Сакам да кажам/Сакам да прашам

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Е у мое време... не толстој, ние илијада си ја правевме процедурално. и тоа онаа прераборкана од Петрушевски (татко му на Владимир)
Незаинтересираноста доаѓа ради стравот. Стравот од пренатрупаноста на матерјал. Како и несоодвенто испланираното консумирање на истиот. Истото важи и за професорите што се свемогуќи идиоди и не се замараат, пошо нели, не се добро платени. Цел систен ми е на клацкави нозе, ама за тоа многу има за разлгобување, дури ни Орвел нема шанса да го оправи. :D

Јас во мое време и Ана Каренина и Војна и мир ги читав ама беше по личен избор... а по личен избор во денешно време ни професорите ни идни не би ги читале :giggle хаха
тоа е... јас да сум професорка по македонски јазик пример - еден ученик од летен распуст да не ми се врати без прочитано најмалку 3 дела хаха

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Настрана од делата и македонскиот јазик,
СДП дечки кај да најдам да си купам пилешки прсти?:gladen
Во месарница или во маркет има? До сега по ресторани сум јадела,не сум правела дома па сега сакам да си ги направам сама :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Kaarikuto

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Јас во мое време и Ана Каренина и Војна и мир ги читав ама беше по личен избор... а по личен избор во денешно време ни професорите ни идни не би ги читале :giggle хаха
тоа е... јас да сум професорка по македонски јазик пример - еден ученик од летен распуст да не ми се врати без прочитано најмалку 3 дела хаха

Е, вториов пасус е веќе нешто друго. Тука не би се двоумел и би направил некој сличен систем како твојот - да има листа од 20тина книги и барем 5 од нив да прочита. По свој избор нели.

• Ми се допаѓа
Реакции: Марија

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Настрана од делата и македонскиот јазик,
СДП дечки кај да најдам да си купам пилешки прсти?:gladen
Во месарница или во маркет има? До сега по ресторани сум јадела,не сум правела дома па сега сакам да си ги направам сама :)

Мила, ги имаш во Веро месарниците чинам целосно спакувани се во ПВЦ и целофан.
Истотака провери во Мик Свети Николе, Промес и месарине кај Зелено Пазарче.
Нормално ако ти е за во тавче да ги испржиш. А ги имаш готови кај Апче и кај Олимписки автобуската (т.е. бившата)

• Ми се допаѓа

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,529
443
Скопје
Мила : ќе си купиш стек + ќе го исечкаш на тенки ленти + ќе го поховаш со презла и јајца + ќе го испржиш = пилешки прсти :D
Мила, ги имаш во Веро месарниците чинам целосно спакувани се во ПВЦ и целофан.
Истотака провери во Мик Свети Николе, Промес и месарине кај Зелено Пазарче.
Нормално ако ти е за во тавче да ги испржиш. А ги имаш готови кај Апче и кај Олимписки автобуската (т.е. бившата)
Фала на двајцата :)
Ќе си купам за пржење :)

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
па во принцип преку делата учиш за историјата, културата и состојбата на секоја од државите за кои авторот пишувал во негово време.
Ете ја споменуваш чичко Горио - ти текнува на пансионот каде чичко Горио живее? Ти текнува на сплетките во општеството... тоа е само една слика на тогашното француско општество.. приказна за тоа како луѓето биле поделени по класи... буквално на секој спрат од пансионот така и се живеело, нели најсиромашните најдоле, најбогатите со најлуксузен и најскап апартман и оброк најгоре....
... и сега на матура не бараат за секое дело тема и идеа... суштина бараат.. :)

многу убава книга,поучна и тажна истовремено .... на крај убаво се изнаплакав кога ја читав.
Браво за убавите совети Марија (y)

• Ми се допаѓа

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Јас го разбирам Knife што сака да каже. Не секое дело е читливо за одредена возраст. И во право е.

Тоа е точно,на пример Малиот принц не е за мали деца,книгата е за возрасни...
јас ја читав во основно(незнам кое одд точно беше) ништо не ја разбрав ,потоа дојде ред да ја читам на француски во прва година на факултет и те како убаво ја сфатив тогаш книгата :)

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena and Saladin

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,068
113
Скопје
www.statik-group.com
Дали знае некој колку има вистина во тоа дека гулабот кога ќе пушти солза умира? :))

Пак ти праќал дечкото некои романтики :D

Не знам дали пушта солза, ама кога му се умира - умира.