Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Отвори го умот
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Redhead" data-source="post: 285581" data-attributes="member: 452"><p><span style="font-size: 14px">Колку стар ќе си, ако не знаеше колку години си?</span></p><p>- Познавајќи се себе си, толку колку што имам.</p><p></p><p>Што е полошо, да не успееш или да не се обидеш?</p><p>- Да не се обидеш. Зошто не сакам да го поминам животот прашувајќи се што би било кога би било.</p><p></p><p>Ако животот е краток, зошто правиш толку работи што не сакаш да ги правиш, а работите што ги сакаш не ги правиш?</p><p>- Бидејќи има моменти во животот кога човек мора да се адаптира на одередена ситуација, сакал или не. Зошто колку и да сакаме сите работи не зависат само од нас.</p><p></p><p>Кога се е речено и направено, дали би кажал повеќе отколку што би направил?</p><p>- Понекогаш зборовите го губат своето значење и стануваат одвишни. Треба човек да знае кога да заќути.</p><p></p><p>Што е тоа, што најмногу би сакал да го промениш во светот?</p><p>- Се`. Мора прво човекот да се промени, па потоа светот.</p><p></p><p>Ако Среќата е национална валута, каков вид на работа ќе ве направи богат?</p><p>- Продавајќи книги.</p><p></p><p>Дали го работиш тоа што го сакаш или пак само се припитомуваш во тоа што го работиш?</p><p>- За жал последниве неколку години се припитомив на работата што ја работам, зошто живееме во општество каде што многу ретко имаме избор или среќа да ја работиме работата што ја сакаме. Често немаме избор освен да се прилагодиме.</p><p></p><p>Ако проесечниот човечки живот е четириесет години, како ќе го живееш животот поинаку?</p><p>- Па би го живеела некаде подалеку од тука, во многу помалку урбана средина, средина во која што технологијата помалку го управува квалитетот на живеењето.</p><p></p><p>До кој степен го контролираш патот по кои одиш во твојот живот?</p><p>- Зависи од ситуацијата, некогаш повеќе некогаш помалку, некогаш целосно. Има многу надворешни влијанија коишто го обликуваат патот по кој се обидуваме да одиме.</p><p></p><p>Дали се повеќе грижиш дека ќе ги направиш работите правилно или правилните работи?</p><p>- Повеќе се грижам да ги направам работите правилно, барем според тоа што го сметам јас за правилно.</p><p></p><p>Ручате со тројца блиски пријатели. Сите почнуваат да критикуваат некој твој близок пријател, без да</p><p>знаат дека ти е близок пријател. Критиката е невкусна и неточна. Што ќе направите?</p><p>- Можеби би премолчила во моментот, но дефинитивно би ми се сменила сликата за нив, и можеби би ја изгубила и почитта.</p><p></p><p>Ако можеш на новородено бебе да му дадеш еден совет, каков совет би му дал?</p><p>- Дека се е избор во животот, и дека секоја одлука има последица. Би му рекла да научи да го употребува мозокот, да размислува, да не чека на готово.</p><p></p><p>Дали би го прекршил законот за човек што го сакаш?</p><p>- Да.</p><p></p><p>Дали си некогаш видел лудило, а потоа тоа да се претворило во креативност?</p><p>- Сум видела лудило, но за жал не се претвори во кретивност, туку во адаптација на животот.</p><p></p><p>Што е тое, што го правитиш и знаеш дека го правиш поразлично од другите луѓе?</p><p>- Самиот начин на живот е различен за секого. Така да понекаква си дефиниција сите сме различни.</p><p></p><p>Зошто работите што те прават среќни, не ги прават сите среќни?</p><p>- Исто како предходното прашање, по дефиниција сме различни, сите имаме различна прецепција за среќата.</p><p></p><p>Што е тоа што не си го направил, а навистина сакаш да го направиш?</p><p>- Да работам во книжара.</p><p></p><p>Дали се држиш за нешто од кое што треба да се тргнеш?</p><p>- Да.</p><p></p><p>Ако мораш да се преселиш во друга држава, каде би се преселил и зошто?</p><p>- Англија, Шпанија или Холандија.</p><p></p><p>Зошто го притискаш копчето за повикување на лифтот повеќе од два пати? Дали навистина веруваш дека така лифтот ќе пристигне побрзо?</p><p>- Само еднаш го притискам.</p><p></p><p>Зошто си ти, ти?</p><p>- Затоа што сум јас, поинаква и не знам да бидам.</p><p></p><p>Дали си таков пријател, како што сакаш да имаш пријатели?</p><p>- Во повеќето случаи да.</p><p></p><p>Што е полошо, кога добар пријател оди да живее некаде далеку и изгубиш контакт, или кога изгубиш контакт со добар пријател кој живее блиску до вас?</p><p>- Кога ќе изгубам контакот со тој што живее блиску до мене, тоа значи дека по своја волја сме се одалечиле.</p><p></p><p>За што си најмногу благодарен?</p><p>- За животот, семејството и пријателите.</p><p></p><p>Дали би ги изгубил сите стари споемни, за да можеш да направиш нови?</p><p>- Не. Без старите спомени нема да бидам она што сум денес, ама би сакала да ја имам можноста да создадам нови.</p><p></p><p>Дали ви се е некогаш исполнил/случил вашиот најголем страв?</p><p>- Да.</p><p></p><p>Се сеќавате на тој момент, пред пет години, кога навистина беше разочаран? Дали е сега важен?</p><p>- Не, всушност е небитен.</p><p></p><p>Која ти е најсреќната меморија од детството? Што ја прави толку посебна?</p><p>- Цетото детство ми е најсречниот период во животот, барем досега. А посебно го прави безгрижноста.</p><p></p><p>Кога последен пат во животот се почуствува страствен и жив?</p><p>- Вчера.</p><p></p><p>Ако не сега, тогаш кога?</p><p>- Пак сега, во овој момент.</p><p></p><p>Ако сеуште не си го постигнал тоа што сакаш да го постигнеш, што имаш да загубиш?</p><p>- Здравјето.</p><p></p><p>Дали си некогаш бил со некој,не сте кажале ништо, а потоа си почуствувал како да сте го имале најдобриот разговор?</p><p>- Не.</p><p></p><p>Зошто религиите што ја поддржуваат љубовта, направиле толку многу војни?</p><p>- Зошто човекот ги интерпретира религијата и љубовта како него му одговара. Умешно ги извртува.</p><p></p><p>Дали е можно да се знаеш што е добро, а што лошо?</p><p>- Да.</p><p></p><p>Ако добиеш милион долари, дали ќе ја напуштиш работата?</p><p>- Ауууу да да и да. Не би размислила два пати и не би се огледувала назад. Без размислување, одма, во истиот момент.</p><p></p><p>Дали сакаш да имаш помалку работа, или повеќе работа, но работа во која што уживаш?</p><p>- Повеќе работа, ама работа во која што ќе уживам.</p><p></p><p>Дали се осеќаш како да си го преживеал овој ден стопати претходно?</p><p>- Да, и се чудам како сеуште на некои минорни работи им придавам значење.</p><p></p><p>Кога последен влезе во мракот со само една мала светлина на идеа во која цврсто веруваш?</p><p>- Последниве неколку дена, секој ден.</p><p></p><p>Ако знаеш дека сите ќе починат утре, кого ќе посетиш денеска?</p><p>- Семејството, и внуките.</p><p></p><p>Дали би го скратил вашиот живот за десет години за да станеш богат и славен?</p><p>- Не.</p><p></p><p>Што е разликата помеѓу живеењето и вистинското живеењето на животот?</p><p>- Овој живот што јас го живеам, би рекла дека ми треба уште многу за да можам да го наречам вистински.</p><p></p><p>Кога ќе престанеш да сметаш дали е опасно и дали добиваш нешто од тоа, и да отидеш да го направиш тоа што е правилно?</p><p>- Знам да постапам импулсивно, бидејќи колку повеќе пресметуваш толку пати резултатот е различен.</p><p></p><p>Ако учиме од нашите грешки, тогаш зошто се толку плашиме да направиме грешка?</p><p>- Зошто се плашиме од болка и разочарување.