Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Grupa Seirdzii" data-source="post: 275325" data-attributes="member: 3053"><p><strong><span style="font-family: 'Arial'">Музичка (ретро) продукција</span></strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial'">(</span><span style="font-family: 'Arial'">M</span><span style="font-family: 'Arial'">инато анакронистичко време)</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial'">- Бетовен...! Бетовен, бе! Ајде отвори, уште ли ќе тропаме на вратата !? Абе овај глув е’ ? Ниту ќе чуе, ни ќе отвори.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Слушам, слушам ! Ама, ако ти што тропаш на вратата си судбината, одиси ! Јас веќе ја напишав Петтата синфонија, ене, види во мојот опус, ја нареков ,,Судбинска,, , во </span><span style="font-family: 'Arial'">G</span><span style="font-family: 'Arial'">е</span><span style="font-family: 'Arial'">-dur...</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Не бе, не сум судбината. Јас сум Моцарт, а со мене е’ и Бах. Имаме нешто важно да ти кажеме.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Што е тоа ? Да не сакаат Бечлиите да ми направат уште еден величенствен погреб ? Иљадници, иљадници ме испратија !</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Тебе барем погреб ти организираа, ама, што да речам јас. Мене до ден денес ни гробот не ми се знае. И пред мојата врата некој непознат зачука и нарача Реквием, ама, нарачката ја направила Смртта за самиот мене. Туку, слушај Бах што ќе ти рече.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Чујме Бетовен ! Во еден бароктен спис најдов дека во Република Барокна бил донесен закон за стимулирање на музичката продукција. Државата се претворила во Музички фестивал. За избраните композиции се доделувале големи парични награди. Па си реков и ние да се пријавиме. Што велиш ти...?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Ее..., Бах, Бах ! Зарем не се сеќаваш од историјата на музиката колку само дела напишавме по нарачка за грофови, кнезови, надвојводи, изведувавме дела во кралски дворови, палати, катедрали. Уште ни должат шилинзи. А, кој рече дека сега нарачал ? Грофот </span><span style="font-family: 'Arial'">Waldstajn</span><span style="font-family: 'Arial'">...?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Министерството за културно однесување и навики, сакале да го стимулираат креативното творештво на композиторите.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Ами..., ако е така, да одиме.</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial'">(Сегашно анакронистичко време)</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Ве молиме без турканици. На сите ќе им дадеме шанса. Прво нека одат оние од детската продукција, па оние со Ромски чочеци, потоа за Калајџиското и Комитското. Окулу ручек ќе завршиме со аматерите. Со забавњаците и сериозните ќе продолжеме после пладне. За оние што свират и пеат за Тешкото, сега немаме време, другпат.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Простете, простете ! А кога ние ќе дојдеме на ред ?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">- А кој сте вие, ве молам ? </span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Јас сум Бах, овај домене е Моцарт, а овај Бетовен.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Чекајте да видам...да...но, нема такви во списокот. А од каде доаѓате вие ?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Од Барокот, Класицизмот и Романтизмот.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Така ли !? Тоа мора да е многу далеку. А, во кој дел од музичката продукција сакате да се пријавите.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Јас за Барокот. Компонирам кантати, миси, ораториуми, кончертина...</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Чекајте, чекајте Господине, како рековте се викате...? Ах..., да, Бах. Но, вие можби и не сте разбрале добро. Нашиот конкурс се однесува за народна, забавна, и , колку од атер, за сериозна музика. А, ова вашево....?