(Вистинска) Љубов, постои ли?

Дали постои љубов

• Вкупно гласале
    42

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Пошто веќе се започнува дискусија...
Е како тоа така одма сте заљубени,без ни да знаете дали се слободни или такви основни работи?
И тоа е љубов?:eek:
Што подразбираш под ова прашање?
Дали треба време да помине за да се појави љубов?
Дали поривот се поистоветува со заљубеност?

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Пошто веќе се започнува дискусија...

Што подразбираш под ова прашање?
Дали треба време да помине за да се појави љубов?
Дали поривот се поистоветува со заљубеност?
Не,затоа и се вика порив.
Пориви сум имала лично многу,но заљубена,само неколку пати.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Не,затоа и се вика порив.
Пориви сум имала лично многу,но заљубена,само неколку пати.
Отвори тема,отвори :D не ме влечи кон офф топици,лесно ти е тебе. :)
Ова не се офтопици баш напротив, мислам дека сме на право место. Затоа те цитирав и префрлив тука.
Значи викаш порив и заљубеност не е исто, не? Како тогаш би го дефинирала заљубувањето? (модераторите ако сметаат нека го префрлат мислењево во соодветна тема, иако мислам дека тука и` е правото место.

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Во последно време доста размислував на оваа тема(Љубов- вистинска љубов).
Доста долго време ја сметав љубовта за кич
реклама или нешто што е створено само како тема за романтични филмови, книги, песни итн.
Сите тие романтични филмови раскажуваат неверојатно убави приказни за вистинската љубов кои по толку порази и падови најчесто завршуваат со Happy end.
Така, во нашите глави се ствара една представа -слика од тоа како една "Вистинска љубов" треба да биде.
Но, реалноста е сосема друга.
Вистинската љубов во реалниот живот е најчесто многу поинаква од таа во филмовите, најчесто( не велам секогаш)
е некоја неисполнета љубов.
Така да дефиницијата за вистинската љубов не се базира на медиските идоли,
туку од нашите сопствени искуства.
Едни ја гледаат вистинската љубов како,
магично место на сопствените задоволства и потреби,а други пак
се спремни комплетно да му се посветат на партнерот и неговите очекувања и потреби,
ставајќи се себе и своите потреби во позадина
само да би ја докажале љубовта кон истиот.
Љубовта би ја дефинирала како меѓусебно давање и примање, како свесно и исполнето недефинирано нешто.
Или како што прочитав еден пост погоре или во некоја слична тема
"Љубовта не се дефинира, љубовта се чувствува".

• Ми се допаѓа
Реакции: Idiot, Saladin and parvati

84 sk_Y ^_-

Староседелец
21 ноември 2012
595
825
1,093
Во последно време доста размислував на оваа тема(Љубов- вистинска љубов).
Доста долго време ја сметав љубовта за кич
реклама или нешто што е створено само како тема за романтични филмови, книги, песни итн.
Сите тие романтични филмови раскажуваат неверојатно убави приказни за вистинската љубов кои по толку порази и падови најчесто завршуваат со Happy end.
Така, во нашите глави се ствара една представа -слика од тоа како една "Вистинска љубов" треба да биде.
Но, реалноста е сосема друга.
Вистинската љубов во реалниот живот е најчесто многу поинаква од таа во филмовите, најчесто( не велам секогаш)
е некоја неисполнета љубов.
Така да дефиницијата за вистинската љубов не се базира на медиските идоли,
туку од нашите сопствени искуства.
Едни ја гледаат вистинската љубов како,
магично место на сопствените задоволства и потреби,а други пак
се спремни комплетно да му се посветат на партнерот и неговите очекувања и потреби,
ставајќи се себе и своите потреби во позадина
само да би ја докажале љубовта кон истиот.
Љубовта би ја дефинирала како меѓусебно давање и примање, како свесно и исполнето недефинирано нешто.
Или како што прочитав еден пост погоре или во некоја слична тема
"Љубовта не се дефинира, љубовта се чувствува".

(nod)(y)

marichka

Нов член
11 февруари 2013
5
1
3
36
Вистинска љубов е кога навистина веруваш и увстваш дека сакаш некој и за тебе не е важно дали пресрет добиваш истото. Ако и тоий или таа те сака тогаш има споделена љубов!

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
За мене вистинска лјубов е кога двајца што се заедно и се сакаат и почитуваат и формираат семејство и остануваат заедно без оглед на се...а мислам на следново (иако ќе звучи клише ама така е): “во сиромаштија и богатство, во здравје и болест, да се сакаат , чуваат и грижат еден за друг се дури смртта не ги раздели“...мислам дека со овие добро познати зборови се опишува вистинската љубов...вистинската љубов не е само циле миле и да ти е убаво нон стоп, вистинската љубов опстојува и во најтешките мигови и најдува начин да ги надмине и да исплива од нив...една песна од Bowie вели вака: "..as long as we're together, the rest can go to hell..." ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: Photographer and Arkantos

devil4e

Староседелец
15 октомври 2012
51
31
618
Не знам уште не сум ја запознала таа вистинска љубов, се само нешто пролазно колку да помине, кога тогаш и таа ќе стаса, ама нека дојди покасно не ја сакам сега присутна во мојот живот :D