Што е „нормално"?

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Нема такво нешто како нормално и ненормално. Кога едни брутални убици, силувачи , педофили и не знам какви не други ги ослободуваат од казна со причина дека биле ментално нестабилни што е “нормално“ во такви ситуации да направат такво убиство или друг вид на насилство, за мене не постои нормално и ненормално. Ако се наоѓам во ова општество балканско, а се наоѓам, да се биде тука ненормален е многу лесно, само треба да направам нешто надвор од границата и да посакам да бидам поинаква од другите а не како од калап излезена , е тогаш веднаш ќе бидам ненормална за остатокот од истомислениците.
Кога ќе слушнам нормално, веднаш ме асоцира да е во склоп со тоа како бара природата, и десетте божји заповеди, што потоа се сведува нормалноста како законик напишан од некого кој другите го следат или не го следат. Конфузно ми е нормалното и ненормалното. Порано било ненормално маж со маж и жена со жена, а сега е ненормално да мислиме дека тоа е ненормално, дури треба да ги поддржуваме зошто тоа е нормално..хахаха ма све е извртено.

turop

Активен Член
15 март 2012
105
68
28
Ако си како ист како сите и ги исполнуваш идеалите како што размислуваат сите тогаш си нормален,а ако живееш различно од другите тогаш не си тачен,Нели е чудно човештвово.

mila mila

Истакнат Член
31 март 2012
192
154
343
Порано беше нормално децата да бидат прави деца да се дружат,да играат "жмурки",ластик,кошарка итн,возрасните да си шетаат со жените и да си ги сакаат итн...
А денеска бидна нормално дете од четврто одделение да брка дечковци,да има "мувачи"да се соблакаат по интернет и да го прават тоа ко све да е нормално,а за возрасните да имаат швалерки па и дури и да не се кријат со нив,да има разводи итн.
Се бидна нормално во овој ненормален свет,за жал.

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Mardy Bum

Староседелец
25 април 2012
177
180
643
behind you!
Се и ништо, индивидуално е, зависи колку си способен да прифатиш, да бидеш различен или да не се плашиш од различниот од тебе...
Можеби поради тоа што јас сум била онаа за која околината, во некој момент, во некоја ситуација имала мислење во стилот: :eek “НЕНОРМАЛНА!“, можеби затоа што на луѓето гледам како посебни индивидуи, оригинални, сами по себе..
Па дури и она шаблонското е само површинско. И убиецот е нормален, и педофилот и крадецот.... не велам дека го оправдувам, туку дека го разбирам, или се трудам да го разбирам, или пак не го разбирам ама го прифаќам.. Затоа што се си има своја причина, се си има некоја подлабока вистина, луѓето најчесто ги гледаат и судат според последиците.
Се ни е наметнато од општеството, од самите нас.. од стравот да не се припаѓа никаде, од потребата да се биде прифатен...

• Ми се допаѓа
Реакции: kones

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
За мене не постои Нормално или Ненормално.... Никогаш не сум ги поделувал работите на тој начин, а ми се чини дека никогаш и нема.
Всушност можеби кога ќе имам 60 години и кога нема да бидам разбирателен до овој степен што сум сега. Кога за мене ќе бидат вообичаени и правилни само моите постапки. Можеби тогаш ќе ги делам работите на нормални и ненормални.
Во секој случај, во светов постојат толку многу различни индивидуи, различни навики, различни мисли, и банално е меѓу нив да се бара „нормалното“....

• Ми се допаѓа
Реакции: Марија

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Нема дефиниција за нормално и ненормално , има поинакво , различно од нешто наше....ова нормално и абнормално може да се користи во некои научни поими и здравствени дијагнози или ставови....а ако се земе од социјален аспект многу лесно може да излезе од контекст и да биде ирелевантно оти е премногу ама премногу дискутабилно тоа ,, нормалното,,.

• Ми се допаѓа
Реакции: kones and melpomena

Diamond

Полноправен Член
13 октомври 2012
33
23
8
Нормално е се што се прави, додека не се повредуваат другите.

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Нормално е се што се прави, додека не се повредуваат другите.
Но секоја твоја постапка може да повреди некого дури и ако тоа е несвесно. Не е тоа нормално. Пример за тебе нормално е да си трчаш по улица, но од страна те гледа средовечен човек инвалид, во количка и си вели „Ееех, кога можев да ги користам нозеве...би трчал и јас сега ко нејзе“. Си го повредила.:) Нормално е?

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

Diamond

Полноправен Член
13 октомври 2012
33
23
8
Но секоја твоја постапка може да повреди некого дури и ако тоа е несвесно. Не е тоа нормално. Пример за тебе нормално е да си трчаш по улица, но од страна те гледа средовечен човек инвалид, во количка и си вели „Ееех, кога можев да ги користам нозеве...би трчал и јас сега ко нејзе“. Си го повредила.:) Нормално е?
Па тој човек би требало да биде свесен дека јас не сум го повредила намерно, зашто не сум крива јас поради што тој е инвалид и тоа не треба да му го смени мислењето за мене.
Иначе повеќе сакав да кажам дека луѓето немаат право да кажат за некого дека е ненормален се додека тој не прави нешто со кое би ги повредил(намерно).

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па тој човек би требало да биде свесен дека јас не сум го повредила намерно, зашто не сум крива јас поради што тој е инвалид и тоа не треба да му го смени мислењето за мене.
Иначе повеќе сакав да кажам дека луѓето немаат право да кажат за некого дека е ненормален се додека тој не прави нешто со кое би ги повредил(намерно).
Тогаш твоето „нормално“ зависи од околината, т.е. мора да се прилагодува на ниво на заедници.