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Зашто ве молам !? Па зарем не воочувате колку мојата барокна музика ќе се совпадне со вашиот бароктен амбиент. Сте направиле вистинско ремек дело, се разбира, само како имитација, но, поинаку и не сте можеле. Но, затоа мојата музика со својата оргиналност ќе му даде величествен и веродостоен призвук на вашиот барок. Ако светот ви се подсмева за вашиот бароктен кич, барем ќе им дадете можност да чујат вистинска барокна музика. Зарем не знаете дека јас ја развив полифонијата, многугласието...</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Но...! Тука ќе ве прекинам. Што се однесува до вашето полифоно многугласие и разногласие, овдека такви ноти нема да чуете. Кај нас се’ се пее и свири унисоно. Према тоа...жалам</span><span style="font-family: 'Arial'">.</span><span style="font-family: 'Arial'"> А, вие, простете, кој бевте...?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Јас сум Моцарт. Јас сум вундеркинд. Компонирам и свирам на концерти уште од мојата четврта година. Сум седел во скутот на многу кралеви и кралици. Слушнав дека седењето во скут овдека било многу популарно. Компонирам инструментална музика, но, познат сум и со оперите, особено оние со траги-комична содржина, таквата тематика ќе одговара на вкусот на вашиот народ, посебно на оние од социјала. А можам да ви компонирам и Реквием, тој стилски инзвонредно би се совпаднало со вашиот сегашен стилски правец кон иднината. Инаку, припаѓам на Бечката класика и галантниот стил. Тие манири сега овдека биле многу омилени. Класиката гради столбови во културата, а погодна е за градба и на снобови, малограѓани, новопечени боржуи. Во мојата музика применувам слободоумни и либерални идеи...</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Прекинете ве мола ! Доволно беше ! Либералите овдека се во опозиција и нивната лебедова песна веќе никој несака да ја слуша. Оние што сакаат слободоумни ноти, сега го свират Шопен таму кај што треба... Господине Моцарт, ги ценам вашите способности уште од мало дете, но..., ова е тоа, во некое друго време. Следниот нека пријде... ! Вие бевте...Бетовен, чинам ?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-,,Политичари имало многу и ќе има, Бетовен е еден,, . Сте чуле ли за таа моја голем мисла, млада Госпоѓо. Затоа и немам намера да зборувам за големината на мојата музика, се’ се знае. Но, ќе ви кажам што мислам за вашата музичка продукција. Уметничката нарачка обично значи и диктат, строго пропишани правила и норми, кои ја ограничуваат слободата на изразувањето. Во наше време пишувавме музика по нарачка, но, никој не’ не ограничуваше во творештвото, нити пак некој смееше тоа да го направи. Еве, јас, да речеме. Стоев помеѓу два века, ги разделив па ги споив класицизмот и романтизмот, апсолутната музика ја трансформирав во програмска, создадов грандиозни оркестри, нови форми, нов стилски израз, и секојпат следејќи ја сопствената музичка инспирација и креативност. А што направивте вие со вашите композитори. Ги ограничивте да компонираат лесно прифатлива и певлива музика, конвенционална и прагматична, музика која е декоративна и патетична, забавно-дискурзивна музика на која времето и поминало уште со старите грамофонски плочи. Вашите композитори треба да се такмичат со достигањата на светската музичка продукција, а не да ги задоволуваат вкусовите на нечија Институција. Зарем со нарачка ќе ја ограничите и традицијата на вашиот анонимен народен умотворец ?</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Господине Бетовен, ај бидете конкретни. Што всушност вие можете да ни понудите ? </span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Знаејќи ги патешествијата на вашиот народ можам да ви компонирам една Миса Солемнис.</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Што, зарем сега и памет ќе ни солите ? Нам ни треба нешто весело...,патриотско...</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Добро, тогаш тоа нека биде ,,Ода на радоста,, , но..., за тоа се потребни демократски капацитети, слобода, еднаквост, љубов... Впрочем, такво едно дело веќе напишав инспириран од француската револуција...</span></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Револуција !? Музичка пролет !? Демонстрации !? Господине Бетовен, и вам ќе мора да ви се заблагодариме. Очигледно, и вие сте ја згрешиле професијата.