.
Не помнам имиња. И онака малку ми говорат за она што зад нив се крие. И таа би можела да се вика и вака и така и било како и секако.
Но, за мене е „Таа која сопствената сигурност ја носи на грбот“. Како товар. Претежок товар од кој не знае како да се ослободи, не знае како да го надмине.
„Секогаш победник, никогаш поразена“ – тоа е она што ја турка напред.Барем таа така тоа го доживува, како туркање напред.
Се обидував да ја натерам да погледне лево и десно од себе, барем понекогаш, барем за еден миг. Ќе видеше дека она што за неа значи напред, всушност е надолу.
Ја сакав. Беше моја. Ѝ бев потребна. И таа мене. Можеби бевме лева и десна половина од едно цело. Можеби ќе останевме една покрај друга, ако ме слушнеше барем еднаш, ако ме послушаше барем еднаш.
Рече дека сум наивна. Простодушна. Малечка.
Ѝ реков – не мора да ти е сѐ секогаш јасно.
Ѝ реков – не мораш да имаш одговор на секое прашање.
Ѝ реков – понекогаш е „можеби“ наместо „сигурно“.
Ѝ реков – понекогаш прифати, наместо да наметнуваш.
Ме нарече предавник. Рече дека си е сама на себе доволна.
Замина.
Сеуште сме лева и десна половина од едно цело. Со бескрај помеѓу.
Понекогаш стојам во место, понекогаш се враќам назад. Но, понекогаш, чекорам напред.
Таа е на милиметар до дното.
Ѝ сеуште не погледнува ни лево, ни десно.
Сигурноста во себе, е преголем товар, ако не знаеш каде да ја носиш.
Не помнам имиња. И онака малку ми говорат за она што зад нив се крие. И таа би можела да се вика и вака и така и било како и секако.
Но, за мене е „Таа која сопствената сигурност ја носи на грбот“. Како товар. Претежок товар од кој не знае како да се ослободи, не знае како да го надмине.
„Секогаш победник, никогаш поразена“ – тоа е она што ја турка напред.Барем таа така тоа го доживува, како туркање напред.
Се обидував да ја натерам да погледне лево и десно од себе, барем понекогаш, барем за еден миг. Ќе видеше дека она што за неа значи напред, всушност е надолу.
Ја сакав. Беше моја. Ѝ бев потребна. И таа мене. Можеби бевме лева и десна половина од едно цело. Можеби ќе останевме една покрај друга, ако ме слушнеше барем еднаш, ако ме послушаше барем еднаш.
Рече дека сум наивна. Простодушна. Малечка.
Ѝ реков – не мора да ти е сѐ секогаш јасно.
Ѝ реков – не мораш да имаш одговор на секое прашање.
Ѝ реков – понекогаш е „можеби“ наместо „сигурно“.
Ѝ реков – понекогаш прифати, наместо да наметнуваш.
Ме нарече предавник. Рече дека си е сама на себе доволна.
Замина.
Сеуште сме лева и десна половина од едно цело. Со бескрај помеѓу.
Понекогаш стојам во место, понекогаш се враќам назад. Но, понекогаш, чекорам напред.
Таа е на милиметар до дното.
Ѝ сеуште не погледнува ни лево, ни десно.
Сигурноста во себе, е преголем товар, ако не знаеш каде да ја носиш.