Мартинката се смета за знак на пролетта. Се прави со две бои црвена и бела ( црвената боја ја симболизира крвта и љубовта, а белата асоцира на чистота и искреност). Мартинката се подарува на 1ви Март, најчесто бабите им подаруваат на своите внуци. Мартинката се носи на левата рака или закачена на облеката сè додека расцвета првото дрво (според некои верувања додека не ја видите првата ластовичка или првиот штрк). Потоа се закачува на дрво со желби за здравје за себе и за добро здравје на своите најблиски.
Ова е древен празник уште од антички времиња.
Јас секогаш си носам мартинки најчесто купечки (мама и тато ми купуваа од друг град), 2 дома уште чувам бидејќи ми беше жал да ги закачам. (едната со бубамара, а другата со некое животинче исто.) Јас на мене сега ќе сплетам и ќе ви поставам слика.
Носете ли мартинки?
Ви подарува ли вашата баба мартинки?
Купувате или сами си плетете мартинки?
Ова е древен празник уште од антички времиња.
Јас секогаш си носам мартинки најчесто купечки (мама и тато ми купуваа од друг град), 2 дома уште чувам бидејќи ми беше жал да ги закачам. (едната со бубамара, а другата со некое животинче исто.) Јас на мене сега ќе сплетам и ќе ви поставам слика.
Носете ли мартинки?
Ви подарува ли вашата баба мартинки?
Купувате или сами си плетете мартинки?