Да се биде паметен значи да се надвладее над елементите т.е воздух, вода, оган и земја. Кога ќе се разграничи секој детал во материјалниот свет и се превземе целосна контрола над него настанува вистинска интелигенција/памет. Се друго е само внатрешна интуиција... Пример:
Кога детето расте прима интуиции одговарајќи на дразбите преку сетилата, од надворешниот свет, најмногу од мајката.
Кога созрева после пубертет создава свое мислење, но не значи дека е паметен, пошто сепак нели годините не значат ништо.
Просветление - просветлувањето се постигнува само преку искусување на истото... да се биде паметен значи да се чувствува, а поради тоа што длабока внатрешна желба е на секој човек да биде среќен и задоволен, човекот мора да помине животен пат и да искуси многу болки, страдања и задоволства, од кои учи постојано. Да се биде паметен значи да се прифати дека имаме дух, се друго е ограничено... тој дух вибрира... јас лично за мене ќе кажам дека не сум паметен... глупчо сум... не дека немам самодоверба туку... елементите ме владеат сеуште
Leave the material world! Boom