Чекорејќи по улица , мислите ме нападнаа каков е овој живот , осаменоста те кини , омразада те напаѓа ,среќата ти се лизга од раката , тониш а всушност не си свесен на поразот кој многу ти бил нададен ... за плачив ,стоејќи на една стара клупа и размислував како моето лице се смена тогаш кога најмалце очекував , како мојот живот се претвори во себичност и грубост , а бил поинаков ..
Одеднаш се појави еден стар дедо и ми рече :
Ќерко млада , чекориш по погрешен пат , се предаваш на задоволството и гордоста на другите, сети се после сите порази кои ти ги нанесоа , сите увреди , сите удари , и повторно се бориш сама без никој да дознае се предаваш на тагата , не бараш помош а си храбра со емоциите , Господ те прати ќерко мила на овој свет како пример за сите дами на овој свет кои биле увредени , тепани , искористени и исфрлени.Дали се сеќаваш кога ќе сретнеше некој на улица кој грубо се понаша со некоја девојка и секогаш викаше против него ?! А можеби и некогаш одеше и подаваше рака . Дали си помислила дека некогаш можеби и Бог нема да биде праведен па ке ти поднесе толкава болка , бидејки не си размислувала никогаш си била брза , а сепак си се борела.
Јас го запрашав :Дедо бев храбра личност , не сакав повреди , навреди сакав да биди се поинакво , се осеќав среќна во невистински живот, се осеќав храбра без моите родители да ми подадат рака , никогаш не дозволував некој да ме згази под него и сега некаде далеку да се гордее со тоа, враќав на многу полош начин , а сега стојам и плачам се молам да се извлечам од се , се надевам дека ке сум среќна во вистински живот .
Моите емоци во срцето се полнеа , солзите се ронеа како бисери по моето лице , се тресев од страв дека може да биди нешто полошо со мене гледајќи ги моите родители во лице и секогаш му викав “ Среќна сум “ a срцето ми плачи. Секое чукање на срцето на мајка ми , беше мојата храброст , тонев , патев , трпев, умирав , ама не се предавав , никогаш ни помош не барав..Ахх ми дојде во главата само една мисла зошто сум јас пратена во овој свет за пример и на глас го изговорив .
Чудно ми се насмевна стариот дедо и ми рече: Мила ќерко да беше сосема трета личност на твоето место немаше да се бори сама , ќе бараше помош од некој човек , а ти борејќи се сама , гледајќи да се спасиш и да не му наштетиш на саканите , се исправи и после секој удар . Ти си била среќна во погрешно време , а замисли колку си среќна сега во вистинско време ?!
Господ Бог на овој свет , дава силен удар на оние кои знаат да го издржаат и со сета сила да станат како пример за другите луге . Замисли колку гордост имат твоите , и после секој удар остана покрај нив , и после секое пиштење во душата и гризење на чуствата ти си чоек кој сака пак да помогни .Ти си девојка која е силна , која има храброст , која никогаш нема да се предаде, ти си девојка еден ден ко ќе станиш мајка ќе бидеш најхрабрата мајка на овој свет, ќе бидеш пример за животот на своите деца , дека кога и осаменоста , злото , омразата , љубомората те згазат, пак ќе останиш она што всушност се роди , Човек кој вреди да се сака , човек кој вреди да му веруваш , човек кој својот живот ќе го жртвува за своите сакани.
Одеднаш стана и си замина , осетив како да ме знаел цел овој живот , осетив страв во коските , и си помислив.. Господе полудувам ?! Одеднаш срцево ми затрепери и го сетив тој мирис на спокој , мирис на љубов, мирис на среќа како да се насмевна Бога од горе и ми даде светлина , како да прати личност по мене која ке ме прави да бидам среќна .Гордоста на моите родители е мојата храброст и сила , гордоста на моите сакани сум за она што сум , себичноста , ме направи да бидам лоша кон љугето а добра кон својот живот , понекогаш ги врегам многу срца , знам да расплачам , знам да изнервирам , да таа сум сега , затоа што Не се предавам во невистина , не се предавам во лажните клевети , ветувања, лажни зборови. Не се предавам ,а најмалце кога после секој удар издржав а сега на ситна да подклекна , срцево силно чукаше а среќата ми се насмевнува како да е сон помислив одеднаш се фатив за лице , и си помислив “ Не сонуваш вистина е , сега си среќна имаш луге кои те сакаат и живеат за тебе .” Сум била среќна во погрешни луге , а сега сум многу повеќе среќна во вистинскиот пат .
Ти благодарам Господе што си покрај мене , ти благодарам Господе што не ме остави да се предадам ,ти благодарам затоа што ми подаде рака и ми даде сила да бидам храбра , и да докажам дека можам многу повеќе од оние кои од далеку ме гледаа како што патам , и се радуваа на мојот пораз на моето тонење , знам ова е Нивна казна а моја среќа , нивни пораз а моја победа
... Успеав во животот и кога најмалце се надевав .!