Лилит, Адам и Ева

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ајде нема да те поправам.
Во ред те разбирам,но тоа што јас сакав да кажам е напишано http://www.blankpage.dk

Пробај ти со зборови разбирливи за сите луѓе да створиш нешто.
Создади човек,подели ги на маж и жена,создади време и вечност,ангели,демони,дрва,знаење на добро и лошо,рај и пекол,живот и смрт,пробај на белиот лист да се отсликаш самиот себе.
Ако не си искусил ништо од тоа или неможеш да предвидиш како делуваат спротивностите,џабе е да се знае целата историја,џабе е да се прочитаат и протолкуваат сите стари текстови,џабе е на сите имиња математики и вредности да им ставаш.Џабе е!:(

Ако во белиот лист не можеш да се разложиш самиот себе со што преку напишаниот збор да се создадеш во читателот,тогаш ќе бидеш креација на нечи друг бог.

Преставата за Лилит иако е толку грдо преставена е еден вид игра.;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Хептаграм :)

"Нема оригинал на делото.
Најстарото издание е на грчки, III-IV век.
Има теорија и дека Јован не е автор на делото, ами Исус и дека нема никаков пророчки карактер истото дело."

Како нема пророчки карактер?
Јасно и гласно кажуваат во каква состојба ќе дојдат луѓето ако не се разбудат.
Тоа и се случува.
Има и работи кои се изменети за да би профитирала одредена група на луѓе од сето тоа.
Но,во суштина се опишуваат и многу БИТНИ работи за психолошката состојба на човекот.

Со тоа одиме оф-топик можеби треба да се отвори тема Библија,ако ја немаме овде.

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
heptagramxi.wordpress.com

Ама вие не ме читате по се изгледа. Кај брзате?
Јас реков ИМА ТЕОРИЈА, не реков дека е моја теорија, ниту пак реков дека јас се држам за истата.

Јасно и гласно Јован кажал што ќе биде за 2000 години? Психолошки и тоа... Уф, немам коментар навистина. Ќе испадне тој загадочен текст од Јован да е психолошки трилер, најстариот.
Откровението од кога е напишано постојано опишува „токму тоа време“. Ќе помине ова време и пак ќе биде исто. Не можам да прифатам да толкувам еврејски списи преку светлото на еврејска секта од први век која ќе прерасне како религија позната како христијанство.

Јас кажав што имам да кажам и да фрлам мое светло на темата, вие продолжете со психологија во врска со Адам, Ева и Лилит :)
Секако немам што да додадам во врска со темава поеќе, освен да се оди оф-топик.

Ако не си искусил ништо од тоа или неможеш да предвидиш како делуваат спротивностите,џабе е да се знае целата историја,џабе е да се прочитаат и протолкуваат сите стари текстови,џабе е на сите имиња математики и вредности да им ставаш.Џабе е!:(

(facepalm)
П.С. Премногу има теми за библијата... само поеќе конфузија се создава. :)

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Онака бе да одам офтопик ја напишав :D

Не е залудно, само ве известувам дека има таква теорија, девојко, ништо поеќе. Ако сакаш да истражуваш во врска со темата...Реков дека јас јасно дека секако не ги сакам христијанските толкувања на еврејската мисла. И дека нема логика да се прави тоа кога ги имаш евреите кои се вистински автори на овие Адам, Ева и се што знаете за христијанството.
Чисто информативно беше дадена теоријата, дека можеби тој текст не е толку пророчки...
Јас недавам став за тоа, давам инфо ;)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Онака бе да одам офтопик ја напишав :D

Не е залудно, само ве известувам дека има таква теорија, девојко, ништо поеќе. Ако сакаш да истражуваш во врска со темата...Реков дека јас јасно дека секако не ги сакам христијанските толкувања на еврејската мисла. И дека нема логика да се прави тоа кога ги имаш евреите кои се вистински автори на овие Адам, Ева и се што знаете за христијанството.
Чисто информативно беше дадена теоријата, дека можеби тој текст не е толку пророчки...
Јас недавам став за тоа, давам инфо ;)
Си напраи добро филмче за Јован морам да признаам.
И фала на инфото
Уште да отвореше тема за библијата ќе беше топ оф д поп :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Umpuranche

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Си напраи добро филмче за Јован морам да признаам.
И фала на инфото
Уште да отвореше тема за библијата ќе беше топ оф д поп :D
Па да, теоријата е еден вид на филм-че :)
Ако може да се верува во откровоението како пророчка визија, зошто да нема друга теорија?
Исто веројатни се и двете теории.

Ауф, не благодарам. Не мислам да отварам тема за тоа. Не не :) Добро е вака :D
Ете, Адам, Ева... психологии... треба Фројд и Јунг да ги замешаме во оваа тема... Потиснување на сексуалните пориви води кон состојба на Лилит :) Или слично некое мнение... што, и ова е теорија, можна е!

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Ахахах.........и викаш Лилит дрољетина тешка била? :D
Мамицата нејзина старозаветна...

Како тоа немаш намера да спориш со некој што има различно мислење? Нели е тоа забегување накај фундаментализам? Немој така, ок пензионер си разбирам but keep on open mind, it`s never too late.

Не викам јас така,него така е опишана во некој текстови.
Е сега, друга работа е што се мислело со тоа.;)

Хептаграм XI

Староседелец
26 мај 2013
1,882
944
1,133
World
Принцовите на Клифотите или „лушпите“ на Дрвото на Животот, одговарајќи на соодветниот сефирот!​
arbre-sephiroth3-nom-en-hebreu---sceau.jpg
П.С. И сега никој да не пишува барем 10 дена :D
Не бидете мрзи или дај да си размениме адреси па по пошта да се допишуваме, побрзо е! :D

Pica pica

Староседелец
2 јуни 2013
1,564
2,090
1,133
91
Принцовите на Клифотите или „лушпите“ на Дрвото на Животот, одговарајќи на соодветниот сефирот!
arbre-sephiroth3-nom-en-hebreu---sceau.jpg
П.С. И сега никој да не пишува барем 10 дена :D
Не бидете мрзи или дај да си размениме адреси па по пошта да се допишуваме, побрзо е! :D

Кој тоа мрзи!?

Читам од книгава.:rolleyes:

empty-book-300x169.jpg

п.с.Оваа Лилит добра игра им направила на луѓето,се крие за да се открие!:zelen
Почни да бришеш,наместо да пишуваш-учиш.;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena