Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Abraxas" data-source="post: 347782" data-attributes="member: 2368"><p>Исус може да има различно значење дури и помеѓу самите христијани а камоли помеѓу другите. Разликата секогаш е во перспективата преку која се формира одредена слика или разбирање, суштината не подлежи на тоа. Исус никој од сегашниве живи луѓе не го познавал, како може да знае каква била неговата духовност? Преку интерпретацијата на безбројните цркви и секти? Слично е и со Кроули. Денешната "слика" за Кроули е дека тој бил чудак, лудак, сатанист, наркоман и што уште не. Но дали тоа е реалната слика за него? Еве што вели Кроули во книгата на рамнотежата:</p><p></p><p>20. Во вистинската религија нема секти затоа пази да не го колнеш името под кое другите го знаат својот Бог; зошто ако го правиш тоа на Јупитер, ти ќе го колнеш <strong>י ה ו ה</strong> , а во Озирис <strong>י ה ש ו ה</strong> . Прашај и ќе имаш! Барај и ќе најдеш! Тропни и ќе ти се отвори!</p><p></p><p>Гематријата не е роб на човечките стереотипи, таа ја посочува поврзаноста помеѓу суштината, не помеѓу формата.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Abraxas, post: 347782, member: 2368"] Исус може да има различно значење дури и помеѓу самите христијани а камоли помеѓу другите. Разликата секогаш е во перспективата преку која се формира одредена слика или разбирање, суштината не подлежи на тоа. Исус никој од сегашниве живи луѓе не го познавал, како може да знае каква била неговата духовност? Преку интерпретацијата на безбројните цркви и секти? Слично е и со Кроули. Денешната "слика" за Кроули е дека тој бил чудак, лудак, сатанист, наркоман и што уште не. Но дали тоа е реалната слика за него? Еве што вели Кроули во книгата на рамнотежата: 20. Во вистинската религија нема секти затоа пази да не го колнеш името под кое другите го знаат својот Бог; зошто ако го правиш тоа на Јупитер, ти ќе го колнеш [B]י ה ו ה[/B] , а во Озирис [B]י ה ש ו ה[/B] . Прашај и ќе имаш! Барај и ќе најдеш! Тропни и ќе ти се отвори! Гематријата не е роб на човечките стереотипи, таа ја посочува поврзаноста помеѓу суштината, не помеѓу формата. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
На врв
Bottom