Папагали

Praetorian

Староседелец
24 февруари 2012
326
396
1,063
Имам тигрици машко и женско, јадат се и сешто, од просо, попара, зелка, делкаат тенки дрвца, јаболки, компири...
Само некој ако се разбира повеќе да ми каже, зашто се чешаат меѓу себе? Прво едното па другото. Ќе ја наведнат главата, затвараат очи и другиов ја/го чека по глава, врат, очи :)

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Ова се моите две најубави и најслатки кретенчиња. :)))

Пензионерот Карло (има над 15 години!):
sdc10356j.jpg

Чисто сумљам да е повеќе од 15 години овој, али се е можно. Просек тигрицата живее 5-6 години , со екстра услови во домашна атмосвера може и до 8-10 години максимум. Овој ако е над 15, може и Animal Planet емисија да ти прави за долговечноста на папагалот.

Nighty

Староседелец
24 февруари 2012
727
1,181
1,103
Чисто сумљам да е повеќе од 15 години овој, али се е можно. Просек тигрицата живее 5-6 години , со екстра услови во домашна атмосвера може и до 8-10 години максимум. Овој ако е над 15, може и Animal Planet емисија да ти прави за долговечноста на папагалот.

Се извинувам, мислев над 12, не 15... Сега си навратив филм, го имаме од 2000-та, година откако почина дедо ми...
Патем знам за тоа што го тврдиш, односно:
„Просечниот век на живеење на една не припитомена тигрица изнесува околу 5 години , додека пак тигрицата чувана како домашно милениче може да живее помеѓу 8 до 10 години. Должината на животниот век на една ваква тигрица зависи пред сè од условите во кои таа се чува/одгледува како и нејзината исхраната“
Не знам што да речам, тигрицава за антологија ми е... :D А иначе, тоа дека е прастара, факт е, веќе трипати има доживеано епилептични напади кои и’ траат речиси цел ден, и во кои делува дека ќе „замине“... Последниот беше пред месец и пол, а секој нареден и’ е, онака, се’ полош и посилен...
Пу-пу, да не урочам пак да се случи нешто такво.

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Има ли негде кај што продаваат и носат Ара папагали?

1.500 евра. Ќе се прашам дали ќе го купам. :rofl Само еден човек во градов продава Ара папагал, и тоа е истиот човек што ги донел истите папагали во Зоолошката Градина.

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
1.500 евра. Ќе се прашам дали ќе го купам. :rofl Само еден човек во градов продава Ара папагал, и тоа е истиот човек што ги донел истите папагали во Зоолошката Градина.

Зоран од лисиче одгледувачот, или овој од зоовивариум? Али пази, ако си веќе во план да одделиш повеќе од 90.000 денари за папагал, очекувај дека е жива роба и рекламации потешко се признаваат особено тешко дека некој ќе ти изврши замена ако евентуално се случи нешто.Арите се доста скапи папагали и имаат специфични побарувања во однос на исхраната, просторот, и условите кои ги нуди домот. Не е обична чавка во боја која крешти,туку станува збор за класа папагал,така да сака и класа-одгледувач кој ќе му дозволи се и сешто на папагалскиот клун да грицка.
Според мои груби проценки, 200-300 денари дневно не ти бегат максимум за исхрана на оваа егзота, доколку зборуваме за правилна и комбинирана исхрана. По пет шоповите продаваат микс од семенска храна која служи само како додаток.Отсекогаш сум го тврдел ставот дека семенската храна е само додаток а не основна исхрана кај птиците. Во однос за карактерот,потребен е понежен пристап кон овој папагал, голема внимателност заради силниот клун.Иако претежно луѓето ги одбираат најскапите како најубави папагали, најногу сум приврзан кон 4 врсти на папагали од кои први ги издвојувам козиците, и певајучи,розенколиси и барабанди.

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,710
13,879
973
Чувам папгали цел живот
знам дека знаете нели : ) Сфи пет папагала су се викале Чаки, ја мислу дека тој е една иста душичка која мења само тело папагалско : ) Чакиња мои сфи сам ги сакаја највише на сфет...
На сфи сам ги даваја сфе да едеф, два од њима пиесфа и ракију ( туј спада и задњно најлудо на сфет ) значи бш сфе едеф,
и благо и солено, Сфе : ) Обожаам на ручак кд ми стои на рамо и тражи да му даду нешто од уста, едноставно мноо ме сакаф они мене а и ја њима наравно
Предпоследњо ми избега... : (
Aли иам ново малечко цаканко, најслатко на сфет, Чаки рулзз

Lepaa

Истакнат Член
2 декември 2012
985
1,704
393
Порано чувавме.Аии каков страв имам од папагали :D .Незнам оти,ама многу страшна фаца имаат.Мислам дека ќе ме изедат :rofl

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Еве и јас ги сликнав моите.

Ова се Х и Y, пар розенколиси познати како “љубовни птици“, и со право го носат епитетот.Моментално се надеваме на некоја принова иако вон сезона за парење, а овие добро работат на случајот. Ако има радост, некој од форумџиите ќе добие едно на поклон.

image.jpg

image.jpg

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
јас вчера бев кај пријатели кои што чуваат 70 папагали од кои 4 малечки дома отфрлени од гнездо,ептен се слатки и питоми па сакаат едно да ми дадат на поклон (inlove)