Рецепти за пијалоци

Mila Kunis

Истакнат Член
15 февруари 2012
2,290
3,528
443
Скопје
На темава можете да поставувате рецепти за некој пијалоци.​
Јас ќе ви дадам предлог за неколку,па може да пробате и да ми кажете колку била успешна рецептата :)
  • Рецепти за 3 најпознати коктели во диетална форма
Cosmopolitan
Во шејкер за коктели искомбинирајте: Сок од брусница - 237 милилитри, Вотка- 178 мл, 5 коцки мраз, Свеж сок од лимон – 58 мл, 1 лажичка рендана кора од портокал .Затворете и добро протресете. Течноста сипете ја во 4 чаши за мартини, декорирани со парче лимон со кората на него.
Овој рецепт содржи: 110 калории по порција, 0 гр масти, 4 гр јаглехидрати, 0 гр влакна, 0 гр протеини.
Mojito
Состојки: 4 зелени лимони пресечени на резанки, Половина чаша нане и 4 гранчиња за декорација, Четвртина чаша шеќер, 2 лажички рендана кора од лимон ,Газирана вода – 448 мл, Рум – 178 мл и Коцки мраз
Во сад ставете делчиња од зелен лимон, листови нане, шеќер и кора од лимонот. Пасирајте го нането, шеќерот и кората од лимонот со дрвена лажица за да се ослободи џус и да се измешаат вкусовите. Ставете газирана вода и рум. Поделете ја течноста во 4 чаши, претходно наполнети со мраз и декорирани со гранчиња нане.
Овој рецепт содржи: 151 калорија по порција, 0 гр масти, 14 гр јаглехидрати, 0 гр влакна, 0 гр протеини.
Sex on the beach
Состојки : Вотка – 237 милилитри, Светол сок од слива – 237 мл, Сок од брусница - 237 мл, Сок од портокал - 237 мл, 1 кафена лажичка екстракт од бадем, 4 парчиња портокал за декорација и Коцки мраз
Наполнете голем сад со мраз и во него сипете ги сите состојки. Потоа поделете ја содржината на 4 чаши, секоја од нив декорирана со по парче портокал по желба.
Овој рецепт содржи: 201 калорија по порција, 1 гр маст (0 е заситени), 15 гр јаглехидрати, 1 гр влакна, 1 гр протеини.

  • Рецепт за коктел - Камикази шутери
Се што ви е потребно за нив се следните состојки:
- 60 ml вотка
- 15 ml ликер од портокал
- неколку капки лимонов сок
Ставете ги состојките во коктел шејкерот со многу мраз. Измешајте добро. Потоа сипете ги во шутер чаши.

  • Ликер од портокал
Потребни состојки:
1500 грама Шеќер
1500 милилитри Ракија
2500 грама Портокал
1500 милилитри Вода
2 кесичка/ки Ванилин Шеќер

Излупете ги портокалите и исчистете ја кората од белите делови за да не горчи.
Ситно исецкајте ја кората, па ставете ја во поголем стаклен сад (тегла) со широк отвор.
Налејте ја ракијата и додадете два ванилни шеќера или стапче ванила, па затворете го садот.
Ставете го на темно место да отстои 14 дена.
По 14-те дена во 1,5 Л. вода сварете 1,5 кг. шеќер додека не почне да станува по малку густа.
Малку оладете, па налејте во садот со кората од портокал.
Повторно држете на темно место 14 дена со повремено протресување на садот.
По истекот на времето процедете го ликерот.


  • Сангрија
Сангријата е шпански пијалок, а своето име го добила од зборот сангре, што во превод значи крв.
Традиционална сангрија:
Состојки

1 шише црвено вино (1 литар)
½ чаша бренди
½ чаша свежо цеден сок од портокал
¼ чаша шеќер
1 портокал, исечен на тенки кругови
1 лимон, исечен на тенки кругови
1 зелен лимон (лимета), исечен на тенки кругови
1 јаболко, исечено на тенки полумесечинки
1 чаша газирана вода
мраз
Во голем бокал ставете ги виното, брендито, сокот од портокал и шеќерот и мешајте додека шеќерот не се раствори.
Додајте го исечканото овошје и ставете го бокалот во фрижидер. Оставете го барем неколку часа.
Извадете го бокалот од фрижидер, додајте ја газираната вода и служете во чаши со мраз.
Сангријата секогаш се служи ладна.
Од овошје можете да користите портокали, лимони, лимета, јаболка, праски, јагоди, боровинки, ананас, манго, грозје, диња и сл.
Наместо шеќер можете да ставите мед.
 