</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial'">(Идно време)</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Arial'">-Уф, каков напорен ден Госпоѓа Министерка. Сега испадна дека сите знаат да пишуваат музика. На сето згора ми дојдоа и едни тројца, барок, класика, романтизам и други глупости. Ма, ви велам, ужасен ден. Туку..., за малку ќе заборавев Госпоѓа Министерка. Пред вратата чека една кафанска музика. Прашуваат дали и тие ќе мора да свират само по нарачка ? </span></p><p></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Grupa Seirdzii, post: 275325, member: 3053"] [B][FONT=Arial]Музичка (ретро) продукција[/FONT][/B] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]([/FONT][FONT=Arial]M[/FONT][FONT=Arial]инато анакронистичко време)[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]- Бетовен...! Бетовен, бе! Ајде отвори, уште ли ќе тропаме на вратата !? Абе овај глув е’ ? Ниту ќе чуе, ни ќе отвори.[/FONT] [FONT=Arial]-Слушам, слушам ! Ама, ако ти што тропаш на вратата си судбината, одиси ! Јас веќе ја напишав Петтата синфонија, ене, види во мојот опус, ја нареков ,,Судбинска,, , во [/FONT][FONT=Arial]G[/FONT][FONT=Arial]е[/FONT][FONT=Arial]-dur...[/FONT] [FONT=Arial]-Не бе, не сум судбината. Јас сум Моцарт, а со мене е’ и Бах. Имаме нешто важно да ти кажеме.[/FONT] [FONT=Arial]-Што е тоа ? Да не сакаат Бечлиите да ми направат уште еден величенствен погреб ? Иљадници, иљадници ме испратија ![/FONT] [FONT=Arial]-Тебе барем погреб ти организираа, ама, што да речам јас. Мене до ден денес ни гробот не ми се знае. И пред мојата врата некој непознат зачука и нарача Реквием, ама, нарачката ја направила Смртта за самиот мене. Туку, слушај Бах што ќе ти рече.[/FONT] [FONT=Arial]-Чујме Бетовен ! Во еден бароктен спис најдов дека во Република Барокна бил донесен закон за стимулирање на музичката продукција. Државата се претворила во Музички фестивал. За избраните композиции се доделувале големи парични награди. Па си реков и ние да се пријавиме. Што велиш ти...?[/FONT] [FONT=Arial]-Ее..., Бах, Бах ! Зарем не се сеќаваш од историјата на музиката колку само дела напишавме по нарачка за грофови, кнезови, надвојводи, изведувавме дела во кралски дворови, палати, катедрали. Уште ни должат шилинзи. А, кој рече дека сега нарачал ? Грофот [/FONT][FONT=Arial]Waldstajn[/FONT][FONT=Arial]...?[/FONT] [FONT=Arial]-Министерството за културно однесување и навики, сакале да го стимулираат креативното творештво на композиторите.[/FONT] [FONT=Arial]-Ами..., ако е така, да одиме.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial](Сегашно анакронистичко време)[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]-Ве молиме без турканици. На сите ќе им дадеме шанса. Прво нека одат оние од детската продукција, па оние со Ромски чочеци, потоа за Калајџиското и Комитското. Окулу ручек ќе завршиме со аматерите. Со забавњаците и сериозните ќе продолжеме после пладне. За оние што свират и пеат за Тешкото, сега немаме време, другпат.[/FONT] [FONT=Arial]-Простете, простете ! А кога ние ќе дојдеме на ред ?[/FONT] [FONT=Arial]- А кој сте вие, ве молам ? [/FONT] [FONT=Arial]-Јас сум Бах, овај домене е Моцарт, а овај Бетовен.[/FONT] [FONT=Arial]-Чекајте да видам...да...но, нема такви во списокот. А од каде доаѓате вие ?[/FONT] [FONT=Arial]-Од Барокот, Класицизмот и Романтизмот.[/FONT] [FONT=Arial]-Така ли !? Тоа мора да е многу далеку. А, во кој дел од музичката продукција сакате да се пријавите.[/FONT] [FONT=Arial]-Јас за Барокот. Компонирам кантати, миси, ораториуми, кончертина...[/FONT] [FONT=Arial]-Чекајте, чекајте Господине, како рековте се викате...? Ах..., да, Бах. Но, вие можби и не сте разбрале добро. Нашиот конкурс се однесува за народна, забавна, и , колку од атер, за сериозна музика. А, ова вашево....?[/FONT] [FONT=Arial]-Зашто ве молам !? Па зарем не воочувате колку мојата барокна музика ќе се совпадне со вашиот бароктен амбиент. Сте направиле вистинско ремек дело, се разбира, само како имитација, но, поинаку и не сте можеле. Но, затоа мојата музика со својата оргиналност ќе му даде величествен и веродостоен призвук на вашиот барок. Ако светот ви се подсмева за вашиот бароктен кич, барем ќе им дадете можност да чујат вистинска барокна музика. Зарем не знаете дека јас ја развив полифонијата, многугласието...