Финансиите во Македонија и надвор од неа

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,871
1,183
@diva orhideja, дали тогаш е топорење доколку телефонот сум го добил на поклон ? Галакси С4.
Еве имам 20 години, на факултет сум. Месечно ми требаат некаде околу 8000 денари.
Дома сме со плата само од татко ми, тој зема 11.
Сестра ми е во Бугарија, таму работи и живее, и телефонот ми е од неа, затоа што зема ехехеееееееееее плата за разлика од тука.
Дали е ова топорење кажи ми ?

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Платите се мали затоа што висок стандард е ризичен за власта, економски независна раја е потешко да се манипулира.
Една скапаница од 130км воздушна линија од граница до граница со наводни 2 милиони жители има 300.000 невработени и за 23 години останува со непроменет стандард и со екстремна невработеност. Невработеноста се оддржува висока поради потребата од `резервна армија` на невработени работоспособни со кои ќе се контролира пазарот на труд. Ако некој побара поголема плата ќе биде заменет со некој кој ќе работи за помалку. А ако и тој бара нешто ќе биде заменет со некој кој е спремен орално да го задоволи господарот.
Од друга страна државата е најголем работодавач и оддржува мамутска војска вработени на државна цицка кои и служат како `клиенти` т.е. се зависни од својот опстанок од државата/партијата а за возврат ја одржуваат истата на власт.

Мантрата за странски инвестиции нема да промени ништо, прв бран беа текстилните погони каде странски инвеститори вработуваа наголемо - но тоа наместо да го наголеми стандардот - го доотепа. Вториов бран со индустриски зони е исто гомно.

Проблемот со овој концепт е што не може да трае долго време, што унапред се задолжуваат наредни генерации со долгови и се ствара нов систем на вредности каде бескичмењаштвото, покорноста, подобноста и спектакуларната глупавост се најбарана стока на пазарот на труд.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
@diva orhideja, дали тогаш е топорење доколку телефонот сум го добил на поклон ? Галакси С4.
Еве имам 20 години, на факултет сум. Месечно ми требаат некаде околу 8000 денари.
Дома сме со плата само од татко ми, тој зема 11.
Сестра ми е во Бугарија, таму работи и живее, и телефонот ми е од неа, затоа што зема ехехеееееееееее плата за разлика од тука.
Дали е ова топорење кажи ми ?
Да,за топорење е штом трочлено семејство дома се издржувате со тие 11 000 од кои 8000 се само за тебе.
Да е поклон од некој од надвор кој не ви ја знае ситуацијата дома е друго,но е од исто така ваш член од семејството.
Да не навлегувам тогаш како се опстанува со останатите сретства.
Имаш 20 години,на факултет си те разбираме,но неможам да разберам дека кога немаме за основното а имаме за скапи телефони.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,871
1,183
Да,за топорење е штом трочлено семејство дома се издржувате со тие 11 000 од кои 8000 се само за тебе.
Да е поклон од некој од надвор кој не ви ја знае ситуацијата дома е друго,но е од исто така ваш член од семејството.
Имаш 20 години,на факултет си те разбираме,но неможам да разберам дека кога немаме за основното а имаме за скапи телефони.
Реков дека е поклон од сестра ми, таа живее во Бугарија веќе 10 години и работи таму. Не и требаше телефонот и не сакаше да го продава, па ми го даде мене поклон. Не знам што е нејасното стварно.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Мелкич не заебавај ај нека го продаде па сега за да знаеме дека нема услови за таков моб , незнам каков е моб ама има голема разлика во тоа да купиш во странство па и во бг и кај нас. И мене брат ми од Холандија ми купи парфем што јас тука никогаш не би дала толку пари за него па и неможам да си дозволам а он со негова плата од таму тој парфем може да си го дозволи и не само тоа и мн др работи кои кај ние си ги сметаме за луксуз а таму е нормално и сега ај да не го користам зш немам средства за тоа. Тука е проблемот што кај нас стандардот е речи си исти со тие земји кои нас ни се посаковани ама имат тие здрави општества таму ако те бива идеш напрад а кај нас малце да се издвоиш од глупавите те снемува(метафорички ова) а платите мизерни нема каде. Кога на нашите предводни им одгова не споредуваат со Данска итн итн а кога не со гладните деца од Африка. Не отруја со реклами од парите на граѓаните за здрава исхрана што мене мн ме иритираат епа нека они се хранат со 8 000 ден цел месец со здрава храна па да видиме стварно како се живее. Секаде во светот водата ја штедат и ја користат на најекономично ние се расфрламе со фонтани најнепрофитабилно. Орхидеја држи предавања или ву диктират од некој штаб се граделе болници и незнам каква опрема све купиле ама џабе е све немаме кадар да работат, тие што ги бива немаат она ако татко ти е владика ти ке си поп заминаа и се надоградуваат ама со цел таму да останат. Комшијата замина така кај нас во болница го вработија на брза помош ама од обична рана да преврзе несмееше повеќе да прави зш мораше да има амин од горе сега е во Германија и за викенд оди на кафе во Виена а ние тука се луксузираме со 50 ден кафе срам да ние. Па ние несме способни да се преброиме колку сме не па статистики да правиме ... Баш пред некој ден имаше на тв интервју мислам со некој незапамтив кој беше али не е битно вака рече:
Ако му мислиш добро на некој овде советувај го да се исели.

Реков дека е поклон од сестра ми, таа живее во Бугарија веќе 10 години и работи таму. Не и требаше телефонот и не сакаше да го продава, па ми го даде мене поклон. Не знам што е нејасното стварно.
Мене ми е јас пред еден месец бев таму и знам како е и не е само моб и мн др работи се :zelen;)

Последна промена од модератор:

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Сега,да не излезе дека во маќедонија нема пари,ИМА,само зависи кој,на една случајност на сани бич во грција,се сликаме покрај едни јахти,поточно покрај најголемата јахта,кога еден од хотелот ми кажа дека била на маќедонец,се запрепастивме од помислата дека е можно и тоа,огромна јахта што кошта милиони незнам точно колку,но многу,да ја има маќедонец.Затоа кажав дека и кај нас има пари,други ги трошат.:)

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Сега,да не излезе дека во маќедонија нема пари,ИМА,само зависи кој,на една случајност на сани бич во грција,се сликаме покрај едни јахти,поточно покрај најголемата јахта,кога еден од хотелот ми кажа дека била на маќедонец,се запрепастивме од помислата дека е можно и тоа,огромна јахта што кошта милиони незнам точно колку,но многу,да ја има маќедонец.Затоа кажав дека и кај нас има пари,други ги трошат.:)
Добро де, и Лазов има Бентли, у ЉуБчо има вила на тенерифе.... Кој фактор докажува ова дека македонците се богати?

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Добро де, и Лазов има Бентли, у ЉуБчо има вила на тенерифе.... Кој фактор докажува ова дека македонците се богати?

Јас убаво си наведов дека има пари во маќедонија,само зависи кој.Значи,еве ти веќе наведе некој од оние надиплените.

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Во Македонија оние кои се богати мудро си молчат и насила им стават на оние сиромасите розеви наочари дека се е добро и во иднина ќе биде подобро.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Јас убаво си наведов дека има пари во маќедонија,само зависи кој.Значи,еве ти веќе наведе некој од оние надиплените.
A што ако ти кажам дека 5% од населението е застапено од такви „надиплени“ некои 10% живеат пристоен живот а остатокот 85% прават список на евтини провијанти кога влегуваат во самопослуга за да го преживеат месецот?
Да напоменам, кај нас важи оноа правилото - евтиноста и квалитетот одат обратнопропорционално.