Дали криминалец се раѓа како таков или го создава опшеството?

Marijaaa

Истакнат Член
30 мај 2015
65
116
343
Дали вие мислите дека опшеството влијај врз социјализмот на луѓето или најбитно е домашното воспитување, образовниот кадар?

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Loner

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Не мислам дека дека Криминалец стануваш поради тоа што си немал недостаток на домашно воспитување или влијателно било истото за тоа да се избегне,имено најголемо влијание по мое мислење е сиромаштијата во некој држави ,а најмалце образованието ,ние сме сведоци ,а и вие ќе се сложите дека европските криминалци поготово имаат највисок процент на интелегенција...
Опкружувањето од лошото друштво исто така не е причина вие да тргнете по тој пат ,обично маката како што кажав од економски аспект би ве натерало на тргнување по таков пат ,а во тој случај лосото друштво во таква прилика би ви било една отскочна даска за да влезете на таа врата, со исклучоци нормално .....(pivo)

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja and Pica pica

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Дали вие мислите дека опшеството влијај врз социјализмот на луѓето или најбитно е домашното воспитување, образовниот кадар?

ја мислам дека врз кумунизмо влијај, ебаго...

• Ми се допаѓа
Реакции: malo

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Не мислам дека дека Криминалец стануваш поради тоа што си немал недостаток на домашно воспитување или влијателно било истото за тоа да се избегне,имено најголемо влијание по мое мислење е сиромаштијата во некој држави ,а најмалце образованието ,ние сме сведоци ,а и вие ќе се сложите дека европските криминалци поготово имаат највисок процент на интелегенција...
Опкружувањето од лошото друштво исто така не е причина вие да тргнете по тој пат ,обично маката како што кажав од економски аспект би ве натерало на тргнување по таков пат ,а во тој случај лосото друштво во таква прилика би ви било една отскочна даска за да влезете на таа врата, со исклучоци нормално .....(pivo)
Под криминалци спаѓаат повеќе категории...крадци, убијци, силувачи, преваранти, педофили, вандали, тепачи, директори, политичари итн.
Е сега, објасни ми каква врска има сиромаштијата со нагонот да убиеш некого или да силуваш малолетник?!

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
@LittleButterfly види вака душо : прашањето горе е убаво поставено така да нема многу што да се филозофира...
Со оглед на тоа дека си стручна по ова прашање гледам јас ке ти кажам следново,како прво силувач не е криминалец и избриши го тоа ќе ти се смеат ,како второ педофил не е криминалец избриши го и тоа ,и како трето директори и политичари не се криминалци односно тој термин сто го користиш за нив ,а ги нарекуваш криминалци ти е неточен и нелогичен ,и тоа избриши го ,а сиромаштијата има многу голема врска со криминалот и нагонот да убиеш ,имаш нет отвори читај ,консултирај се со кого сакаш и пиши ми дали ги толкуваш точно или не ,а темава е голема и можам да ти пишувам до утре . имај убав ден ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Кратко кажано.

Секоја индивидуа примарно го гради и го штити личниот идентитет и тоа доминантно низ усвоениот граѓански "кодекс" кој ја суспендира личната мисловна исказница, бидејќи е заробен во селективниот дискус за имагинарен и најчесто криминоген "растеж" и пробив на единката во деструктивниот општествен хаос.
Доминантниот его-систем го суспендира биолошкиот примат на општествениот глобален психо- социјален систем, чии импликации и експликации, начелно се спротивни на егоистичниот вулгарен и брутален систем.
Настанува специфична и специјализирана диференција помеѓу колективното општество и посесивно- нарцисоидни пулзии кои промовираат нови "вредносни" системи, со предзнак "јас -мое" и "ние - наше".
Значи, длабоките емотивни импулси на едниката остануваат на дамарите на "големиот " театар во кој секој ја игра улогата, без компромис или привидно усогласување на лажни, селективни, зборовни конструкции со единствена цел - материјална добивка,а морално - етичкиот принцип останува само фраза која нема општествена вредност.

@MNOGO BITNO верувам се согласуваш со кажаното?:zelen

• Ми се допаѓа
Реакции: Mnogo Bitno

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
@alf да дефинитивно ,ова од МВР да не го извади :) :) , само објаснив дека неможеш за силувач , педофил итн да користиш термин криминалец се додека не премине стадиумот и навлезе во она што спаѓа под категорија криминал ?!

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
ова од МВР да не го извади :) :)
Не!
само објаснив дека неможеш за силувач , педофил итн да користиш термин криминалец се додека не премине стадиумот и навлезе во она што спаѓа под категорија криминал ?!
Можеш за пример да ја земеш правосмукалката.:rofl
Или ќе ти го испијат мозокот следејќи го принципот на стадо,или ќе и се качиш на правосмукалката за да се испразниш во неа.
Општеството - правосмукалката, секогаш мора да биде полна.
Дали силувач,педофил,криминалец тоа зависи од која страна гледаш или што ти усисала!:zelen

• Ми се допаѓа

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Дааа ,а тоа криминал ли е ???
Како ќе го карактеризираме господинот?? :) :) ;)
Микрокосмичкиот часовник е строго индивидуализиран, и секоја сличност само асоцира на сличност во било кој сегмент на психолошка, социолошка или емоционална согледба.:x

• Ми се допаѓа