Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Социологија
Просење
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Шмекси" data-source="post: 240181" data-attributes="member: 193"><p>На објектот каде што работевме, кој беше веднаш до главната комерцијална банка, позади нејзе што се вели баш на почетокот на чаршијата имаше една бабичка која стоеше до црквата.</p><p></p><p>Стара, изнемоштена, слаба.Првиот пат кога ја сретнав ми побара пари и ја прашав:</p><p>-А гладна ли си бабе?</p><p>--Да синко, еве сега собирам пари за едно геврече.Цел ден сум тука за тоа геврече.За повеќе немам.Во нејзината рака имаше цели 8 денари собрано.</p><p></p><p>Беше во една стара сукња без џебови.Железните пари ги стискаше мислиш дека држи 100 евра.Едното око и беше сосема бело, а другото полузатворено.Толку жал ми падна, срцето ми се кинеше кога ми кажа дека 8 денари има и нема уште собрано за геврек.А беше 2 на пладне.Јас до 2 часот имав јадено сендвич од 100 денари, испиено 2 кафиња во центар, лименка кока кола и испушено пола кутија цигари.Сума сумарум 300 денари сум потрошил.А она? Не може да собере пари за да јаде.</p><p></p><p>И реков да ме почека.Отидов до првата бурекџилница.И купив геврече, јогурт и осмина бурек со месо.Се вратив.Седнав со нејзе и и реков дека ќе доручкуваме сега.</p><p>Гевречето го изеде со сласт заедно со јогуртот, додека пак бурекот не.</p><p>-Бабе и ова е за тебе.</p><p>--Не синко, не сум научена на тие работи јас.Мрсно е, плус скапо е бабе.</p><p></p><p>Од тогаш секој ден, негде накај 11/12 часот кога купував храна за мајсторите, обавезно и купував било што најдев од бурекџилница.Најчесто геврече, некогаш и симит погача.</p><p>И понудував и пари.Не сакаше.Мене ми е битно вика, да јадам бар еднаш дневно.Пари за друго не ми требаат.Стара сум јас.</p><p></p><p>Си се дружевме може 8/9 месеци.</p><p>Сега на баскерфест кога бев, поминав од таму бабичката не беше веќе тука.Или умрела или сменила место.</p><p></p><p>Муабетот ми беше.На стари, изнемоштени лица, верувајте дека доволно е да му купиш геврече или симит погача.Понуди му и пари 10/20 денари.И да ги земе, сигурно е уште гладен па ќе си купи пак нешто за храна.</p><p>Греота е, да гледаш човек жеден/гладен и да не му понудиш.Не мора да си исклучително богат за да му купиш нешто.Тие пари и така ќе ги потрошиш на глупости.Мастики на пример.</p><p></p><p>А за младите.Не се сите лешинари.На Југодрво семафорите за да свртиш лево накај кисела вода, стално стои еден дечко кој криви со нозете.Порано сум мислел дека само проси.</p><p>Не бе брат.Еднаш му отворив прозор и му реков ела да ти дадам пари.</p><p>Чекај бате не, јас само одмарав малце.</p><p>Зимање кантата, става сјај вади сунгер шофершабјната ми ја чисти.И чисти мислиш овој ќе ми бара 100 денари.Запна фраерот, стиска зуби.Колку треба?</p><p>Колку ќе дадеш бато, јас ти исчистив добро по мое.Еве ти 20 денари.</p><p>Значи човекот има проблеми со нозете.Тоа се гледа од километар, ама не проси.Заработува, работи чесно и живее од бакшишот на луѓето и тоа со недостаток е.Не е хумано луѓето да ги бркаат и пцујат таквите.</p><p>Дај му шанса.Исто како што вас некој ви дал шанса да се вработите.</p><p></p><p>А за оние млади што најчесто праат тужни фаци и не работат само просат.Жалам.</p><p>Јас на 15 години сум почнал сам да заработувам.Сум го допрел дното уште коа сум бил прва година средно.Никогаш не сум барал помош од другите.сум барал само работа за да заработам за мене.Сум бил упорен и ми се исплатело.</p><p>Никогаш не се чека на другите.