Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Grupa Seirdzii" data-source="post: 358044" data-attributes="member: 3053"><p><strong>ДОДЕКА ЈА ЧЕКАМ НОВАТА ВЛАДА</strong></p><p></p><p>Не бев сосема сигурен дали времето да го поминам со играње голи ашици,</p><p>или да одиграм уште една турска серија во главна улога со мојата сопруга,</p><p>ама, мене, ова чекањето за состав на новата влада, ми скисна</p><p></p><p>Ајде, додека траеше кампањата во предизборието, работите некако беа</p><p>интересни. Потоа, одеднаш се замре. Тоа што сите себеси се прогласија за</p><p>победници беше сензација, колку што е сензација кога ќе речат дека Скопје</p><p>2014 е продолжение на историскиот барок, или, дека сме продолжение на</p><p>Античките македонци, а сега, дека тие ти биле продолжена рака на Ќосете,</p><p>за на крајот сите да завршиме како продолжено црево на дванајстопалачен</p><p>отвор. А, ако нешто навистина деновиве е сензација, тогаш тоа се тековните</p><p>преговорите за состав на новата влада кои се издигнаа до сверата на шпекулации</p><p>од типот: топка ли е, плоча ли е, Македонија на маф(фамил)ијата мора да е’.</p><p></p><p>Но, време е да почнам да размислувам разумно: каква влада сакам јас.</p><p></p><p>На почетокот, одма ги отфрлив сите можни варијанти на веќе познатите стереотипи</p><p>од политичката практика, како: политичка, коалициона, концентрациона, техничка,</p><p>преодна, демократска, автократска, диктаторска (пардон, таква веќе имавме). Ги</p><p>отфрлив и сите влади кои ги имавме во изминат период од 25-годишното постоење</p><p>на нашата земја, како што беа оние од типот на носени, недоносени, абортирани,</p><p>предвреме родени, килави и т.н. и т.н. Кога државата ќе се доведе во ќор сокак,</p><p>обично излезот го бараат слепци.</p><p></p><p>Во овие пресудни политички моменти за нашата земја, најзначајно за нас е дали</p><p>нашата идна влада ќе биде умна или глупава, пресметлива или налудничава,</p><p>слободоумна или малоумна, со кичма или без кичма, бисексуална или родово сродна.</p><p>Оти, ако на сите досегашни влади нешто им недостигаше, беше тоа здрав разум и</p><p>бистра глава. А тоа значи дека некому таму му фалело лекарско, што за дел од </p><p>гласачкото труло тело беше прифатено како колективен историски дефект.</p><p></p><p>И така, шетајќи, втурнат во мислите, го гледам кај иде Господинот Бејли.</p><p>- Добар ден Мистер Бејли – му вела.</p><p>- Јес, јес – љубезно ми одговара.</p><p>- Мистер Бејли, ќе има нова влада или ќе нема – прашав.</p><p>- Јес, јес – пак љубезно ми одгвара.</p><p>- А кој ќе ја состави: ние, вие, тие, овие, оние – се обидувам да исчепкам.</p><p>- Јес, јес – ми клима со главата.</p><p></p><p>Нормално дека го разбрав.</p><p></p><p>Ќе имаме коалициона влада составена од сите странски амбасадори, европски емисари,</p><p>големи и мали сили, светски влади, земјите од западната хемисвера, оние од</p><p>Западен Балкан, а ќе биде проширена и со четирите страни на светот, сите меридијани</p><p>и петте континетни.</p><p></p><p>Нам од секогаш судбијата ни ја решавале други.</p><p>Само сме се провирале низ магичниот круг на Господарите на прстените.</p><p></p><p>П.С.</p><p>Во моментов се водат преговори за коа-лиција</p><p>Коа таму, работите стасале до полиција</p><p>Коалиција со пари не се прави</p><p>Се прави со многу пари</p><p>Готовина во евра се плаќа</p><p>Да небиде мачка во вреќа</p><p>За Албанците наши браќа.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Grupa Seirdzii, post: 358044, member: 3053"] [B]ДОДЕКА ЈА ЧЕКАМ НОВАТА ВЛАДА[/B] Не бев сосема сигурен дали времето да го поминам со играње голи ашици, или да одиграм уште една турска серија во главна улога со мојата сопруга, ама, мене, ова чекањето за состав на новата влада, ми скисна Ајде, додека траеше кампањата во предизборието, работите некако беа интересни. Потоа, одеднаш се замре. Тоа што сите себеси се прогласија за победници беше сензација, колку што е сензација кога ќе речат дека Скопје 2014 е продолжение на историскиот барок, или, дека сме продолжение на Античките македонци, а сега, дека тие ти биле продолжена рака на Ќосете, за на крајот сите да завршиме како продолжено црево на дванајстопалачен отвор. А, ако нешто навистина деновиве е сензација, тогаш тоа се тековните преговорите за состав на новата влада кои се издигнаа до сверата на шпекулации од типот: топка ли е, плоча ли е, Македонија на маф(фамил)ијата мора да е’. Но, време е да почнам да размислувам разумно: каква влада сакам јас. На почетокот, одма ги отфрлив сите можни варијанти на веќе познатите стереотипи од политичката практика, како: политичка, коалициона, концентрациона, техничка, преодна, демократска, автократска, диктаторска (пардон, таква веќе имавме). Ги отфрлив и сите влади кои ги имавме во изминат период од 25-годишното постоење на нашата земја, како што беа оние од типот на носени, недоносени, абортирани, предвреме родени, килави и т.н. и т.н. Кога државата ќе се доведе во ќор сокак, обично излезот го бараат слепци. Во овие пресудни политички моменти за нашата земја, најзначајно за нас е дали нашата идна влада ќе биде умна или глупава, пресметлива или налудничава, слободоумна или малоумна, со кичма или без кичма, бисексуална или родово сродна. Оти, ако на сите досегашни влади нешто им недостигаше, беше тоа здрав разум и бистра глава. А тоа значи дека некому таму му фалело лекарско, што за дел од гласачкото труло тело беше прифатено како колективен историски дефект. И така, шетајќи, втурнат во мислите, го гледам кај иде Господинот Бејли. - Добар ден Мистер Бејли – му вела. - Јес, јес – љубезно ми одговара. - Мистер Бејли, ќе има нова влада или ќе нема – прашав. - Јес, јес – пак љубезно ми одгвара. - А кој ќе ја состави: ние, вие, тие, овие, оние – се обидувам да исчепкам. - Јес, јес – ми клима со главата. Нормално дека го разбрав. Ќе имаме коалициона влада составена од сите странски амбасадори, европски емисари, големи и мали сили, светски влади, земјите од западната хемисвера, оние од Западен Балкан, а ќе биде проширена и со четирите страни на светот, сите меридијани и петте континетни. Нам од секогаш судбијата ни ја решавале други. Само сме се провирале низ магичниот круг на Господарите на прстените. П.С. Во моментов се водат преговори за коа-лиција Коа таму, работите стасале до полиција Коалиција со пари не се прави Се прави со многу пари Готовина во евра се плаќа Да небиде мачка во вреќа За Албанците наши браќа. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
На врв
Bottom