Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Abraxas" data-source="post: 371875" data-attributes="member: 2368"><p>Кога веќе сум етикетиран како ,,копи паст" да си ја заслужам титулата:</p><p></p><p>Иако ова што ќе го напишам многу пати е објаснувано, сметам дека одвреме навреме треба да се повтори, со цел да се освежи меморијата на злобниците и хејтерите што киснат на темава. Низ сите овие години, се провлекува еден ист обид од страна на хејтерите на Телемата за нејзина дискредитација. Овој обид има многу форми, но една суштина, да се земе одреден пример на поединец или група кој ќе предизвика гадење, револт или несогласување со етичките или морални кодекси на мнозинството и истиот се прикажува како карактеристика и модел за однесување за сите Телемити.</p><p>Таков беше обидот со постирање клевети дека Телемитите користат дрога, дека прават оргии итн, итн.</p><p></p><p>Причината зошто некој намерно или ненамерно користи одреден пример на поединец или група како модел за цел колектив е суштината на тоа по што се разликува стариот од новиот еон. <strong><span style="color: #0000ff">Еонот на Озирис и на умирачките богови е период каде религијата одредува сет на правила и истите се мандаторни за сите. Па така на пример ако некој се декларира како муслиман и не јаде свинско, а останатите муслимани не негираат дека тој е муслиман, тогаш тоа значи дека сите муслимани не јадат свинско. Истото важи и за останатите религии од еонот на Озирис( не за свинското, туку за правилото за дозволиво и недозволиво).</span></strong></p><p>Кај Телемата разликата е суштински спротивна. Самиот збор Телема значи волја и таа е дефинирана како динамички аспект на битието. Тоа значи дека нормите, правилата, моралот, не доаѓаат од надворешен авторитет, туку од внатрешен, од самото битие на секој маж и секоја жена.</p><p><strong><span style="color: #ff0000">Дали тогаш ако некој каже дека прави оргии и е Телемит, а јас не негирам дека е Телемит, тоа значи дека и јас практикувам оргии бидејќи и самиот се декларирам како Телемит? Секако дека не, бидејќи Човекот не е машина, не е создаден на фабричка лента, живо битие е и е уникатен во однос на другите луѓе. Тоа што за мене може да биде вистински пат, за некој друг може да биде ќорсокак и обратно.</span></strong> Ние ја препознаваме суштинската грешка на религиите од стариот еон, а тоа е дека Човекот не е машина, не можат сите да живеат на ист начин од проста причина што не се сите исти. Секој има своја суштина, предодреденост - Волја, што е уникатна за него и само за него. И тука обично доаѓа прашањето: ,,Што ако некому му е волја да те убие?" Одговорот е многу едноставен - Ако не се работи за самоодбрана или акт против тиранија, тогаш тоа не е чиста - вистинска волја.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Abraxas, post: 371875, member: 2368"] Кога веќе сум етикетиран како ,,копи паст" да си ја заслужам титулата: Иако ова што ќе го напишам многу пати е објаснувано, сметам дека одвреме навреме треба да се повтори, со цел да се освежи меморијата на злобниците и хејтерите што киснат на темава. Низ сите овие години, се провлекува еден ист обид од страна на хејтерите на Телемата за нејзина дискредитација. Овој обид има многу форми, но една суштина, да се земе одреден пример на поединец или група кој ќе предизвика гадење, револт или несогласување со етичките или морални кодекси на мнозинството и истиот се прикажува како карактеристика и модел за однесување за сите Телемити. Таков беше обидот со постирање клевети дека Телемитите користат дрога, дека прават оргии итн, итн. Причината зошто некој намерно или ненамерно користи одреден пример на поединец или група како модел за цел колектив е суштината на тоа по што се разликува стариот од новиот еон. [B][COLOR=#0000ff]Еонот на Озирис и на умирачките богови е период каде религијата одредува сет на правила и истите се мандаторни за сите. Па така на пример ако некој се декларира како муслиман и не јаде свинско, а останатите муслимани не негираат дека тој е муслиман, тогаш тоа значи дека сите муслимани не јадат свинско. Истото важи и за останатите религии од еонот на Озирис( не за свинското, туку за правилото за дозволиво и недозволиво).[/COLOR][/B] Кај Телемата разликата е суштински спротивна. Самиот збор Телема значи волја и таа е дефинирана како динамички аспект на битието. Тоа значи дека нормите, правилата, моралот, не доаѓаат од надворешен авторитет, туку од внатрешен, од самото битие на секој маж и секоја жена. [B][COLOR=#ff0000]Дали тогаш ако некој каже дека прави оргии и е Телемит, а јас не негирам дека е Телемит, тоа значи дека и јас практикувам оргии бидејќи и самиот се декларирам како Телемит? Секако дека не, бидејќи Човекот не е машина, не е создаден на фабричка лента, живо битие е и е уникатен во однос на другите луѓе. Тоа што за мене може да биде вистински пат, за некој друг може да биде ќорсокак и обратно.[/COLOR][/B] Ние ја препознаваме суштинската грешка на религиите од стариот еон, а тоа е дека Човекот не е машина, не можат сите да живеат на ист начин од проста причина што не се сите исти. Секој има своја суштина, предодреденост - Волја, што е уникатна за него и само за него. И тука обично доаѓа прашањето: ,,Што ако некому му е волја да те убие?" Одговорот е многу едноставен - Ако не се работи за самоодбрана или акт против тиранија, тогаш тоа не е чиста - вистинска волја. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
На врв
Bottom