Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Психијатрија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Primrose" data-source="post: 23395" data-attributes="member: 149"><p>Еве и јас ќе пишам од лично искуство.</p><p>Прво, психијатријата е медицинска гранка што подразбира лекување со примена на лекови од типот антидепресиви, анксиолептици, анти-психотици и слично, за разлика од психологијата каде се применува лекување преку разговор. Поточно тоа не е лекување, туку поттик и мотивација да се влее оптимизам кај луѓе со одреден проблем, со тоа што психологот покажува разбирање за проблемот и со тоа ја стекнува довербата кај пациентот.</p><p></p><p>Второ, ние македонците, сме една таква бедна нација и имаме такви силни предрасуди (не зборувам за секого, постојат исклучоци). За некои луѓе психичките проблеми кај другите се само причина за потсмев и подбивање, ама кој доживеал знае - нема ништо полошо.</p><p></p><p>Имам посетено психијатар, но исто како да сум посетила психолог. Значи човеков не ми препиша никаква терапија, туку разговаравме за проблемот при што тој зборуваше повеќе од лични искуства (да не го споменувам тука). Искуството е битно, побитно и од струката.</p><p></p><p>И друго сакав да кажам, за да си <u>психолог</u>, тоа е привилегија и не го може секој. Не е доволна само дипломата како сертификат за одреден психолог да биде професионалец во тоа. Има такви психолози, само мрчат, а ни самите не знаат што зборуваат. Треба да е полн со емпатија и алтруизам, мудар и смирен, за да можеш да покажеш разбирање за проблем од ваков тип и нормално да помогнеш.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Primrose, post: 23395, member: 149"] Еве и јас ќе пишам од лично искуство. Прво, психијатријата е медицинска гранка што подразбира лекување со примена на лекови од типот антидепресиви, анксиолептици, анти-психотици и слично, за разлика од психологијата каде се применува лекување преку разговор. Поточно тоа не е лекување, туку поттик и мотивација да се влее оптимизам кај луѓе со одреден проблем, со тоа што психологот покажува разбирање за проблемот и со тоа ја стекнува довербата кај пациентот. Второ, ние македонците, сме една таква бедна нација и имаме такви силни предрасуди (не зборувам за секого, постојат исклучоци). За некои луѓе психичките проблеми кај другите се само причина за потсмев и подбивање, ама кој доживеал знае - нема ништо полошо. Имам посетено психијатар, но исто како да сум посетила психолог. Значи човеков не ми препиша никаква терапија, туку разговаравме за проблемот при што тој зборуваше повеќе од лични искуства (да не го споменувам тука). Искуството е битно, побитно и од струката. И друго сакав да кажам, за да си [U]психолог[/U], тоа е привилегија и не го може секој. Не е доволна само дипломата како сертификат за одреден психолог да биде професионалец во тоа. Има такви психолози, само мрчат, а ни самите не знаат што зборуваат. Треба да е полн со емпатија и алтруизам, мудар и смирен, за да можеш да покажеш разбирање за проблем од ваков тип и нормално да помогнеш. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Психијатрија
На врв
Bottom