Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Редовна војска
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Outrider" data-source="post: 249565" data-attributes="member: 2887"><p>Finally we are getting somewhere, wasn`t that hard was it?</p><p></p><p>Којзнае какви перцепции развива редовниот воен рок, scared to dwell upon it... еден куп луѓе знам кои имаат служено и во ЈНА и во АРМ и не гледам никаква разлика.</p><p></p><p>Твојот пријател кој загинал. Мојот пријател остана жив и инвалид, во Матејче.</p><p></p><p>Твојот пријател загинал во напад на автобус како дел од конвојот ако не се лажам.</p><p>Не во оклопен транспортер, не во пешадиско борбено возило - во автобус. Некој лик како оној генералот или сличен ги пратил резервистите како глинени гулаби да одат на позиција. Резервистите. Луѓе на кои не им било место онаму каде биле пратени. Кои служеле војска пред икс години и заборавиле се`. Со стомаци и без кондиција. Со испукани 36 куршуми.</p><p></p><p>Е сега замисли наместо тие, да беа пратени професионалци. Не во автобуси и џипови туку во транспортери. Кои барем имаат заштита од било каков вид пешадиско оружје или рачни бомби. Од кои може и да се дејствува по потреба. Кои имаат и вградено вооружување и фрлачи на димни бомби. Кои најчесто се и побрзи од скапан автобус и имаат одлични оф-роуд можности.</p><p></p><p>Ако имаше професионална војска (која може да дејствува веднаш) немаше ни да ја има 2001. Ќе завршеше пред да почне, со првите навлегувања од косовска страна. Ама немаше. Требаше мобилизација, недели и месеци собирање раја, резервисти, чекање донации и ад-хок купување опрема во момент кога веќе војната трае...сосема доволно за инфилтрација на косоварите и нивно вкопување....и наместо колку....80-тина жртви и 500 ранети ќе имаше неспоредливо помалку. </p><p></p><p>Ако имаше професионална војска, голема е веројатноста твојот пријател да беше жив...</p><p></p><p>Ама не е битно. Битни се фразите...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Outrider, post: 249565, member: 2887"] Finally we are getting somewhere, wasn`t that hard was it? Којзнае какви перцепции развива редовниот воен рок, scared to dwell upon it... еден куп луѓе знам кои имаат служено и во ЈНА и во АРМ и не гледам никаква разлика. Твојот пријател кој загинал. Мојот пријател остана жив и инвалид, во Матејче. Твојот пријател загинал во напад на автобус како дел од конвојот ако не се лажам. Не во оклопен транспортер, не во пешадиско борбено возило - во автобус. Некој лик како оној генералот или сличен ги пратил резервистите како глинени гулаби да одат на позиција. Резервистите. Луѓе на кои не им било место онаму каде биле пратени. Кои служеле војска пред икс години и заборавиле се`. Со стомаци и без кондиција. Со испукани 36 куршуми. Е сега замисли наместо тие, да беа пратени професионалци. Не во автобуси и џипови туку во транспортери. Кои барем имаат заштита од било каков вид пешадиско оружје или рачни бомби. Од кои може и да се дејствува по потреба. Кои имаат и вградено вооружување и фрлачи на димни бомби. Кои најчесто се и побрзи од скапан автобус и имаат одлични оф-роуд можности. Ако имаше професионална војска (која може да дејствува веднаш) немаше ни да ја има 2001. Ќе завршеше пред да почне, со првите навлегувања од косовска страна. Ама немаше. Требаше мобилизација, недели и месеци собирање раја, резервисти, чекање донации и ад-хок купување опрема во момент кога веќе војната трае...сосема доволно за инфилтрација на косоварите и нивно вкопување....и наместо колку....80-тина жртви и 500 ранети ќе имаше неспоредливо помалку. Ако имаше професионална војска, голема е веројатноста твојот пријател да беше жив... Ама не е битно. Битни се фразите... [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Редовна војска
На врв
Bottom