Гризење нокти - психичко пореметување?

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Иако често гризењето нокти се смета за нешто безопасно, американските медицински експерти после добро проучување, одлучиле да ја променат класификацијата на оваа навика и сметаат дека е опсесивно компулсивно пореметување.Навиките кои обично се поврзуваат со опсесивно компулсивното пореметување вклучуваат постојано миење на рацете и кубење на коса. Овие болести се карактеризираат со неразумни мисли и стравови кои водат до таквото однесување.
Ако само некогаш гризете нокти, тоа не е показател за пореметување, уверуваат експертите. Гризењето нокти се смета за сериозно кога таа навика стане деструктивна, односно кога поради неа е отежнато користењето на рацете или води до чести инфекции.
Овој проблем е толку сериозно сфатен што некаде прочитав дека во Холандија ќе се отвара прв центар за одвикнување од гризењето на ноктите. Центарот не сака да ги открие методите со кои работи, но велат дека на пациентите ќе им бидат ставени на рацете специјален уред со кој ќе се овозможуваат нормални активности, но нема да можат да гризат нокти. Покрај тоа ќе има секојдневни терапии и советувања.
Јас лично гризам нокти и никогаш не успеав целосно да се ослободам од оваа грда навика.
Што мислите вие?
Дали е навистина психичко пореметување?
Дали ја имате оваа навика?
Како се справувате со истата?

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Најчесто луѓето кои гризат нокти го прават тоа несвесно.
Задлабочени во своите мисли воопшто не приметуваат дека гризат нокти.
Не би го нарекла психичко пореметување.
Само лоша навика.
Некои гризат нокти,други си играат со косата,трети си играат со некој предмет(прстен,менѓуши,пенкало)зависи од ситуацијата.
Ако се водиме кон тоа што научниците кажуваат сите би биле психички пореметени.
За секоја навика,за секој гест кој го правиме непромислено има некаква психоанализа :)

Има лак кој горчи(се купува во апотека)
и помага при одвикнување од гризање нокти.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Најчесто луѓето кои гризат нокти го прават тоа несвесно.
Задлабочени во своите мисли воопшто не приметуваат дека гризат нокти.
Не би го нарекла психичко пореметување.
Само лоша навика.
Некои гризат нокти,други си играат со косата,трети си играат со некој предмет(прстен,менѓуши,пенкало)зависи од ситуацијата.
Ако се водиме кон тоа што научниците кажуваат сите би биле психички пореметени.
За секоја навика,за секој гест кој го правиме непромислено има некаква психоанализа :)

Има лак кој горчи(се купува во апотека)
и помага при одвикнување од гризање нокти.

Зависи. Има луѓе кои што додека не ги догрицкаат ноктите не сакаат да прават ништо и ако ги прекинеш додека го прават тоа стануваат нервозни и агресивни. Обично во такви случаи се збори за OCD, а тоа секако спаѓа во психички пореметувања.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Зависи. Има луѓе кои што додека не ги догрицкаат ноктите не сакаат да прават ништо и ако ги прекинеш додека го прават тоа стануваат нервозни и агресивни. Обично во такви случаи се збори за OCD, а тоа секако спаѓа во психички пореметувања.
Можеби се работи за зависност тогаш.
Ако не ги изгрицка ноктите до крај да го/ја
фати криза.
Дневна доза на изгрицкани нокти :zelen

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Можеби се работи за зависност тогаш.
Ако не ги изгрицка ноктите до крај да го/ја
фати криза.
Дневна доза на изгрицкани нокти :)

Прочитај за OCD ќе видиш. Не се работи за дневна доза.

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Никогаш не сум грицкала нокти.Некогаш ќе ми се скрши нокт па ќе немам турпија да го средам па гадно ми е да го грицнам,за да не ми се закачува по алишта.(обично патент што ќе ми се најде при рака го користам ко привремена''турпија ''.
Колку и да се мијат рацете сепак под нокти многу бактерии се собираат.Самата помисла не ми е убава а камо ли да грицкам.Но,сеа секој е различен, нормално и секој го прави тоа од своја причина-дали е од нервоза,дали е од задоволство,од навика...ете можеби ќе се најде некој што грицка нокти и ќе наведе причини за тоа...:)
Некад си викам па можеби подобро ќе беше нокти да грицав него ли цигари да пушев :D ...

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Никогаш не сум грицкала нокти.Ннекогаш ќе ми се скрши нокт па ќе немам турпија да го средам па гадно ми е да го грицнам,за да не ми се закачува по алишта.(обично патент што ќе ми се најде при рака го користам ко привремена''турпија ''.
Колку и да се мијат рацете сепак под нокти многу бактерии се собираат.Самата помислам не ми е убава а камо ли да грицкам.Но,сеа секој е различен, нормално и секој го прави тоа од своја причина-дали е од нервоза,дали е од задоволство,од навика...ете можеби ќе се најде некој што грицка нокти и ќе наведе причини за тоа...:)
Некад си викам па можеби подобро ќе беше нокти да грицав него ли цигари да пушев :D ...
Јас и цигари пушам и нокти грицкам...шејм он ми :sram
Ноктите ги гризам кога сум нервозна, вознемирена, кога сум во неизвесност...е во таквите моменти ги правам партали после не можам да се гледам во рацете...ама тоа се периоди или моментални ситуации....

• Ми се допаѓа
Реакции: ●Untouchable°

Blueberry

Староседелец
12 февруари 2012
210
158
1,043
Скопје
Не би рекла дека е психичко пореметување, повеќе навика која кога ќе сфатите дека сите ви гледаат во ноктите
кои ви се грди и се брукате пред соработници и клиенти, сакале - неќеле, ќе престанете да ги грицкате.

• Ми се допаѓа
Реакции: Хоуп*

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Психијатрите велат дека доколку грицкањето нокти е повремено тогаш не се работи за пореметување,но доколку тоа се случува постојано,кога таа навика станува деструктивна и го утежнува користењето на рацете или води кон чести инфекции-тогаш станува збор за психичко пореметување.
Навики кои обично се поврзуваат со опсесивно-компулсивното пореметување се сметаат -постојаното миење раце и кубењето на косата.
Имам читано дека оваа болест се јавува од стравови и неразумни мисли.Може да се јави на било која возраст и во тешки ситуации(пред бременост,поради загуба на близок човек...). Постојат повеќе методи на лекување со стручно лице или без.