Свежата, (жива, сирова, термички необработена) храна е всушност правилната и природната храна на СИТЕ живи суштества на земјата, вклучувајќи го и човекот. Нашите предци пред многу време јаделе само жива храна. Тие сосема случајно после откривањето на огнот дознале дека храната - поконкретно месото е повкусно кога е печено. Оттогаш таа традиција продолжила и се „усовршила“ за печење, пржење, пушење и варење и обарување на сѐ живо и диво.
Важно е да се знае кога храната термички се обработува, веќе над 40 степени целзиусови се уништуваат сите ензими (кои се од исклучителна важност за нашето тело), скоро целиот витамин Ц (кој лесно оксидира) и се редуцираат многу други нутриенти.
Од друга страна пак кај повеќето мешункасти плодови (грав, леќа), житните култури (пченка, соја, пченица...) како и некои други растенија како компирот, термичката обработка овозможила истите тие култури да можат да се користат во нашата исхрана.
Термички обработената храна без ензими нашето тело ја третира како отров и настанува лажна реакција на белите крвни зрнца - леукоцитоза. А тоа не му е потребно на нашиот имонолошки систем кој и онака е преоптеретен. Ова е докажано е уште во 1930та година од д-р Пол Кучаков кој вели дека ако над 51% од нашата исхрана се состои од жива храна, нема да имаме леукоцитоза.
Повеќето тешки болести како малигните заболувања-рак и кардиоваскуларните болести се директна последица од конзумирање на нездрава и неквалитетна храна т.е. од недостаток на витамими и минерали...
Со секојдневно конзумирање на жива храна - овошје, зеленчук, комбинирани салати, непечени семиња, јатки, доволно количество на вода и се разбира со редовна физичка активност ние го појачуваме нашиот имунолошки систем (се заштитуваме од болести) и си осигуруваме поздрав, посреќен и подолг живот.