Ако својот живот не го земеш во твои раце, не очекувај никаква добрина нити од најблиските.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Шмекси, post: 240181, member: 193"] На објектот каде што работевме, кој беше веднаш до главната комерцијална банка, позади нејзе што се вели баш на почетокот на чаршијата имаше една бабичка која стоеше до црквата. Стара, изнемоштена, слаба.Првиот пат кога ја сретнав ми побара пари и ја прашав: -А гладна ли си бабе? --Да синко, еве сега собирам пари за едно геврече.Цел ден сум тука за тоа геврече.За повеќе немам.Во нејзината рака имаше цели 8 денари собрано. Беше во една стара сукња без џебови.Железните пари ги стискаше мислиш дека држи 100 евра.Едното око и беше сосема бело, а другото полузатворено.Толку жал ми падна, срцето ми се кинеше кога ми кажа дека 8 денари има и нема уште собрано за геврек.А беше 2 на пладне.Јас до 2 часот имав јадено сендвич од 100 денари, испиено 2 кафиња во центар, лименка кока кола и испушено пола кутија цигари.Сума сумарум 300 денари сум потрошил.А она? Не може да собере пари за да јаде. И реков да ме почека.Отидов до првата бурекџилница.И купив геврече, јогурт и осмина бурек со месо.Се вратив.Седнав со нејзе и и реков дека ќе доручкуваме сега. Гевречето го изеде со сласт заедно со јогуртот, додека пак бурекот не. -Бабе и ова е за тебе. --Не синко, не сум научена на тие работи јас.Мрсно е, плус скапо е бабе. Од тогаш секој ден, негде накај 11/12 часот кога купував храна за мајсторите, обавезно и купував било што најдев од бурекџилница.Најчесто геврече, некогаш и симит погача. И понудував и пари.Не сакаше.Мене ми е битно вика, да јадам бар еднаш дневно.Пари за друго не ми требаат.Стара сум јас. Си се дружевме може 8/9 месеци. Сега на баскерфест кога бев, поминав од таму бабичката не беше веќе тука.Или умрела или сменила место. Муабетот ми беше.На стари, изнемоштени лица, верувајте дека доволно е да му купиш геврече или симит погача.Понуди му и пари 10/20 денари.И да ги земе, сигурно е уште гладен па ќе си купи пак нешто за храна. Греота е, да гледаш човек жеден/гладен и да не му понудиш.Не мора да си исклучително богат за да му купиш нешто.Тие пари и така ќе ги потрошиш на глупости.Мастики на пример. А за младите.Не се сите лешинари.На Југодрво семафорите за да свртиш лево накај кисела вода, стално стои еден дечко кој криви со нозете.Порано сум мислел дека само проси. Не бе брат.Еднаш му отворив прозор и му реков ела да ти дадам пари. Чекај бате не, јас само одмарав малце. Зимање кантата, става сјај вади сунгер шофершабјната ми ја чисти.И чисти мислиш овој ќе ми бара 100 денари.Запна фраерот, стиска зуби.Колку треба? Колку ќе дадеш бато, јас ти исчистив добро по мое.Еве ти 20 денари. Значи човекот има проблеми со нозете.Тоа се гледа од километар, ама не проси.Заработува, работи чесно и живее од бакшишот на луѓето и тоа со недостаток е.Не е хумано луѓето да ги бркаат и пцујат таквите. Дај му шанса.Исто како што вас некој ви дал шанса да се вработите. А за оние млади што најчесто праат тужни фаци и не работат само просат.Жалам. Јас на 15 години сум почнал сам да заработувам.Сум го допрел дното уште коа сум бил прва година средно.Никогаш не сум барал помош од другите.сум барал само работа за да заработам за мене.Сум бил упорен и ми се исплатело. Никогаш не се чека на другите.Ако својот живот не го земеш во твои раце, не очекувај никаква добрина нити од најблиските. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Наука
Социологија
Просење
На врв
Bottom