Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Дводимензионална уметност
Уметноста некогаш и сега
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 123174" data-attributes="member: 621"><p>[USER=272]Saladin[/USER] Сето тоа е во ред, но тоа што модерната уметност се труди повеќе да биде прифатена од луѓето отколку да има поголема уметничка вредност е она што мене лично ми смета. Не може бе дете земало гитара врска нема од свирење, дрмнал два три пати на ненаштимана гитара и да го нарекува тоа уметност, исто како и тоа со јаболките. Тоа е само уметност прифатена од квази уметнички души кои поим немаат од уметност и сакаат само да им го величат егото и да им се восхитуваат на нивните „креации“. Демек се они avant-garde. Да споредиш дело на Да-Винчи или на Гог, Рембрант, Гоген и сл. со денешниве минималистички прифатливи за секое око (пример црна позадина и шлакната само една бела на среде и растечена по платното) е грев. Не оди тоа. Не може детенце што вчера видело бои и зело со рацете ги рашлакало по платното да биде уметност. Тоа е апсурд да го наречеш уметност, а трагично е што луѓето мислат дека тоа е којзнае што и плаќаат милиони за такви слики, додека оние кои цел живот го посветуваат на изучување и развивање техники за изразување поминуваат речиси незабележано и живеат затворен живот. Уметноста баш кај нас во Македонија се развива во затворени кругови. Оние кои прават изложби сите работат заедно и се почитуваат (што им го почитувам многу) но на нивните изложби нема многу луѓе, дури речиси истите се цело време. На музика која има уметничка вредност речиси и да нема публика. Јас сум присуствувал на многу џез свирки во Македонијава, ама таму гледав едни исти фаци. Уметноста не е за сите.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 123174, member: 621"] [USER=272]Saladin[/USER] Сето тоа е во ред, но тоа што модерната уметност се труди повеќе да биде прифатена од луѓето отколку да има поголема уметничка вредност е она што мене лично ми смета. Не може бе дете земало гитара врска нема од свирење, дрмнал два три пати на ненаштимана гитара и да го нарекува тоа уметност, исто како и тоа со јаболките. Тоа е само уметност прифатена од квази уметнички души кои поим немаат од уметност и сакаат само да им го величат егото и да им се восхитуваат на нивните „креации“. Демек се они avant-garde. Да споредиш дело на Да-Винчи или на Гог, Рембрант, Гоген и сл. со денешниве минималистички прифатливи за секое око (пример црна позадина и шлакната само една бела на среде и растечена по платното) е грев. Не оди тоа. Не може детенце што вчера видело бои и зело со рацете ги рашлакало по платното да биде уметност. Тоа е апсурд да го наречеш уметност, а трагично е што луѓето мислат дека тоа е којзнае што и плаќаат милиони за такви слики, додека оние кои цел живот го посветуваат на изучување и развивање техники за изразување поминуваат речиси незабележано и живеат затворен живот. Уметноста баш кај нас во Македонија се развива во затворени кругови. Оние кои прават изложби сите работат заедно и се почитуваат (што им го почитувам многу) но на нивните изложби нема многу луѓе, дури речиси истите се цело време. На музика која има уметничка вредност речиси и да нема публика. Јас сум присуствувал на многу џез свирки во Македонијава, ама таму гледав едни исти фаци. Уметноста не е за сите. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Дводимензионална уметност
Уметноста некогаш и сега
На врв
Bottom