Секој има своја вистина?

alba

Староседелец
15 март 2012
1,424
2,015
1,123
Сите имаме своја вистина, но колку таа вистина ќе егзистира зависи од неколку работи како: егото, подложноста на влијанија, начинот на спознавање на околината, личната самосвест и сл.
Човек со големо его никогаш нема да признае дека нечија вистина е подобра од неговата. Од друга страна пак ако некој е многу подложен на влијанија, својата вистина ќе ја изгуби некаде во кашата од туѓи вистини. Да не набројувам натаму, мислам дека е непотребно.

Но својата лична вистина никогаш не може да биде апсолутната вистина. Личната вистина и нејзиниот век на траење за мене се еден од основните фактори за креирање на карактер. Околу последното прашање, не сите имаат потреба да ја докажуваат личната вистина. Лично јас речиси секогаш чувствувам потреба да ја покажам мојата вистина (еве баш сега со постов го правам тоа) затоа што сметам дека мојата вистина треба да биде резултат на она што јас сум го спознал досега. Кога би прифатил туѓа вистина, тоа значи дека би го негирал своето спознание и би прифатил туѓо кое исто како моето никогаш нема да ја достигне апсолутната вистина.
Се согласувам со сето напишано, но што доколку некој друг ти укажува дека твојата вистина е погрешна перцепција или некој вид на погрешно ги осознаваш работите, што тогаш ке го сметаш за наметнување на неговата вистина а притоа си свесен дека тој некој е во право. Дали би го сменил ставот односно би го прифатил ај да речам неговата вистина ?
(те цитирам ради потребата за изкажување на твојата вистина)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Да де,на планетава земја за се постојат околу 6,973,738,433 вистини.
Ставот го нарекуваат вистина само тврдоглавите луѓе. Вистината е една,гледиштата се различни.
Интересно :)
Ете да речеме за некого ти си прекрасна личност.За некој друг си сосема она спротивното.
Му раскажуваат на некој трет за тебе и секој од свој аспект.
Кој е во право?Оној што кажува дека си прекрасна личност?
Или оној кој те доживеал сосема спротивно?
Ти си оној што си.
Но не секој те доживува на ист начин.
Така да и едниот ја кажува својата вистина а и другиот.
Кога зборуваме за повеке вистини не мислиме за примери од типот,,Петре го уби Стојан,,да,тој го уби,има сведоци и таа е само една вистина.

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Интересно :)
Ете да речеме за некого ти си прекрасна личност.За некој друг си сосема она спротивното.
Му раскажуваат на некој трет за тебе и секој од свој аспект.
Кој е во право?Оној што кажува дека си прекрасна личност?
Или оној кој те доживеал сосема спротивно?
Ти си оној што си.
Но не секој те доживува на ист начин.
Така да и едниот ја кажува својата вистина а и другиот.
Кога зборуваме за повеке вистини не мислиме за примери од типот,,Петре го уби Стојан,,да,тој го уби,има сведоци и таа е само една вистина.
Затоа и реков Ставот,а не вистината. Тоа кој како ме доживува се нивни ставови,не вистини. Дури ни јас самиот не можам да бидам објективен по тоа прашање,чисто затоа што ние луѓето имаме его,што не оневозможува да се опишеме самите себеси баш такви какви што сме.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Затоа и реков Ставот,а не вистината. Тоа кој како ме доживува се нивни ставови,не вистини. Дури ни јас самиот не можам да бидам објективен по тоа прашање,чисто затоа што ние луѓето имаме его,што не оневозможува да се опишеме самите себеси баш такви какви што сме.
Објаснето е зошто е ставено вистина а не став,а и твојот став е твоја вистина. (nod)

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Објаснето е зошто е ставено вистина а не став,а и твојот став е твоја вистина. (nod)
Апсолутно не се согласувам со тоа,а нити со она "Вистина е тоа за што јас и ти ќе се договориме",но нажалост имаме гледишта што немаат заедничка точка на оваа тема,и понатамошна дебата меѓу мене и тебе околу ова би било само повторување на она што веќе сме го кажале. Toa што ти го нарекуваш лична вистина јас го нарекувам став,а уствари збориме за истото. Затоа ќе прекинам овде :)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Апсолутно не се согласувам со тоа,а нити со она "Вистина е тоа за што јас и ти ќе се договориме",но нажалост имаме гледишта што немаат заедничка точка на оваа тема,и понатамошна дебата меѓу мене и тебе околу ова би било само повторување на она што веќе сме го кажале. Toa што ти го нарекуваш лична вистина јас го нарекувам став,а уствари збориме за истото. Затоа ќе прекинам овде :)
Кога ке видиш ти дека Петре го убил Стојан и ми пренесеш,тоа е твој став или?
(и си дискутирамее,не се ни убедуваме ниту пак има потреба да мислиш дека треба да се испокараш)

• Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Кога ке видиш ти дека Петре го убил Стојан и ми пренесеш,тоа е твој став или?
(и си дискутирамее,не се ни убедуваме ниту пак има потреба да мислиш дека треба да се испокараш)

Не,тоа е вистина. Вистината е неменлива работа,ставот,односно личната вистина како што ти ја нарекуваш,е менлива.
Јас може денес да ти речам дека си ти великодушна,љубезна личност. Утре можеби ќе ми го докажеш спротивното. Што значи дека таа твоја лична вистина е менлива,а јас незнам за вистина што може да биде менлива.
Едноставно,ако јас ВИДАМ дека Петре го убил Стојан и ти пренесам,ти ја кажувам вистината.
Ако некој пријател дојде и пробува да те убеди во спротивното,затоа што е близок со Стојан и "знае" дека не е лош човек,тоа е нечив став. А ако те убедува дека тоа што тој го кажува е вистина,и покрај тоа што јас со свои очи сум ја видел случката,тогаш тоа е тврдоглавост :)

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Не,тоа е вистина. Вистината е неменлива работа,ставот,односно личната вистина како што ти ја нарекуваш,е менлива.
Јас може денес да ти речам дека си ти великодушна,љубезна личност. Утре можеби ќе ми го докажеш спротивното. Што значи дека таа твоја лична вистина е менлива,а јас незнам за вистина што може да биде менлива.
Едноставно,ако јас ВИДАМ дека Петре го убил Стојан и ти пренесам,ти ја кажувам вистината.
Ако некој пријател дојде и пробува да те убеди во спротивното,затоа што е близок со Стојан и "знае" дека не е лош човек,тоа е нечив став. А ако те убедува дека тоа што тој го кажува е вистина,и покрај тоа што јас со свои очи сум ја видел случката,тогаш тоа е тврдоглавост :)
Да но јас не сум видела кој видел,и за да знам кому треба да верувам треба да ја дознаам ВИСТИНАТА.
А во тој момент дур не ја преиспитам работата за мене се и двете и лаги и вистини.

За мене пак е сосема нешто друго тврдоглавост и покрај тоа што тоа е веке друга тема но кога веке се спомна два пати низ темава ке кажам дека за мене е тврдоглавост кога некој ке си го каже својот став и ке ку се обрати на другиот со зборовите дека овде тој одредува дека се прекинува дискусијата.Тој за да не испадне дека е тврдоглав,може да си одреди за себе,а другиот ке си одлучи дали ке продолжи или не.
Темата и ја отворив со таа цел,за да ги видам вашите мислења околу она што вие мислите,дали постојат повеке вистини или не.
Го почитувам твојот начин на размислување само си препрашав што не ми беше јасно.Чему презентирање тврдоглавост не ми е јасно. (wasntme)
Гледам дека некои исто мислат дека постојат повеке вистини а некои тоа го сметат за личен став.И едното држи вода,а и другото. :)

• Ми се допаѓа

Solstice

Nujabes
28 август 2012
1,406
1,537
1,133
32
Да но јас не сум видела кој видел,и за да знам кому треба да верувам треба да ја дознаам ВИСТИНАТА.
А во тој момент дур не ја преиспитам работата за мене се и двете и лаги и вистини.

За мене пак е сосема нешто друго тврдоглавост и покрај тоа што тоа е веке друга тема но кога веке се спомна два пати низ темава ке кажам дека за мене е тврдоглавост кога некој ке си го каже својот став и ке ку се обрати на другиот со зборовите дека овде тој одредува дека се прекинува дискусијата.Тој за да не испадне дека е тврдоглав,може да си одреди за себе,а другиот ке си одлучи дали ке продолжи или не.
Темата и ја отворив со таа цел,за да ги видам вашите мислења околу она што вие мислите,дали постојат повеке вистини или не.
Го почитувам твојот начин на размислување само си препрашав што не ми беше јасно.Чему презентирање тврдоглавост не ми е јасно. (wasntme)
Гледам дека некои исто мислат дека постојат повеке вистини а некои тоа го сметат за личен став.И едното држи вода,а и другото. :)
За да ти објаснам дека може некој што тебе ти кажува дека е нешто вистина да е само премногу тврдоглав да признае дека не е во право :)
Се дур не испиташ,не можеш на нивните искази да им препишеш епитет лага или вистина,секако.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
За да ти објаснам дека може некој што тебе ти кажува дека е нешто вистина да е само премногу тврдоглав да признае дека не е во право :)
Се дур не испиташ,не можеш на нивните искази да им препишеш епитет лага или вистина,секако.
Е сега,твдоглав си или не постојат повеке вистини? :unsure :giggle

• Ми се допаѓа