Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Abraxas" data-source="post: 262678" data-attributes="member: 2368"><p style="text-align: center"><strong>Пехарот на екстазата</strong></p><p></p><p><span style="color: #000000">Што е Гралот?</span></p><p style="margin-left: 20px"><strong><span style="color: #800000">„Не би смеел да ти кажам: Но ако на служба се заветуваш, Знаењето за тоа</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> нема да ти биде скриено – Гледај! Ми се чини оти навистина сега те знам;</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> Ниеден земски пат не води до него. Никој не може да го открие ако не е од него избран.“</span></strong><span style="color: #000000"> Извадок од Операта “Парсифал” од Рихард Вагнер</span></p><p></p><p><span style="color: #000000">( ова што следи е мал извадок од симболичното објаснување на операта “Парсифал”)</span></p><p></p><p><span style="color: #000000">Илузорната природа на Времето и Просторот, кои се само работни режими од нашиот ограничен ум, беше прилично разјаснета од Сидни Клајн во неговата извонредна книга “Науката и Бесконечното“, но тоа не е нова идеја.</span></p><p></p><p><span style="color: #000000">Достигнувањето на Екстазата им покажа на Иницијантите од секоја земја дека постои состојба на свесност каде и времето и просторот се раствораат – барем моментално – и во истиот миг ограничувањата на „личното его“ повеќе не нѐ измачуваат. Во таа Света Книга позната како Liber LXV, Поглавје II, стихови 17‐25, читаме:</span></p><p style="margin-left: 20px"><strong><span style="color: #800000">17. Исто така, Пресветиот се спушти на мене и здогледав бел лебед, којшто плови по синилото.</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 18.Седнав на неговите крилја и еоните протекуваа. </span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 19. И така лебедот леташе, се спушташе и се извишуваше, па сепак не стигнавме никаде.</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 20. Малото лудо момче што јаваше со мене, му проговори на лебедот и рече:</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 21. Кој си ти што пловиш и леташ, што се спушташ и извишуваш напразно? Погледај, сите еони поминаа; од каде дојде? Каде ќе одиш?</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 22. И смеејќи се го прекорив, велејќи: Од никаде! Никаде!</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 23. Бидејќи лебедот молчеше, тој одговори: Тогаш, ако нема цел, зошто е ова вечно патување?</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 24. А јас ја потпрев главата на Главата на Лебедот и се насмеав велејќи: Зар нема неизговорлива радост во овој бесцелен лет? Зар не е загрижен и нестрплив оној што сака да постигне некоја цел?</span></strong></p> <p style="margin-left: 20px"><strong> <span style="color: #800000"> 25. А лебедот и понатаму молчеше. Ах! а ние пловевме во бесконечната Бездна. Радост! Радост! Бел лебеду, носи ме секогаш горе на твоите крилја!</span></strong></p><p></p><p><span style="color: #ff0000"><span style="color: #000000">Целиот текст на овој</span><strong><a href="http://heptagramxi.wordpress.com/2012/03/23/%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0/"><span style="color: #ff0000"> Линк</span></a></strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Abraxas, post: 262678, member: 2368"] [CENTER][B]Пехарот на екстазата[/B][/CENTER] [COLOR=#000000]Што е Гралот?[/COLOR] [INDENT=1][B][COLOR=#800000]„Не би смеел да ти кажам: Но ако на служба се заветуваш, Знаењето за тоа[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] нема да ти биде скриено – Гледај! Ми се чини оти навистина сега те знам;[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] Ниеден земски пат не води до него. Никој не може да го открие ако не е од него избран.“[/COLOR][/B][COLOR=#000000] Извадок од Операта “Парсифал” од Рихард Вагнер[/COLOR][/INDENT] [COLOR=#000000]( ова што следи е мал извадок од симболичното објаснување на операта “Парсифал”)[/COLOR] [COLOR=#000000]Илузорната природа на Времето и Просторот, кои се само работни режими од нашиот ограничен ум, беше прилично разјаснета од Сидни Клајн во неговата извонредна книга “Науката и Бесконечното“, но тоа не е нова идеја.[/COLOR] [COLOR=#000000]Достигнувањето на Екстазата им покажа на Иницијантите од секоја земја дека постои состојба на свесност каде и времето и просторот се раствораат – барем моментално – и во истиот миг ограничувањата на „личното его“ повеќе не нѐ измачуваат. Во таа Света Книга позната како Liber LXV, Поглавје II, стихови 17‐25, читаме:[/COLOR] [INDENT=1][B][COLOR=#800000]17. Исто така, Пресветиот се спушти на мене и здогледав бел лебед, којшто плови по синилото.[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 18.Седнав на неговите крилја и еоните протекуваа. [/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 19. И така лебедот леташе, се спушташе и се извишуваше, па сепак не стигнавме никаде.[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 20. Малото лудо момче што јаваше со мене, му проговори на лебедот и рече:[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 21. Кој си ти што пловиш и леташ, што се спушташ и извишуваш напразно? Погледај, сите еони поминаа; од каде дојде? Каде ќе одиш?[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 22. И смеејќи се го прекорив, велејќи: Од никаде! Никаде![/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 23. Бидејќи лебедот молчеше, тој одговори: Тогаш, ако нема цел, зошто е ова вечно патување?[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 24. А јас ја потпрев главата на Главата на Лебедот и се насмеав велејќи: Зар нема неизговорлива радост во овој бесцелен лет? Зар не е загрижен и нестрплив оној што сака да постигне некоја цел?[/COLOR][/B][/INDENT] [INDENT=1][B] [COLOR=#800000] 25. А лебедот и понатаму молчеше. Ах! а ние пловевме во бесконечната Бездна. Радост! Радост! Бел лебеду, носи ме секогаш горе на твоите крилја![/COLOR][/B][/INDENT] [COLOR=#ff0000][COLOR=#000000]Целиот текст на овој[/COLOR][B][URL='http://heptagramxi.wordpress.com/2012/03/23/%D0%BF%D0%B5%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0/'][COLOR=#ff0000] Линк[/COLOR][/URL][/B][/COLOR] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Телема
На врв
Bottom