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Состојки
Секоја состојка во коктелот ќе влијае на неговата арома, затоа секогаш користете ги најдобрите состојки што можете да ги најдете. Џусовите секогаш треба да бидат свежи (особено од лимон и лимета) и да не бидат од лименка или тетрапак. Секогап користете свежо овошје за гарнир и користете квалитетни ликери. Запомнете, топлите сосотјки го топат мразот побрзо, џусевите и соковите треба да бидат ладни.
Пијалоците како што е тоникот или некоја кола се најевтините состојки во еден коктел и затоа не ги купувајте најевтините, тие можат да бидат и до две третини од пијалокот и со тоа да го расипат вкусот на пијалокт. Чувајте ги во фрижидер за да бидат ладни, со тоа ќе спречат мразот брзо да се стопи и да го разводни пијалокот. Доколку повторно ги запечатите и ги ставите во фрижидер, тие ќе изветреат за неколку дена.
Шлаг
Секогаш користете свежо направен шлаг. Никогаш не ставајте млеко наместо шлаг, подобро е да одборете друг пијалок одколку да ставите слаб субститут. За пијалоците во кои се става шлаг и џус од лимон послужете го веднаш затоа што киселината од џусот ќе го згрутчи шлагот веднаш штом ќе се измешаат.

Цвеќиња
Дефинитивно цветовите им даваат егзотичен изглед на тропските пијалоци, но запомнете дека не сите цветови се јадат. Купувајте цветови кои се специјално одгледувани за да се користат со храна или пијалок.

Овошје
Секогаш треба да користите свежо овошје, а не да користите конзевирано или зашеќерено овошје. Овошјето од конзерва е ОК, но не го користете за гарнир затоа што многу бргу го губи својот изглед.
Цреши
Прекрасната мараскино цреша се користи во многу пијалоци. Ова овошје го има црвено или зелено - флаширано во шеќерен сируп (бадем за црвен и ментол за зелен). Можат да бидат со дршка или без дршка, црешите со дршка се подобар избор затоа што лесно можете да ги фатите ако паднат во вашиот пијалок.
Гарнирање со овошје
Повеќето овошја мора прво да ги излупите пред да ги пресечете на парчиња. Исклучок се јужните овошја (портокали, лимуни, лимети). Сепак треба да ја измиете лушпата пред да го пресечете овошјето. За да го пресечете овошјето (портокали, лимони, лимети и банани) до 5мм дебелина користете остар или назабен нож. Засечете го парчето овошје од срединита до крајот за да можете да го ставите на работ од чашата. За да добиете резанки од овошјето, пресечете го овошјете на половина, ставете ја сплесната страна надоле и сечете резанки со 5мм дебелина.Пресечете ги од центарот до внатрешниот дел од кората за да можете да ги закачите на работ од чашата.
За да добиете парчиња, пресечете го овошјето по должината на половина, потоа половинките исто по должината пресечете ги на четвртинки или осмини во зависност од големенита на овошјето.
За да направите долги спирали од кората почнете со едниот крај од лимонот (или пак некое друго овошје) користете нож за лупење или остар нож и почнете да сечете округло и надоле по овошјете со што ќе добиете долга, крвулеста спирала од кората.
За да не ви потемне овошјете (како на пр. банани, праски и јаболка) натопете ја четката за колачи во сок од лимон или лимета и премачкајте ја пресечената површина. Кога треба да се украси чашата со овошјето со семка како што се црешите или касиите треба да ја извадите семката. Семката извадете ја со помош на нож за лупење зеленчук или пак со мало ноже. Кога треба да користите диња или лубеница можете или да ги излупите и да ги пресечете на парчиња или пак направете топчиња со помош на црпалка за сладолед.

Џусеви
Секогаш користете свежи џусеви од лимон и лимета, отколку да користите џусеви од шишиња или од тетрапак кои што имаат кисел вкус. Исто така се препорачува свеж џус од портокал иако замрзнатиот концентрат е добра замена. Ако сакате да користите свежи сок од лимета како замена за розов сок од лимета (кој е засладен) додадете 1 лажица шеќер за секоја лажица сок.
Совети како да добиете максимум од овошјето:
1. Купувајте лимони и портокали кои се тешки за својата големина – тие се посочни од останатите.
2. Овошјето на собна температура дава повеќе сок, одколку ако го извадите право од фрижидер.
3. Пред да го цедите овошјето добро е малку да го омекнете, тркалајте го на барот со врвот на вашата дланка.
Можете со вилушка да направите мали дупчиња на кората од овојшјето и да го ставите во микровална на висока температура,
непокриено околу 10 до 20 секунди во зависност од големината на овошјето. Нека одстои 2 минути потоа малку тркалајте го со раката. 4. Остатокот од свежиот џус од овошјето може да го покриете и да го ставите во фрижидер и да стои до 5 дена.

