Размена на средношколци

Snape

Истакнат Член
14 февруари 2012
285
401
63
29
Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Јас планирам да одам во Штип, најблиску ми е. Ама шо малер ќе бев, си ја скршив раката. Како ќе пишувам ни јас не знам, ама последна шанса ми е и не се откажувам.

Значи треба да имаш малку пообемен вокабулар.
Па да затоа што во САД во училиштата нема да те испрашуваат Present Perfect или Past Simple ним им е важно да знаеш да се изразуваш и да комуницираш. Инаку имаш фул супорт ама немој да мислиш дека таму мед и мелко ке тече. Сеа добро ќе биде да се отиде ама додека да се запознаш и да се привикнеш на средината ќе треба да се вратиш така да ..

Serendipity

Нов член
4 октомври 2012
10
5
3
28
вокабулар немам проблем .. времињата ми се малку проблематични, но и тоа може да се реши :D
ме интересира дали и двете тестирања се вршат во еден ден?
инаку и јас одам штип, најблиску ми е :)

Snape

Истакнат Член
14 февруари 2012
285
401
63
29
Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
вокабулар немам проблем .. времињата ми се малку проблематични, но и тоа може да се реши :D
ме интересира дали и двете тестирања се вршат во еден ден?
инаку и јас одам штип, најблиску ми е :)
Не второто се врши после 1 ден а ако пројдеш на тоа интервјуата се во Април Мај ( така беше јас коа одев)

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
Па да затоа што во САД во училиштата нема да те испрашуваат Present Perfect или Past Simple ним им е важно да знаеш да се изразуваш и да комуницираш. Инаку имаш фул супорт ама немој да мислиш дека таму мед и мелко ке тече. Сеа добро ќе биде да се отиде ама додека да се запознаш и да се привикнеш на средината ќе треба да се вратиш така да ..
Moре јас да отидам па таму ќе се снајдам некако. Ќе видиме како ќе биде :)

Serendipity Се гледаме во Штип :)

littleblackdress

Полноправен Член
22 февруари 2012
96
74
18
Можам јас да ти кажам нешто повеќе..
Одев јас пред 2 години.. и бев навистина многу загреана. Прво, верувај во себе! Второ, не се плаши од ти од приватните! Трето, верувај во себе! :D

Кога бев јас, имаше само во Скопје и Битола тестирање.. Првиот ден требаше да бидеме таму во периодото од 10 до 1.. кога стигнат неколку (околу 10-15 луѓе) се прави група и има краток тест 10-15мин. (на заокружување е првата страна, а втората текст и од него прашања)
Ако го поминиш (а најверојатно, да) утредента има саат и пол тест. Има 2 дела. Првиот дел трае 45 мин. Во училница сте околу 30 луѓе и добивате по една test book и по еден answer sheet. На цд ви пуштаат една госпоѓица и според тоа шо го збори заокружувате. Има неколку дела, нешо слики у тоа тест бук-от, па треба да погодиш која е најточна реченица од тие шо ги кажува, ги немаш напишано само ги слушаш. Па после има нешо прашања и одговори (овде мислам дека ти треба некое просечно знаење на времињата и употребата). Вториот дел исто трае 45 мин и треба да напишеш есеј. Поточно 3 кратки есеја на некои прашања. На мене прашањата ми беа : Опиши ситуација во која сте правеле групен проект и некој не сакал да учествува, што си направил или доколку ти се нема случено што би направила во таква ситуација? после.. Зошто би сакала да учествуваш во оваа програма? и уште нешто.. како за иднината беше.. не треба да се долги есеите, треба да се содржајни :)

После тоа, те ставаат на Hold :D мене ми се јавија во декември и ме израдуваа дека влегов во трет круг. И тоа е 2 дена. Првиот ден бевме со родителите во еден амфитеатар да ни објаснат за програмата, бидејќи бевме првите 50 (а требаше да одат 20 или 15) и за апликацијата која е околу 20 ОБЕМНИ СТРАНИ. И тогаш дечки од претходната година (поточно тогаш беа тие првите) ни кажуваа и секако, некои таму главни :D Исто тој ден пишувавме и други 2 есеја (за некоја пресвртница во животот и за пр. Што ќе направиш ако детето кај кое престојуваш ти ги украде единствените патики за на школо?)

И после во јануари ме викнаа на интервју.. бев многу искулирана, уверена во себе дека ќе поминам.. вежбав разговори со секој можен зборувач на англиски :D имаше неколку типа на прашања, прво општи (пр. за тие шо беа од Скопје: Како мислите да се прилагодите ако бидете во помал град?) после нешто за твојата фамилија и тебе (пр. Дали твоите дома ќе им недостасуваш? - такви се тие трик прашања) па нешто хипотетички со некакви ситуации како.. Што ќе направиш ако фамилијата не те пушта да излегуваш ?

И тоа би било тоа.. чекаш на повик за неколку месеци.. на којшто СЕ НАДЕВАМ ќе биде фер.. Мојата генерација отидоа само 10, бев златна резерва доколку некој се откаже.. но.. тоа е тоа :)

Се надевам ти помогнав со мојот обемен одговор, ако имаш прашања = повели :)
Во секој случај, со среќа!

• Ми се допаѓа
Реакции: i_wanna_fly and Hkakashi

Serendipity

Нов член
4 октомври 2012
10
5
3
28
а од тука ли ги бираат кој ќе оди или како што ми кажа мајка ми демек на не знам колку ученици документите се испраќаат во Вашингтон и од таму бираат 12 ученици

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
Људи незнам дали сте прочитале или не, ама ја прочита дека може да се деси па да гу идете исту годину кт ке се вратите, а изгледа дека ке мора накрај да се полага класан испит, т.е све што е учено преко годину накрај да га полагаш и тој по сви 12-13 предмета.

i_wanna_fly

Староседелец
25 јули 2012
649
848
1,093
Људи незнам дали сте прочитале или не, ама ја прочита дека може да се деси па да гу идете исту годину кт ке се вратите, а изгледа дека ке мора накрај да се полага класан испит, т.е све што е учено преко годину накрај да га полагаш и тој по сви 12-13 предмета.
И ја разбрав така. Ама го прашав директорот на моето училиште и ми рече дека нема да се прават проблеми и наново да ја одам годината, туку ќе се полага класен испит по предметите важни за мојата струка (во мојов случај математичка - А комбинација).

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
27
Куманово
И ја разбрав така. Ама го прашав директорот на моето училиште и ми рече дека нема да се прават проблеми и наново да ја одам годината, туку ќе се полага класен испит по предметите важни за мојата струка (во мојов случај математичка - А комбинација).

па ја сам у гимназију, ја неам струку. Значи ли тој дека ке треба сви да ги полагам ?