Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Grupa Seirdzii" data-source="post: 349924" data-attributes="member: 3053"><p><strong>АБОЛИЦИЈА</strong></p><p></p><p>Во самопослуга украдов миризлив спреј за под мишка.</p><p></p><p>Од снимките на камерите бргу бев фатен и изведен пред суд. Добив 2 години затвор.</p><p></p><p>Во затворот лесно се навикнав на културно однесување. Поради учтивост, ниту јас некого</p><p>прашав, ниту мене некој ме праша зошто сум тука, и ако мојот случај беше лесно</p><p>препознатлив: мирисав на спреј за под мишка.</p><p></p><p>Во тој поглед не се разликував многу од останатите затвореници. Седев до затвореник</p><p>кој мирисаше на ќебапи. Ги украл заради изгладнетост. Судот го нахранил со уште</p><p>1 година и шест месеци затвор. Еден друг мирисаше на салама. Украл едно црево за да</p><p>му направи сендвич на дечињата. Судот му завиткал дополнителни дванаесет месеци</p><p>затвор. Имаше затвореници кои мирисаа на кремвиршли, на батаци, на сапунчина, на бајат</p><p>леб. Секој затвореник си ја носеше миризбата како судски печат, и ако тоа беа обични, ситни</p><p>нешта за кои богињата на правдата можела да покажи многу повеќе милост кон овие луѓе.</p><p></p><p>Мирисаше тука на се и сешто, но никако не можеше да се најди затвореник кој мириса на</p><p>украдени пари, испрани пари, тајни сметки, сомнителни сметки, на узурпирано земјиште,</p><p>плацови, станови, милионски тендери, корупција. Наместо тоа, во затворот допре некаква</p><p>неподнослива миризба од надвор.</p><p></p><p>Аболиција !?</p><p></p><p>Аболицирани биле луѓе од политиката осумничени за тешки кривични дела.</p><p></p><p>За среќа во несреќа, аболицијата како дојде, така си појде. Тој што ја донел одлуката за</p><p>аболиција, ни лук јал, ни лук мирисал. Изел нешто друго смрдливо.</p><p></p><p>Остана да се шири само мирисот на темјан за господ да чува од некаква аболиција договорена</p><p>зад затворени врати. Ќе се смрди цела нација.</p><p></p><p>Впрочем, правдата треба да важи за сите подеднакво, зарем не.</p><p></p><p>Како што важи за многумина кои одлежуваат казна и за скршена пара.</p><p></p><p>Малолетен благајник од класната заедница украл пари наменети за купување поклон за</p><p>наставничката. Спроведен е во казнено поправителен дом за силувачи.</p><p></p><p>Касиерка не издала фискална. Откако се покајала, доброволно се пријавила во полиција.</p><p></p><p>Работник за својата работа добил еден денар. Рекол дека е девалвиран.</p><p>Осуден е за ширење лаги за курсот на денарот.</p><p></p><p>Сопственик на гранапче не платил за членството. Осуден е за прикривање данок.</p><p></p><p>Сиромав на тротоар продавал марули и коприви. Му определиле парична казна или</p><p>затвор.</p><p></p><p>Просјак без демо-христијански вредности фатен како кради пари пред насликана икона</p><p>на водачот.</p><p></p><p>Се спроведува судење без сведочење, се признава сведочење без судење. Тело без душа,</p><p>и судство без чест и совест.</p><p></p><p>Во затворската ќелија на нас петнаесет мина, новост. Пристигна уште еден затвореник.</p><p>Мирисаше на мекици.</p><p></p><p>Беше пријатно.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Grupa Seirdzii, post: 349924, member: 3053"] [B]АБОЛИЦИЈА[/B] Во самопослуга украдов миризлив спреј за под мишка. Од снимките на камерите бргу бев фатен и изведен пред суд. Добив 2 години затвор. Во затворот лесно се навикнав на културно однесување. Поради учтивост, ниту јас некого прашав, ниту мене некој ме праша зошто сум тука, и ако мојот случај беше лесно препознатлив: мирисав на спреј за под мишка. Во тој поглед не се разликував многу од останатите затвореници. Седев до затвореник кој мирисаше на ќебапи. Ги украл заради изгладнетост. Судот го нахранил со уште 1 година и шест месеци затвор. Еден друг мирисаше на салама. Украл едно црево за да му направи сендвич на дечињата. Судот му завиткал дополнителни дванаесет месеци затвор. Имаше затвореници кои мирисаа на кремвиршли, на батаци, на сапунчина, на бајат леб. Секој затвореник си ја носеше миризбата како судски печат, и ако тоа беа обични, ситни нешта за кои богињата на правдата можела да покажи многу повеќе милост кон овие луѓе. Мирисаше тука на се и сешто, но никако не можеше да се најди затвореник кој мириса на украдени пари, испрани пари, тајни сметки, сомнителни сметки, на узурпирано земјиште, плацови, станови, милионски тендери, корупција. Наместо тоа, во затворот допре некаква неподнослива миризба од надвор. Аболиција !? Аболицирани биле луѓе од политиката осумничени за тешки кривични дела. За среќа во несреќа, аболицијата како дојде, така си појде. Тој што ја донел одлуката за аболиција, ни лук јал, ни лук мирисал. Изел нешто друго смрдливо. Остана да се шири само мирисот на темјан за господ да чува од некаква аболиција договорена зад затворени врати. Ќе се смрди цела нација. Впрочем, правдата треба да важи за сите подеднакво, зарем не. Како што важи за многумина кои одлежуваат казна и за скршена пара. Малолетен благајник од класната заедница украл пари наменети за купување поклон за наставничката. Спроведен е во казнено поправителен дом за силувачи. Касиерка не издала фискална. Откако се покајала, доброволно се пријавила во полиција. Работник за својата работа добил еден денар. Рекол дека е девалвиран. Осуден е за ширење лаги за курсот на денарот. Сопственик на гранапче не платил за членството. Осуден е за прикривање данок. Сиромав на тротоар продавал марули и коприви. Му определиле парична казна или затвор. Просјак без демо-христијански вредности фатен како кради пари пред насликана икона на водачот. Се спроведува судење без сведочење, се признава сведочење без судење. Тело без душа, и судство без чест и совест. Во затворската ќелија на нас петнаесет мина, новост. Пристигна уште еден затвореник. Мирисаше на мекици. Беше пријатно. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
На врв
Bottom