Десет работи кои не треба да им ги кажувате на луѓето кои патат од депресија

The_countess

Истакнат Член
10 јуни 2012
441
545
193
30
Без разлика кои и да се причините за појавата на депресија, постојат некои работи кои често ги кажуваме добронамерно, но правиме огромна грешка. Денеска ви претставуваме неколку работи кои не смеете да им ги зборувате на луѓето кои патат од депресија бидејќи можете само да им ја влошите состојбата. Еве што не треба да му кажете на лице кое пати од депресија...

1. Ти најдобро знаеш кој е виновен за ова...
2. Пробај да испиеш чај од камилица...
3. Сети се дека постојат луѓе на кои им е многу потешко одколку на тебе...
4. Требало веќе да сфатиш дека животот не е фер...
5. Престани да се сожалуваш...
6. Добро, знам дека си во депресија, ќе ти помине...
7. Ајде време е за расположување...
8. Верувај ми, добро знам како ти е...
9. Мислам дека поради твојата депресија се тече наопаку...
10. Зар не мислиш дека веќе претеруваш со плачење...

Наместо со глупави изговори да се трудите да ги орасположите, пробајте едноставно да делувате со нешто што ќе ги расположи, прегрнете ги и само индиректно дајте им на знаење дека секогаш сте тука за нив, наместо безпотребно да се обидувате да им објаснувате некои работи. Почнете да делувате...

Redhead

Bookworm
23 февруари 2012
1,060
2,039
1,133
Neverland
Без разлика кои и да се причините за појавата на депресија, постојат некои работи кои често ги кажуваме добронамерно, но правиме огромна грешка. Денеска ви претставуваме неколку работи кои не смеете да им ги зборувате на луѓето кои патат од депресија бидејќи можете само да им ја влошите состојбата. Еве што не треба да му кажете на лице кое пати од депресија...

1. Ти најдобро знаеш кој е виновен за ова...
2. Пробај да испиеш чај од камилица...
3. Сети се дека постојат луѓе на кои им е многу потешко одколку на тебе...
4. Требало веќе да сфатиш дека животот не е фер...
5. Престани да се сожалуваш...
6. Добро, знам дека си во депресија, ќе ти помине...
7. Ајде време е за расположување...
8. Верувај ми, добро знам како ти е...
9. Мислам дека поради твојата депресија се тече наопаку...
10. Зар не мислиш дека веќе претеруваш со плачење...

Наместо со глупави изговори да се трудите да ги орасположите, пробајте едноставно да делувате со нешто што ќе ги расположи, прегрнете ги и само индиректно дајте им на знаење дека секогаш сте тука за нив, наместо безпотребно да се обидувате да им објаснувате некои работи. Почнете да делувате...

И јас прв пат слушам за камилицава, човек во депресија тешко дека ќе го смири чај.:^)
Не е баш лесно да знаеш што треба да кажеш, а што не.
За лечење на депресија кое што трае години, си постојат психијатри.
Нема совршен одговор кој што би можел да го кажеш.
А зависи и од видот на депрсијата.
Мој совет што можам да го дадам (од искуство) за депресија најубаво е да се погрижат стручни лица, а пак ние можеме само да им бидеме подршка.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: Prashina and Bum-Bum