Коледе (Бадник)

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Како помала секоја година одев на Коледе со братучетка ми , кај мене во маало, кај нејзе, кај бабите... За Коледе сум собирала и по 1000ден. :frantic, сега брат ми оди.
Со години ми се нема паднато паричката, како мала ми ја местеле нели дете да се радувам, сега на брат мија местеме. Една година татко ми ќе се задавеше од што беше ептен мала паричката.
Бадник мие омилен празник, секоја година мора да има се, и последниве години лосос спремаме, прсти да си изедеш.

Ја пеев оваа песничка и онаа горенапишаната.
Тупа,тупа Коледе,
кој спие нека стане,
нека месе колачиња,
колачиња за дечиња,
ако нема колачиња,
нека даде оревчиња,
ако нема оревчиња,
нека даде бонбончиња,
ако нема бонбочиња,
нека даде денарчиња,
ако нема денарчиња,
џамо на парчиња.
Коледе-леде, ми беше поубава ама па братучетка ми не ја сакаше таа песна, па морав оваа.

Eве од лани
387775_1767497802476_287459926_n.jpg

409175_1767497282463_870352728_n.jpg

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Глеам ги слике на Сарчита и текна ми да ве прашам, дали некој од вас на Бд'њак софру не гу праи на астал
Ми увек доле си наместимо кебенце па такфо чершафче и сфе сервирамо што се вика на земњу : )
Не дека смо некои адетари по дома, да ви кажу прао ич не смо такфи што поштуеф сфакакфи адети али овој ни е останало
Некако тк е посебна вечера и сакамо посебно некако да се разликуе

А за паричку незнам дали сам ви кажуваја. ачи за мои дваес пет шес године, едно седамнаес пут сигурно се падало у мене : )

violetmoon

Модератор
Член на администрација
11 декември 2012
2,662
5,747
1,153
среќно човече си ти parvati... ние имаме таков аден да јадеме на под ...и многу е поубаво некако...кај мене пак у последни 15 години само еднаш ми се падна:(

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Kaj нас од секогаш е било на маса, parvati a и тука иам така што јадат. Ете кај нас на маса останало.

И да масата не ја собираме, дури утрото.

• Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Еее виииш сфак различно праи, ми па одма си дизамо сфе : )
тој сакаше и порано да прашам, ти ме потсети сс сликичке, и куде мене у друштфо некој на астал некој доле,сфугде различно
Ми делимо мало парче лепче и за Чакита : )

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Еее виииш сфак различно праи, ми па одма си дизамо сфе : )
тој сакаше и порано да прашам, ти ме потсети сс сликичке, и куде мене у друштфо некој на астал некој доле,сфугде различно
Ми делимо мало парче лепче и за Чакита : )
Утрото бидејќи се верува дека вечерта Исус ја посетувал секоја куќа и јадел од трпезата.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Caci

Истакнат Член
15 февруари 2012
876
1,104
393
31
Струмица
ејј да заборавив да кажам, и ние имаме адет, освен нели тој што го викаме дедо боже да ни дојде, под масата оставаме пари, на целата фамилија да отстојат преку вечерта демек повеќе пари да имаме оваа година :) и секако масата стои се дига дури наутро :)

еве ми текна и уште една песничка :D

Кој спие нека стане
нек отворе тешки порти
тешки порти железници
ој, ладе, ладе, орее ми се јаде,
ој ладе ладе орее ми се јаде

• Ми се допаѓа
Реакции: Snow

Snow

Староседелец
29 април 2012
677
440
1,073
Марс
ејј да заборавив да кажам, и ние имаме адет, освен нели тој што го викаме дедо боже да ни дојде, под масата оставаме пари, на целата фамилија да отстојат преку вечерта демек повеќе пари да имаме оваа година :) и секако масата стои се дига дури наутро :)
И ние ја оставаме масата ноќеска али за париве прв пат слушам.. :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Caci

The Tramp

Филмохолик
17 февруари 2012
3,368
4,941
1,173
колку што се сеќавам од секогаш за Бадник сме јаделе на под, потоа од како ќе станеме, го ставаме јадењето на маса и стои така цела вечер. Има и некој обичај облекуваме папучи пред вечерата и ги фрламе и како ќе бидам свртени, таков гостин ќе ни дојде за Божиќ, ако не сум во грешка. :zelen И да се пофалам паричката се паѓа во мене во последните 2,3 години и навистина ми носи среќа, се надевам и годинава ќе се падне, зашто ми претстои тешка година, и стварно ќе ми треба среќа.:D

• Ми се допаѓа
Реакции: Lepaa and parvati