Што значи да се „биде паметен“?

crvenkapa

Староседелец
15 јануари 2013
235
593
1,093
Не би се сложила со тоа..интелегенцијата е склоп од 5 или повеќе видови интелегенции, според мое мислење а и луѓе што сум ги сретнала..имаше некои кои може да го научат напишаното и истото префектно да го репродуцираат..а да не ја сфаќаат неговата суштина и значење и исто така да немаат способност истото реално да го применат..врз основа на ова искуство ја направив разликата помеѓу интелегентните и паметните луѓе :)

Реми

Староседелец
18 февруари 2012
542
957
1,093
У близина
Не би се сложила со тоа..интелегенцијата е склоп од 5 или повеќе видови интелегенции, според мое мислење а и луѓе што сум ги сретнала..имаше некои кои може да го научат напишаното и истото префектно да го репродуцираат..а да не ја сфаќаат неговата суштина и значење и исто така да немаат способност истото реално да го применат..врз основа на ова искуство ја направив разликата помеѓу интелегентните и паметните луѓе :)

Дали алудираш на добро научена ствар, а погрешно е употребена? Или на нешто друго? Секако дека може пример. :)

crvenkapa

Староседелец
15 јануари 2013
235
593
1,093
Поентата ми беше накратко...добро научена дефиниција онака како што била напишана, без познавање на нејзината примена..пример пластичен..деф. за презент симпл тенсе е секогаш на трето лице еднина оди с...ова го знае како дефиниција, кога ќе треба истото да се примени во реченица не знае како и каде.. Или има висок просек а научените работи не знае народски да ги објасни..или зададената работна задача ќе ја изврши само ако му дадеш конкретни насоки, нема сопствена замисла, креативност, правец и сл.. (се надевам дека сега сум појасна :))

• Ми се допаѓа
Реакции: Реми

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Колку што јас бев запознаен има седум видови интелигенција: математичко-логичка, интерперсонална, интраперсонална, музичка, лингвистичка, просторна и уште една што не ми текнува сега. Обично, народски, интелигентен човек e човек кој поседува математичко логичка интелигенција. Паметен човек е малку апсурдно да се дефинира затоа што не е егзактно. Паметен човек за мене е човек со големо животно искуство кој знае да се справи со повеќето од ситуациите, за друг некој е сосема различно. Она што за мене е паметен човек за друг е можеби глупан кој 30 години правел грешки па после научил да го користи тоа искуство, за трет е можеби само човек со искуство итн.

• Ми се допаѓа
Реакции: cakar_ulav and Kaarikuto

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,567
1,927
1,133
некаде во длабочините на темнината
под ПАМЕТЕН....значи зборов,според мене е голем да му го кажеш на некој
пример стариве мислат паметен човек е оној кој ќе заврши факс и ќе се врабори ќе зими милиони плата
тоа за мене не е паметен човек што нема социјализација, што неможе 2 реченици да склопи
паметен човек е оној кој може да ти извади факти....ако и тоа го нарекуваме паметно...иако се доаѓа од самата интелигенција
колку и каква околина имаш и сето тоа....
ипак мислам ако имаш свое ЈАС.....ќе знаеш многу работи и ќе бидеш доста паметен/на спрема другите околу тебе :)

• Ми се допаѓа
Реакции: *V******

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Паметен не е оној кој има iq од 100%.
За мене паметен е оној кој има емоционална интелегенција.
Да ги распознаеш своите чувства и да знаеш како да делуваш во одредени моменти.

• Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon

theowndemon

Полноправен Член
Да се биде паметен односно интелегентен е еден вид на истата работа зошто ако јас знам математика нема да значи дека не сум интелегентна доколку многу поинаку можам да размислам на некои други полиња при кој се бара цврсто и квалитетно мислење. Треба да сме доволно паметни за да превентираме нешто да се случи, а доколку се случи да знаеме да излезиме од ситуацијата не повредени. Треба да сме паметни за да доведиме битна одлука ама треба да сме интелегенти за да извршиме научно истражување, на пример.
За човек да биди паметен треба да чита и да има проживеено т.е. да има животно искуство. За да се користи целата моќ на интелегенцијата не треба да размислуваме со емоциите, но свесни сме дека без нив неможиме да „размислуваме“.

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Да се биде паметен значи да се надвладее над елементите т.е воздух, вода, оган и земја. Кога ќе се разграничи секој детал во материјалниот свет и се превземе целосна контрола над него настанува вистинска интелигенција/памет. Се друго е само внатрешна интуиција... Пример:

Кога детето расте прима интуиции одговарајќи на дразбите преку сетилата, од надворешниот свет, најмногу од мајката.
Кога созрева после пубертет создава свое мислење, но не значи дека е паметен, пошто сепак нели годините не значат ништо.
Просветление - просветлувањето се постигнува само преку искусување на истото... да се биде паметен значи да се чувствува, а поради тоа што длабока внатрешна желба е на секој човек да биде среќен и задоволен, човекот мора да помине животен пат и да искуси многу болки, страдања и задоволства, од кои учи постојано. Да се биде паметен значи да се прифати дека имаме дух, се друго е ограничено... тој дух вибрира... јас лично за мене ќе кажам дека не сум паметен... глупчо сум... не дека немам самодоверба туку... елементите ме владеат сеуште :D
Leave the material world! Boom :rolleyes:

Harmonija

Истакнат Член
12 јули 2013
600
405
363
29
Да се биде паметен односно интелегентен е еден вид на истата работа зошто ако јас знам математика нема да значи дека не сум интелегентна доколку многу поинаку можам да размислам на некои други полиња при кој се бара цврсто и квалитетно мислење. Треба да сме доволно паметни за да превентираме нешто да се случи, а доколку се случи да знаеме да излезиме од ситуацијата не повредени. Треба да сме паметни за да доведиме битна одлука ама треба да сме интелегенти за да извршиме научно истражување, на пример.
За човек да биди паметен треба да чита и да има проживеено т.е. да има животно искуство. За да се користи целата моќ на интелегенцијата не треба да размислуваме со емоциите, но свесни сме дека без нив неможиме да „размислуваме“.

Да така е, математиката е природна наука, основна во природата, ама само во човековиот ум. Пример: некогаш ќе кажеме " Ех колку паметно куче или маче/небитно " така и да знаеш се да пресметаш математички, да го знаеш и Пи и Фибоначи бројот до крајна децимала на памет, не значи дека тоа е памет... МАТЕМАТИКАТА Е САМО ЈАЗИК НА ПРИРОДАТА... а паметен човек исто така знае дека се се базира на избор... така некој луѓе избрале математика, ... некој избрал да ( " можам да размислам на некои други полиња при кој се бара цврсто и квалитетно мислење. " ) некој избрал да го тупи како мене, сеедно... но најбитно е дека чувствата се еден вид на размислување... да ги разграничиме со емоциите... има една наука/дисциплина се вика емоционална интелигенција, ние треба да ги контролираме нив, а не тие нас, е тоа е интелигенција. :D