Ореви
Доколку користите ореви во пијалокот, најдобро е прво да ги испечете за да го добиете нивниот вкус. Ставете ги во тава, не ставајте масло, грејте ги на средна температура и постојано мешајте ги додека не добијат златно кафена боја или пак печете ги во рерна на 180 степени околу 10 до 15 минути и повремено мешајте. Изладете ги пред да ги служите.
Морско оревче
Морските оревчиња имаат топла арома и зачинет вкус. Во продавниците се продаваат цели морски оревчиња, со помош на ренде ќе ги изрендате. Четката за заби е совршена за чистење на рендето. Немојте никогаш да изедете цело морско оревче затоа што некои луѓе се алергични на неговите отрови.

Маслинки
Постојат многу видови на маслинки, секогаш за пијалоците користете зелени маслинки без семка. Прободете ги со стапче за коктели за да може полесно да ракувате со нив.

Кромид (за коктели)
Коктелскиот кромид е зготвен и скиселен во оцет пред да биде фалширан. Пред да ги користите, исчистете ги и исушете ги затоа што нивниот солен вкус може да го расипе вашиот пијалок.

Ананас
Изберете ананас кој е зрел, малку мек на допир јака боја и без зелени делови. Треба да има сладок и ароматичен мирис. За да го излупите, пресечете или да ја извадите срцевинита на ананасот најдобро е да купите една направа која се лупач на ананас, која ја вади и кората и срцевината наеднаш.
За да го пресечете ананасот со рака, земете многу остар нож и пресечете го долниот дел од анасот и горните листови. Исправете го ананасот и сечете ја кората од горниот дел надоле. За да ги отстраните „очите“ користете нож за да издлабите ж длеб од едната страна од очите следејќи ја насоката. Пробајте да пресечете што е можно помалку од месото од анансот. Или пак пресечете го нелупениот ананас на резанки и поткастрете ги краевите на секоја резенка. За да ја извадите срцевината, пресечете го ананасот на четвртинка на едната страна и сечете надоле за да ја отстраните тврдата кора која можете да ја издлабите и да направите коктелски стапчиња за пијалоците.

Шеќерен сируп
Мешавината од шеќер и вода може да биде направена со различна густина во зависност од односот шеќер – вода. Следниов рецепт одговара за потребите во барот.
Излегуваат околу 1 и 1/2 шоља 2 шољи вода 1 шоља шеќер Промешајте ги состојките во мал сад и нека зовријат. Веднаш намалете ја топлината на крчкање и гответе без да мешате околу 10 минути. Оставете да се олади на собна температура, запечатете го добро садот и ставете го во фрижидер.

SWEET AND SOUR MIX
Комерцијална мешавина, достапна во продавници, комбинација од сладок и кисел вкус, често има премногу кисел вкус и за жал не може да се спореди со свежо исцеден лимонов сок. Следниов рецепт е домашна верзија:
Излегуваат 4 шољи
1 белка од јајце
1 шоља шеќер
480 мл (2 шољи) вода
480 мл (2 шољи) свеж сок од лимон
Матете ја белката додека не стане пенаста. Измешајте ја со шеќерот, потоа водата и сокот од лимун. Запечатете го добро садот и чувајте го во фриждер до 5 дена.

ВОДА
Ако вашата вода од чешма нема добар вкус и вашиот пијалок нема да има. Треба да користите вода во шишиња, дестилирана или изворска вода.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Legioner

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
BAHAMA MAMA
Состојки:
1.5 oz. Светол Рум
1.5 oz. Златен Рум
1.5 oz Темен рум
2 oz Sweet & Sour Mix
2.5 oz Џус од портокал
2 oz. Џус од ананас
1 капка Grenadine
Опис:
Ставете мало прснување grenadine на дното на колинс чаша. Ставете напукнат мраз во чашата и додадете ги останатите состојки.
Тип на чаша: Колинс чаша

SIDECAR
Состојки:
2 oz. Бренди
1/2 oz. Triple Sec
1 oz. Џус од лимон
Опис:
Во шејкер наполнет до половина со коцки мраз, ставете ги сите состојки. Протресете добро. Процедете во коктел чаша.
Тип на чаша: Коктел чаша

SEX ON THE BEACH
Состојки:
1 дел Смирноф водка
1 дел Cointreau
1 дел Passoa
1 дел Џус од портокал
Опис:
Ставете ги сите состојки со многу мраз во шејкер и протресете силно.
Тип на чаша: Хајбал чаша

