Среќа

Diamond

Полноправен Член
13 октомври 2012
33
23
8
Среќата е последица на нешто реално и вистинско(постоечко како случки, предмети, личности), а стравот на претпоставки, мисли...

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Diamond

Полноправен Член
13 октомври 2012
33
23
8
ами ако те спобрка некое бесно песиште? :eek:
Без разлика дали ќе не касне или не, и дали ќе бегаме или што и да направиме, стравот е само нешто дополнително. Ти и со страв и без страв истото ќе го направиш.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
пак е стравот само претпоставка,се плашиме дека ке не касне,а може нема :unsure
но го чувствуваш, не?
го чувствуваш многу реално
исто како што среќата ја чувствуваш многу реално
а можеби и таа е разултат само на твоја лична претпоставка
односно случката која ти се случува и поради која чувствуваш среќа во дадениот момент, е всушност само твое субјективно доживување
истата гледана објективно можеби воопшто не се случува :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
А кога ќе го видиш некој кого го сакаш? Среќна си? Од кај знаеш дека можеби нема да ти каже дека има метастазиран рак на плуќа и му останале уште 5 дена? Не е тоа претпоставка дека кога ќе го видиш ќе ти биде убаво?

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
но го чувствуваш, не?
го чувствуваш многу реално
исто како што среќата ја чувствуваш многу реално
а можеби и таа е разултат само на твоја лична претпоставка
односно случката која ти се случува и поради која чувствуваш среќа во дадениот момент, е всушност само твое субјективно доживување
истата гледана објективно можеби воопшто не се случува :)
Јас во одредени сучаеви кога те читам тебе се радувам,таа моја срека од мој аспект е објективна и никој неможе да ми го смени тоа освен самата ти во некоја наредна прилика.Но во претходната веке си ме направила среќна.
Сепак неможам да споредам дека среќата е претпоставка онолку колку и стравот.
Се случува и среќата,се случува и стравот,но како што веке напишав,со стравот некако поинаку одат работтите.

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Diamond

Полноправен Член
13 октомври 2012
33
23
8
Да, ама безсмислено е да се плашиш дека можеш да се разболиш или дека ќе те касне кучето, бидејќи ти неможеш директно да влијаеш на тоа.
А иначе сите чувства се субјективни, затоа и се чувства. Може јас да се радувам на едно, некој друг на друго.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Алелуја, ја откривме топлата вода. Сеа парното ќе го откриваме за да ја искористиме паметно. Ај, отидов да спијам. Повеќе не ми е интересна дискусијата.

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Алелуја, ја откривме топлата вода. Сеа парното ќе го откриваме за да ја искористиме паметно. Ај, отидов да спијам. Повеќе не ми е интересна дискусијата.
ај ке заплачеме сега од среќа штом така