Значењето на жената

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
  • Ми се допаѓа
Реакции: МалиСашко

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Не правиме муабет во какви спаѓам, туку во случајов бранам теза дека поимот маж има одредени карактеристики на екстровертна стабилност, кои најчесто жените ги редуцираат самите откако ќе станат мајки. Стопан не значи чувар, туку во контекст на припадност... Сеуште држам до ставот дека жената чувствува потреба да припаѓа на некого. Таа теза стопроцентно ја имам потврдено во милион случаи. Тоа е женски инстинкт на водење на животот.
Јас познавам „луѓе во годнини“ кои жена му го варала години у назад, а тој си играл СТОПАН! Оф мори мајко (bravo)

Пеперутке, ме свати сеа што кажував? (wave)

Prashina

Староседелец
28 јуни 2013
1,367
3,061
1,133
Секоја жена има потреба некому да му припаѓа, во позитивна смисла. На младите девојки им треба време тоа да го спознаат. Припаѓањето не е во смисла на контролирање, љубоморни сцени, апсолутизам, малтретирање итн. Таа треба да се почувствува дека е сакана, посакувана , почитувана, заштитувана, нежно потчинувана....

• Ми се допаѓа

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
Им треба стопан, маж...цврстина и насока...
ама не овчарски пес и чувар...

А со лезбејките што правиме? И тие се жени, колку и едната да преземе улога на маж. :D

Жената значи...
...........
........................ерм, многу? (think)
Ај да не се мачиме, преименувајте ја темава во „Улогата на жената“, и онака мислењата се во тој контекст.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хептаграм XI

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
А со лезбејките што правиме? И тие се жени, колку и едната да преземе улога на маж. :D

Жената значи...
...........
........................ерм, многу? (think)
Ај да не се мачиме, преименувајте ја темава во „Улогата на жената“, и онака мислењата се во тој контекст.
Тие да биле жени ќе сакале мажи... ама не му е пишано изгледа...:giggle
Мрачна тема ми се, да не ги зафаќаме овде...

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Не правиме муабет во какви спаѓам, туку во случајов бранам теза дека поимот маж има одредени карактеристики на екстровертна стабилност, кои најчесто жените ги редуцираат самите откако ќе станат мајки. Стопан не значи чувар, туку во контекст на припадност... Сеуште држам до ставот дека жената чувствува потреба да припаѓа на некого. Таа теза стопроцентно ја имам потврдено во милион случаи. Тоа е женски инстинкт на водење на животот.
Јас познавам „луѓе во годнини“ кои жена му го варала години у назад, а тој си играл СТОПАН! Оф мори мајко (bravo)

Пеперутке, ме свати сеа што кажував? (wave)
Не те разбрав баш...зашто некако си ми контрадикторен...
Од една страна велиш дека на жената и стреба стопан (како нешто убаво) а од друга страна истиот тој стопан испаѓа изневерена будала...не ми е јасно...
А башка...самиот избор на зборови - стопан баш и не ми е наместо зашто одма ми иди слика на некој дедо што живее на село и ја тера стоката со стап (не знам зошто ама баш таква слика ми буди тој збор)...:)
А дека жената губи некои карактеристики или ги редуцира кога ќе стане мајка апсолутно не се сложувам баш напротив...со бебето во неа се раѓа чувство за преживување, станува поСТАБИЛНА и поодговорна од кога и да е, заштитнички настроена, ориентирана кон домот и семејството...и напротив нејзе не и треба стопан, и треба маж, сопруг, другар, сопатник...а тоа подразбира љубов и подршка во секаква смисла...

МалиСашко

Истакнат Член
12 јануари 2014
466
347
173
31
домче
Можда лошо сум се изразил...

Не си крива ти за тоа што го мислиш , во таков контекст стално се спомнува зборот... а и нема посоодветен за да се изрази сликата.
Баш тој збор претставува спор во муабетов.
Стопанот каков што го наведе Аутрајдер е примитивен поим за „маж глава на куќата“ кој не може да си ја држи жената до него никако освен со изигравање шериф низ дома. Таквите секогаш на крајот излегуваат пропадната инвестиција, на крај сваќаат дека колку повеќе тие изигравале џелати, толку повеќе женаму барала заштита и утеха кај друг маж.

Маја даде еден страшно експлицитен одговор, кој јас би го зел здраво за готово во врска со муабетов...
Секоја жена има потреба некому да му припаѓа, во позитивна смисла. На младите девојки им треба време тоа да го спознаат. Припаѓањето не е во смисла на контролирање, љубоморни сцени, апсолутизам, малтретирање итн. Таа треба да се почувствува дека е сакана, посакувана , почитувана, заштитувана, нежно потчинувана....

Знаеш што? Скоро сите девојки што ги познавам ми го потврдиле тоа што е последно подвлечено. Дури да не верува чоек..
И за крај... ДА СЕТО ТОА, само кога станува збор за вистински маж. Полот не те определува автоматски да бидеш маж и да знаеш сето тоа да го направиш како треба...:D

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Лошата работа е што во филозофијата на доцниот среден век покрај многу од учењето на Аристотел за распределувањето и за тоа дека чулата се супериорни над идеите (нема вродени идеи), е превземено и учењето кое самиот филозоф го истакнувал а тоа вели дека мажот е активен и дава додека жената е пасивна и прима. Сите предиспозиции кои малото бебе ги добива ги наследува исклучиво од таткото, додека жената е само „плодно тло“.

• Ми се допаѓа

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Лошата работа е што во филозофијата на доцниот среден век покрај многу од учењето на Аристотел за распределувањето и за тоа дека чулата се супериорни над идеите (нема вродени идеи), е превземено и учењето кое самиот филозоф го истакнувал а тоа вели дека мажот е активен и дава додека жената е пасивна и прима. Сите предиспозиции кои малото бебе ги добива ги наследува исклучиво од таткото, додека жената е само „плодно тло“.
ако рекол дека е жената „плодното тло“ тогаш со тоа потврдил дека нејзиното значење е далеку поголемо од тоа на мажот, оти без плодно тло, предиспозициите се ништо посебно :D