MARGARITA
Состојки:
1 1/2 oz. Текила
1/2 oz. Triple Sec
1 oz. Џус од лимон
Сол
Опис:
Навлажнете го работ на маргарита чаша со џус од лимон и ставете го во сол. Протресете ги сите состојки со мраз во шејекр, процедете во чашата и сервирајте.
Тип на чаша: Маргарита чаша

Иначе јас обожавам коктели но само безалкохолни, еве кој би ви го препорачал од безалкохолните:

AFRICAN FRUIT SLUSH
Состојки:
5 Портокали
3 Лимони
4 шољи Шеќер
5 шољи Вода
4 Банани
1 лименка Ананас (во резенки)
Спрајт
Опис:
Растворете шеќер во топла вода и изладете. Додадете ги сите други состојки и замрзнете. Со лажица додавајте од замрзнатата мешавина во чаша и додадете спрајт или 7-уп.
Тип на чаша: Старомодна чаша

Овој се спремам да го направам.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Legioner

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Рестораните и баровите во Њујорк ги пречекуваат пеколните температури со одлична комбинација од замрзнат десерт и алкохол.
Од милкшејк со вбризган алкохол, преку истолчен мраз до алкохолен сладолед, сè е во знак на ладните задоволства.

Неодамна новоотворениот Conrad Hotel, во своето мени ги воведе алкохолните овошни сладоледи кои се служат потопени во чаша prosseco (бело италијанско вино).
Сладоледите доаѓаат во неколку овошни вкусови како праска, јагода, лубеница и цитрон, а туристите и њујорчани ги обожаваат поради тоа што истовремено се освежителни и алкохолни.

Што мислите за ова? Дали би пробале еден ваков алкохолен пијалак?

koktel_sladoled3.jpg
koktel_sladoled1.jpg
 

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Ве измачуваат тропските горештини и сакате нешто што ќе ве разлади и ќе ве освежи? Изгаснете ја жедта во жешките денови со природна лимонада со вкус на праски.
Идеалниот спој на слатко-кисели овошни вкусови ќе ви ја врати енергијата и ќе посакате уште и уште.
СОСТОЈКИ

4 шолји
вода

2 шолји​
крупно исечкани праски (4-5 праски)
1 шолја​
свежо исцеден сок од лимон (4-5 лимони)
¾ шолја​
шеќер
2 шолји​
мраз
ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ

  1. Во големо тенџере ставете ги водата, праските и шеќерот и поставете го на оган. Откако водата ќе зоврие, варете 3-4 минути за да омекнат праските.
  2. Низ голема цедилка претурете ја течноста во друг сад, а праските пасирајте ги со лажица за ги отстраните лушпите и месестиот дел.
  3. Ставете ја течноста во фрижидер да се лади неколку часа.
  4. Додајте го сокот од лимон во течноста со вкус на праска и ставете мраз.
  5. Послужете ја лимонадата ладна. Украсете со парче праска, јагоди, нектарини, лимон или цреши.
ЖЕСТОКА ВАРИЈАНТА

Претворете ја лимонадата со праски во пијалак за возрасни со тоа што во неа ќе додадете бел рум, вотка или текила.
limonada-so-praski.jpg
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Legioner and Gemini

The_countess

Истакнат Член
10 јуни 2012
441
545
193
29
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
  • 60 милилитри Водка
  • 40 милилитри Џус од лимон
  • 40 милилитри Џус од зелен лимон
  • 60 милилитри Triple Sec

КРАТОК ТЕКСТ:
Kamikaze или напишан на јапонски 神風 се претпоставува дека е откриен при окупацијата на американците на еден јапонски бар Yokosuka.
ПОДГОТОВКА:
Помешајте ги сите пијалаци во една чаша и протресете.
За декорација парче зелен лимон .
Постајат многу познати варијации, а една од најпознатите е "SoCo" камиказе коктелот или Southern Comfort кој е направен на сличен начин само што се користи Southern Comfort ликерот наместо Водка.
kamikaze-drink.jpg
 

Scars

Староседелец
17 февруари 2012
2,229
3,538
1,143
Освежителен сок од лубеница


Денес ви презентираме кус и мошне едноставен рецепт за подготовка на сок од лубеница. Вистинско освежување за овие летни денови.

За подготовка на сокот потребни ви се: 300гр. лубеница (без корупка), 250мл. минерална вода, лимета и мед.
Лубеницата исечете ја на мали коцки и отстранете ги семките од неа. Коцките ставете ги во блендер и додадете ги минералната вода и сок од една лимета. На крај, засладете со мед по желба.
sok_od_lubenica.jpg