Папагали

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
јас вчера бев кај пријатели кои што чуваат 70 папагали од кои 4 малечки дома отфрлени од гнездо,ептен се слатки и питоми па сакаат едно да ми дадат на поклон (inlove)
зимај нинфу : ) најинтересни су веруј ми, само поише пажња и ке ти биде најверно другарче
ке спие сс тебе, ке се гали, ке се игра сс косичку, нинфа е фрик папагал, сака сфе да проба, сака сфугде да лети
Зимај нема да зажалиш : )

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
зимај нинфу : ) најинтересни су веруј ми, само поише пажња и ке ти биде најверно другарче
ке спие сс тебе, ке се гали, ке се игра сс косичку, нинфа е фрик папагал, сака сфе да проба, сака сфугде да лети
да ама еве татко ми сеа ми вика обврска е треба да го чистиш да го раниш да му пружаш љубов.... ми вика не зимај...
аа јас сааакам ,ќе видиме може ќе си земам па дома ми е гајле што ќе кажат после сакале неќеле ќе го засакаат и они,посебно татко ми што сака животни :giggle

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
да ама еве татко ми сеа ми вика обврска е треба да го чистиш да го раниш да му пружаш љубов.... ми вика не зимај...
аа јас сааакам ,ќе видиме може ќе си земам па дома ми е гајле што ќе кажат после сакале неќеле ќе го засакаат и они,посебно татко ми што сака животни :giggle
Епа зимај бе одма : ) они родители као радители увек мрчиф нешто, не ги бива нели ако не пребациф а у овој оној : )
Е ск, мора љубаф да се пружи не да не,а и треа да се чисти редовно кафез, па сфако животно устфари сака пажњу и хигиену
А папагал е цар, башка никад нема да и е досадно, ке ти пое песне и кд немаш струју по дома : ) hhh
A ако те буди сфако сабајле сс чфрчење, ја ке ти кажу лек и за тој : ) само ти зимај
Убаво е да ти лети шарена птица по дома, мој Чаки руча сфак дн сс нас, љубопитан е и сака сфе да проба, а богами неколко пут и ракију проба : ) лети како луд и пишти, али не се откажуе, сфиѓа му се ракија, чистокрван кумановац е Чаки Ч )

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Епа зимај бе одма : ) они родители као радители увек мрчиф нешто, не ги бива нели ако не пребациф а у овој оној : )
Е ск, мора љубаф да се пружи не да не,а и треа да се чисти редовно кафез, па сфако животно устфари сака пажњу и хигиену
А папагал е цар, башка никад нема да и е досадно, ке ти пое песне и кд немаш струју по дома : ) hhh
A ако те буди сфако сабајле сс чфрчење, ја ке ти кажу лек и за тој : ) само ти зимај
Убаво е да ти лети шарена птица по дома, мој Чаки руча сфак дн сс нас, љубопитан е и сака сфе да проба, а богами неколко пут и ракију проба : ) лети како луд и пишти, али не се откажуе, сфиѓа му се ракија, чистокрван кумановац е Чаки Ч )
ќе видиме,дури и име му имам смислено ако земам :giggle ... а чаки е легенда стсварно е луд штом и ракија пробал :giggle

• Ми се допаѓа
Реакции: parvati

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC

Нимфите се многу гласни папагали и имаат потреба од многу,,многу внимание. Ако некој сака луд папагал што уште повеќе се приврзува за човекот, не крешти, и не мора да му се обрнува кој знае колкаво внимание пошто сами си наоѓаат занимација, и се прогласени за прваци во хиперактивнст во папагалскиот свет, нека одбери козица.

Јас незнам дали имало 1 минута досада со мојата козица, премногу хиперактивно и забавно милениче.

A-kakariki-parrot.jpg

364366615.jpg

2-yr-old-male-kakariki-for-sale_5006491.jpg

п.с. дај и сипина коска на нимфата твоја како долг ми изгледа клунот нејзин.

• Ми се допаѓа
Реакции: Legioner and parvati

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
:rolleyes: даам ги на сфи Чакиња брат туј коску, овој е ноо и младо, даде му и на њега
ама сирото оно навлече се на ракију : ) глеам рита гу коску у кафез као да е избушена топка : )
ps Добра минѓушка брат : )

kikica

Нов член
23 декември 2012
1
0
1
34
skopje
имам нинфа има окулу 8 месеци сакам да купам amazon
да прашам да не ми се здиви нинфата?Вие можеби знаете да ми одговорите.

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
имам нинфа има окулу 8 месеци сакам да купам amazon
да прашам да не ми се здиви нинфата?Вие можеби знаете да ми одговорите.

Вака на прв поглед amazon има многу значења, да го купиш амазон е крајно невозможна мисија, амазон спаѓа под Бразил, и уште не им е за продавање.
Валјда мислеше на амазонски папагал, кои ги има многу а најпознат е жолтоглав амазонец,како на сликата подолу:

double-yellow-head-amazon-lg.jpg

Ова се крајно скапи и не баш лесни за набавка папаглаи, на кои потребно е да се посвети максимална грижа нега и внимание, а воедно и енормно голем буџет. Самата птица е веќе на работ на истребувањето заради неконтролираното ловење од природа, и недозволената трговија со егзотични птици.Птицата е ставена под заштита, па за да ја набавиш, треба истата да има прстен со број на одгледувачницата каде е родена.Во превод, можеш да купиш само домашно изведена, која кошта повеќе од 1500 евра почетен влог. Рачунај дека не е нимфа да се храни само со сончоглед и просо, и дека има поголеми побарувања, така да дневно 500 денари мин. од просо па се до ореви и други скапи јаткасти производи, не ти бегаат.
И да, нимфата би настрадала од овој.Се надевам ти разрешив една нелогична идеја.

• Ми се допаѓа
Реакции: Legioner