Интелигенцијата на народите во Европа

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
И ти си паметен,ај зошто не си отидеш?Како им го измери паметот на тие што си отидоа стварно незнам,да не имаш некој паметометар инструмент?Многу од тие што отидоа надвор беа дебело фатирани и овде кај нас,но алчноста за повеќе и можноста ги изнесе од својата држава.
Алчноста за повеќе или желбата да успеат во животот некаде каде што ќе им вреди знаењето?
Јас мислам второто е.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Интелигенција на македонците низ неколку области кои се дел од нашето општество се мери со мобилен телефон, седење во кафич и поседување кола кои притоа се сметаат за луксуз а во нормални држави за потреба. Е со вакви луѓе МКД нема потреба да се секира за својата иднина.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Алчноста за повеќе или желбата да успеат во животот некаде каде што ќе им вреди знаењето?
Јас мислам второто е.
Не ми одговори зошто ти не си отиден сеуште,и каде тебе ке ти го вреднуваат знаењето....под мост?

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Не ми одговори зошто ти не си отиден сеуште,и каде тебе ке ти го вреднуваат знаењето....под мост?
А што е битно за мене? Еве мене нема да ми го вреднуваат, глуп сум јас. Зборот ми беше за сите оние што се паметни а тука не добиваат никаква шанса да го покажат знаењето, има по нет имаше и на тв, ги има многу такви. Ако тука не им даваат шанса тогаш на друго место сигурно ќе добијат.

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
А што е битно за мене? Еве мене нема да ми го вреднуваат, глуп сум јас. Зборот ми беше за сите оние што се паметни а тука не добиваат никаква шанса да го покажат знаењето, има по нет имаше и на тв, ги има многу такви. Ако тука не им даваат шанса тогаш на друго место сигурно ќе добијат.
Речи и би да те финансира нели се пофали дека добра и е плата и ќе си заминеш аман сега на долго и на широко ке објаснуваш знаеш дека во администрација најинтелигетните се собрани затоа неможете да најдете нзс во мислењата.:zelen

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Имањето мобилен, компјутер не е угодност, туку во денешно време потреба. Тоа што големите корпорации (Apple, nokia, Samsung) ја злоупотребуваат потребата и ја заменуваат со тривијални задоволства е сосема друга тема за разговор.
Тоа што викаш дека кафичите ни` се полни тоа е од една страна дека средната класа се` уште има да си приушти и си го грицка капиталот кој нивните родители им го обезбедиле. Некои креваат кредити, но тоа е само почетокот на онаа сиромаштија која тек допрва доаѓа и за која за жал ти можеби и не си свесна, како и оние што цело време се по кафичи и мислат дека лесно се заработува лебот насушен.
Болниците биле уредни, да. Систина, Ремедика, Филип 2ри за кои ти треба соодветна свота на капитал за да ти дијагностицираат основни здравствени проблеми. Отиди во градска, во клинички па ќе се судриш со реалноста.
Срамота е за твоите години кои ги имаш (веројатно си некаде крај на 4та декада) да ми кажуваш за здравството, кое пред 30тина години беше приуштливо буквално за секој, а денес е доведено до дереџе каде само оној кој има во џебот може да си го приушти. Зборам за основни проблеми, а да не почнам за нешто покомплексно како томографи, мамографи, CAT скенрери...
Туристичките агенции се преполни со понуди но се` помалку луѓе имаат пари за да отидат некаде така да истите тие агенции мораат да измислуваат ненормални попусти и пакети вон сезона само да егзистираат на пазарот. Порано и без нив, само да седнеш во автомобил ти можеше да ја прошеташ цела европа со еден единствен пасош.
Kомпјутерите и мобилните се потреба,да,но и мали деца види ги,од 4 години играат на таблети,од прво одд.одат на училиште со мобилни,и ти за која потреба ми зборуваш...тоа е топорење,нема леб да купи ама за скап и нов модел на тел.мора да се има.мора да се биде во тренд,бренд,во чекор со новитетите.....абе искрено зајдовме со желбите......сега кога има од пиле млеко,кога шетаме и се луксузираме,ние напротив сме се понезадоволни......незнам навистина што сакате,скромност ви е непознаница.....што се однесува за здравството,порано имаше само еден КТМ и една МР на клиника и тоа за цела Македонија,и на секој два месеци се расипуваше,мамографија апарати само два,на клиника и Букурешт.....Сега има 10 КТМ низ цела држава,4 магнетни резонанси само во Скопје,се направи нова гинекологија,старите скапани бараки од детската болница во Козле се сруши и се гради(веќе е при крај)нова детска модерна болница,и може до утре да зборувам за добрите работи што се направија,а биди сигурен дека имам многу точни податоци.Порано во систина и ремедика и филип втори се одеше само приватно,додека сега имаат договор со фондот и многу операции се прават исто како на клиника или ГОБ 8ми септември.Порано колку што знам,не се одело за викенди,божиќ,за Велигден по странство....а и сега па незнам што му фали и на овој пасош.Да не ја должам работата,само ке се повторам.жалосно е толку да сте антимакедонски настроени!

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Нормално дека ќе го фатам патот, кога некој ќе падне во дупка нормално е да сака да излезе. Секаде е подобро од тука верувај, еве во Белгија ќе одам и под мост ќе спијам и пак подобро ќе живеам од тука. Таму колку што ми кажувале, на тие што немаат никаква работа им давале толку пари колку што им се потребни за живот, така да повеќе ми се исплати тоа отколку да јадам вчерашен леб. :)
Мењај дестинација,Белгија гори

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
А Македонија гори од кога постои. Иначе Данска, Канада, Норвешка, Финска еее имам да бирам колку сакам.
Македонија никогаш не доживеала вакви протести......а кога би знаеле и ние вака да се одлепиме,сигурно би имале подобри услови.....но подобро седи си тука....Европа отиде у економски ку**ц,а башка за Македонци имаат забрана да се примаат на работа....не не сакаат!

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Македонија никогаш не доживеала вакви протести......а кога би знаеле и ние вака да се одлепиме,сигурно би имале подобри услови.....но подобро седи си тука....Европа отиде у економски ку**ц,а башка за Македонци имаат забрана да се примаат на работа....не не сакаат!
Не доживеала затоа што има прост народ на кој и да му речат да работи до 75 години пак нема да се буни. За разлика од нас белгијциве се паметни и се бунат и протестираат.