[/FONT] [FONT=Arial]-Но...! Тука ќе ве прекинам. Што се однесува до вашето полифоно многугласие и разногласие, овдека такви ноти нема да чуете. Кај нас се’ се пее и свири унисоно. Према тоа...жалам[/FONT][FONT=Arial].[/FONT][FONT=Arial] А, вие, простете, кој бевте...?[/FONT] [FONT=Arial]-Јас сум Моцарт. Јас сум вундеркинд. Компонирам и свирам на концерти уште од мојата четврта година. Сум седел во скутот на многу кралеви и кралици. Слушнав дека седењето во скут овдека било многу популарно. Компонирам инструментална музика, но, познат сум и со оперите, особено оние со траги-комична содржина, таквата тематика ќе одговара на вкусот на вашиот народ, посебно на оние од социјала. А можам да ви компонирам и Реквием, тој стилски инзвонредно би се совпаднало со вашиот сегашен стилски правец кон иднината. Инаку, припаѓам на Бечката класика и галантниот стил. Тие манири сега овдека биле многу омилени. Класиката гради столбови во културата, а погодна е за градба и на снобови, малограѓани, новопечени боржуи. Во мојата музика применувам слободоумни и либерални идеи...[/FONT] [FONT=Arial]-Прекинете ве мола ! Доволно беше ! Либералите овдека се во опозиција и нивната лебедова песна веќе никој несака да ја слуша. Оние што сакаат слободоумни ноти, сега го свират Шопен таму кај што треба... Господине Моцарт, ги ценам вашите способности уште од мало дете, но..., ова е тоа, во некое друго време. Следниот нека пријде... ! Вие бевте...Бетовен, чинам ?[/FONT] [FONT=Arial]-,,Политичари имало многу и ќе има, Бетовен е еден,, . Сте чуле ли за таа моја голем мисла, млада Госпоѓо. Затоа и немам намера да зборувам за големината на мојата музика, се’ се знае. Но, ќе ви кажам што мислам за вашата музичка продукција. Уметничката нарачка обично значи и диктат, строго пропишани правила и норми, кои ја ограничуваат слободата на изразувањето. Во наше време пишувавме музика по нарачка, но, никој не’ не ограничуваше во творештвото, нити пак некој смееше тоа да го направи. Еве, јас, да речеме. Стоев помеѓу два века, ги разделив па ги споив класицизмот и романтизмот, апсолутната музика ја трансформирав во програмска, создадов грандиозни оркестри, нови форми, нов стилски израз, и секојпат следејќи ја сопствената музичка инспирација и креативност. А што направивте вие со вашите композитори. Ги ограничивте да компонираат лесно прифатлива и певлива музика, конвенционална и прагматична, музика која е декоративна и патетична, забавно-дискурзивна музика на која времето и поминало уште со старите грамофонски плочи. Вашите композитори треба да се такмичат со достигањата на светската музичка продукција, а не да ги задоволуваат вкусовите на нечија Институција. Зарем со нарачка ќе ја ограничите и традицијата на вашиот анонимен народен умотворец ?[/FONT] [FONT=Arial]-Господине Бетовен, ај бидете конкретни. Што всушност вие можете да ни понудите ? [/FONT] [FONT=Arial]-Знаејќи ги патешествијата на вашиот народ можам да ви компонирам една Миса Солемнис.[/FONT] [FONT=Arial]-Што, зарем сега и памет ќе ни солите ? Нам ни треба нешто весело...,патриотско...[/FONT] [FONT=Arial]-Добро, тогаш тоа нека биде ,,Ода на радоста,, , но..., за тоа се потребни демократски капацитети, слобода, еднаквост, љубов... Впрочем, такво едно дело веќе напишав инспириран од француската револуција...[/FONT] [FONT=Arial]-Револуција !? Музичка пролет !? Демонстрации !? Господине Бетовен, и вам ќе мора да ви се заблагодариме. Очигледно, и вие сте ја згрешиле професијата.[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial](Идно време)[/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]-Уф, каков напорен ден Госпоѓа Министерка. Сега испадна дека сите знаат да пишуваат музика. На сето згора ми дојдоа и едни тројца, барок, класика, романтизам и други глупости. Ма, ви велам, ужасен ден. Туку..., за малку ќе заборавев Госпоѓа Министерка. Пред вратата чека една кафанска музика. Прашуваат дали и тие ќе мора да свират само по нарачка ? [/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial] [/FONT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Раскази - Хумор и Сатира
На врв
Bottom