Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Grupa Seirdzii" data-source="post: 329798" data-attributes="member: 3053"><p><strong></strong></p><p><strong>ОД МОЈОТ ШКОЛСКИ ДНЕВНИК</strong></p><p><strong>ПО ГЕОГРАФИЈА</strong></p><p></p><p>Пред Гагарин,</p><p>мувите биле првите космонаути</p><p>облетувајќи го школскиот глобус.</p><p></p><p>А мене сеуште ми трпнат дланките</p><p>од ударите на наставничката по географија</p><p>затоа што на географската карта</p><p>неможев да го најдам Париз.</p><p></p><p>И земав дополнителни часови</p><p>по сите светски јазици</p><p>за да ги преведам географските поими</p><p>за геостратегијата на мојот мајчин јазик.</p><p></p><p>А наставничката по географија</p><p>со својот долг јазик лепеше</p><p>таксени марки врз скриените мисли за еросот</p><p>долж сите меридијани.</p><p></p><p>А таткоми ми објаснуваше</p><p>за времето кога географските карти</p><p>се цртале со пароли за братство и единство.</p><p>Jас цртав национални граници со шовинистички пароли.</p><p></p><p>Таткоми ми објаснуваше и за</p><p>сексуалната револуција без граници,</p><p>но колку што го разбрав, заклучив,</p><p>тешко на мајками, овај кизнај шо и’ има праено.</p><p></p><p>На часот по анатомија ги помешав</p><p>латинските имиња на сите органи, па мојот став</p><p>кон сеопштото битствување беше изграден</p><p>од позиции на моите уринарни органи</p><p></p><p>И секогаш летав со брзина на фантазијата,</p><p>за разлика од Ајнштајн кој летал со брзина на светлоста,</p><p>но јас никогаш неможев да ја објаснам формулата</p><p>за црно белите дирки на моето пијано.</p><p></p><p>Мојата ученичка легионарска чест заврши</p><p>во конц логор ограден со бодликави мисли</p><p>во комора за екстерно под тушот прашања</p><p>кои ги нема во ниту една географска енциклопедија.</p><p></p><p>А добриот стар школски дневник по навика</p><p>ми додели диплома која вреди колку згужвана</p><p>географска мапа за исчезнатата Атлантида и</p><p>на која пишува: Кинескиот зид нема врата.</p><p></p><p>Смрт на едноумното памтење,</p><p>ајде се да заборавиме.</p><p>Умеењето нека биди хармонија</p><p>на некоја нова географија и времеплов.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Grupa Seirdzii, post: 329798, member: 3053"] [B] ОД МОЈОТ ШКОЛСКИ ДНЕВНИК ПО ГЕОГРАФИЈА[/B] Пред Гагарин, мувите биле првите космонаути облетувајќи го школскиот глобус. А мене сеуште ми трпнат дланките од ударите на наставничката по географија затоа што на географската карта неможев да го најдам Париз. И земав дополнителни часови по сите светски јазици за да ги преведам географските поими за геостратегијата на мојот мајчин јазик. А наставничката по географија со својот долг јазик лепеше таксени марки врз скриените мисли за еросот долж сите меридијани. А таткоми ми објаснуваше за времето кога географските карти се цртале со пароли за братство и единство. Jас цртав национални граници со шовинистички пароли. Таткоми ми објаснуваше и за сексуалната револуција без граници, но колку што го разбрав, заклучив, тешко на мајками, овај кизнај шо и’ има праено. На часот по анатомија ги помешав латинските имиња на сите органи, па мојот став кон сеопштото битствување беше изграден од позиции на моите уринарни органи И секогаш летав со брзина на фантазијата, за разлика од Ајнштајн кој летал со брзина на светлоста, но јас никогаш неможев да ја објаснам формулата за црно белите дирки на моето пијано. Мојата ученичка легионарска чест заврши во конц логор ограден со бодликави мисли во комора за екстерно под тушот прашања кои ги нема во ниту една географска енциклопедија. А добриот стар школски дневник по навика ми додели диплома која вреди колку згужвана географска мапа за исчезнатата Атлантида и на која пишува: Кинескиот зид нема врата. Смрт на едноумното памтење, ајде се да заборавиме. Умеењето нека биди хармонија на некоја нова географија и времеплов. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
На врв
Bottom