Дали постои почеток и крај?

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Нели, цел универзум се сведува на хемиски елементи, кои се сведуваат на атоми, а атомските честици не можат да се родат, ни пак да се уништат, па од тука, заклучувам дека атомите постојат толку колку што се, и нема повеќе и помалку, само во различна форма. Така да истото го мислам и за универзумот.
Болдот не си у право. Бог има формула од ништо да створи атоми. Нека биде ..... и бидна, како тоа си мислиш, Наука е тоа и тоа сериозна ... не зезај :zelen

Он топик: Иако не сакав да ја вмешувам религијата ќе мора бар до одреден степен не навлегувајки која вера или секта размислува.
Според религиите (која и да е, освен Будизмот и неколку помали), бог како творец на се’, нема ни почеток ни крај. Ете ви ја бесконечноста.
А според научното толкување (иако многу работи се неоткриени). Според првиот и вториот закон за термодинамика, невозможно е да постои креатор на енергија и материја. Оттука ако енергијата и материјата се нестворени (вечно постојат), без разлика во која форма Универзумот постои отсекогаш.
За многумина кои мислат дека од биг бенгот почнува се, не се во право согласно горното, а и науката никаде не вели дека тоа е почеток, едноставно нема претстава што било пред тоа. Има многу теории, стринг, мултиверзум, пулсирачка...итн, можда некогаш ќе дознаеме, а можеби и не, која од нив е точна, можеби и ниедна....

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Slims

werewolf

Староседелец
5 март 2013
36
9
608
49
Бог = Почеток
Бог = Крај

Има и други формули за Бог, ама нив подоцна ќе ви ги кажам, ако заслужите.

werewolf

Староседелец
5 март 2013
36
9
608
49
Од каде знаеш дека не верувам?
И во што верувам?
Настојувам да ми ги одговориш прашањата.

Одговори си ги сама. Голема си. До виситнита се доаѓа сам, а не некој да ти ја сервира на послужавник.

Темата е Почеток и Крај и јас ти кажав дека е тоа равенство за Бог. За повеќе ќе си читнеш сама.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Одговори си ги сама. Голема си. До виситнита се доаѓа сам, а не некој да ти ја сервира на послужавник.

Темата е Почеток и Крај и јас ти кажав дека е тоа равенство за Бог. За повеќе ќе си читнеш сама.
Ти верник си? :frantic

• Ми се допаѓа
Реакции: Careforwhat