Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Образование
Школување на приватен или државен факултет?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Yvette" data-source="post: 278991" data-attributes="member: 3850"><p>Не можам да разберам зошто повеќето мислат дека ако платат веднаш добиваат диплома. Според мене, разликата помеѓу државниот и приватниот факултет е во односот: професор - студент, службата за студентски прашања, наставната програма и начинот на оценување. На државниот факултет професорите најчесто се недостапни за студентите и покрај договорениот термин за консултации. На приватните факултети професорите им се достапни на студентите во било кој период од денот. Што се однесува до службата за студентски прашања можам слободно да кажам дека се далеку од услужливи и љубезни. Враќаат назад студенти поради тоа што уплатниците не се захефтани на пријавите. Значи јас треба хефталка во ташна да носам... Страшно. Сепак, има разлика од државен до државен факултет. На факултетите во Скопје годишно се запишуваат 12 предмети, додека на истиот факултет во друг град се запишуваат по 8 предмети годишно. Значи пред се имаме разлика помеѓу два државни факултета, а не пак да споредуваме државен со приватен. Што се однесува на учењето, се бара и на државен и на приватен. Можеби на приватниот бараат помалку, но сепак бараат. Никој не отишол да плати и да си излезе со диплома, колку - толку се помачил. Од двата факултета може, а и излегува квалитетен кадар, зависно од тоа колку студентот вложил во себе и своето знаење. Кога сега би требала да се одлучам на кој факултет би се запишала, дефинитивно би го избрала приватниот, не затоа што сметам дека е полесно туку поради тоа што знам дека кога ќе ми треба било каква помош од професорите ќе ја добијам во истиот момент, а нема да ги чекам со денови и да спијам пред нивниот кабинет со надеж дека можеби ќе дојдат.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Yvette, post: 278991, member: 3850"] Не можам да разберам зошто повеќето мислат дека ако платат веднаш добиваат диплома. Според мене, разликата помеѓу државниот и приватниот факултет е во односот: професор - студент, службата за студентски прашања, наставната програма и начинот на оценување. На државниот факултет професорите најчесто се недостапни за студентите и покрај договорениот термин за консултации. На приватните факултети професорите им се достапни на студентите во било кој период од денот. Што се однесува до службата за студентски прашања можам слободно да кажам дека се далеку од услужливи и љубезни. Враќаат назад студенти поради тоа што уплатниците не се захефтани на пријавите. Значи јас треба хефталка во ташна да носам... Страшно. Сепак, има разлика од државен до државен факултет. На факултетите во Скопје годишно се запишуваат 12 предмети, додека на истиот факултет во друг град се запишуваат по 8 предмети годишно. Значи пред се имаме разлика помеѓу два државни факултета, а не пак да споредуваме државен со приватен. Што се однесува на учењето, се бара и на државен и на приватен. Можеби на приватниот бараат помалку, но сепак бараат. Никој не отишол да плати и да си излезе со диплома, колку - толку се помачил. Од двата факултета може, а и излегува квалитетен кадар, зависно од тоа колку студентот вложил во себе и своето знаење. Кога сега би требала да се одлучам на кој факултет би се запишала, дефинитивно би го избрала приватниот, не затоа што сметам дека е полесно туку поради тоа што знам дека кога ќе ми треба било каква помош од професорите ќе ја добијам во истиот момент, а нема да ги чекам со денови и да спијам пред нивниот кабинет со надеж дека можеби ќе дојдат. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Образование
Школување на приватен или државен факултет?
На врв
Bottom