</p><p></p><p>Што би направил поинаку, ако знаеш дека никој нема да те осудува?</p><p>- Ништо.</p><p>Кога последен пат го забележа звукот на сопственото дишење?</p><p>- Секоја вечер, кога се гушам од цигарите.</p><p></p><p>По пет години од денес, дали ќе се сеќаваш што си направил вчера? Денот пред тоа?</p><p>- Се надевам не. Би сакала не.</p><p></p><p>Одлуки се прават сега во моментот. Прашањето е: Дали ги правиш за себе, или дозволуваш другите да ги донесуваат одлуките за тебе?</p><p>- Би сакала да мислам дека ги правам за себе, ама пак ќе кажам многу надворешни работи ни влијаат врз донесувањето на самата одлука, колку и да не сакаме.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Redhead, post: 285581, member: 452"] [SIZE=14px]Колку стар ќе си, ако не знаеше колку години си?[/SIZE] - Познавајќи се себе си, толку колку што имам. Што е полошо, да не успееш или да не се обидеш? - Да не се обидеш. Зошто не сакам да го поминам животот прашувајќи се што би било кога би било. Ако животот е краток, зошто правиш толку работи што не сакаш да ги правиш, а работите што ги сакаш не ги правиш? - Бидејќи има моменти во животот кога човек мора да се адаптира на одередена ситуација, сакал или не. Зошто колку и да сакаме сите работи не зависат само од нас. Кога се е речено и направено, дали би кажал повеќе отколку што би направил? - Понекогаш зборовите го губат своето значење и стануваат одвишни. Треба човек да знае кога да заќути. Што е тоа, што најмногу би сакал да го промениш во светот? - Се`. Мора прво човекот да се промени, па потоа светот. Ако Среќата е национална валута, каков вид на работа ќе ве направи богат? - Продавајќи книги. Дали го работиш тоа што го сакаш или пак само се припитомуваш во тоа што го работиш? - За жал последниве неколку години се припитомив на работата што ја работам, зошто живееме во општество каде што многу ретко имаме избор или среќа да ја работиме работата што ја сакаме. Често немаме избор освен да се прилагодиме. Ако проесечниот човечки живот е четириесет години, како ќе го живееш животот поинаку? - Па би го живеела некаде подалеку од тука, во многу помалку урбана средина, средина во која што технологијата помалку го управува квалитетот на живеењето. До кој степен го контролираш патот по кои одиш во твојот живот? - Зависи од ситуацијата, некогаш повеќе некогаш помалку, некогаш целосно. Има многу надворешни влијанија коишто го обликуваат патот по кој се обидуваме да одиме. Дали се повеќе грижиш дека ќе ги направиш работите правилно или правилните работи? - Повеќе се грижам да ги направам работите правилно, барем според тоа што го сметам јас за правилно. Ручате со тројца блиски пријатели. Сите почнуваат да критикуваат некој твој близок пријател, без да знаат дека ти е близок пријател. Критиката е невкусна и неточна. Што ќе направите? - Можеби би премолчила во моментот, но дефинитивно би ми се сменила сликата за нив, и можеби би ја изгубила и почитта. Ако можеш на новородено бебе да му дадеш еден совет, каков совет би му дал? - Дека се е избор во животот, и дека секоја одлука има последица. Би му рекла да научи да го употребува мозокот, да размислува, да не чека на готово. Дали би го прекршил законот за човек што го сакаш? - Да. Дали си некогаш видел лудило, а потоа тоа да се претворило во креативност? - Сум видела лудило, но за жал не се претвори во кретивност, туку во адаптација на животот. Што е тое, што го правитиш и знаеш дека го правиш поразлично од другите луѓе? - Самиот начин на живот е различен за секого. Така да понекаква си дефиниција сите сме различни. Зошто работите што те прават среќни, не ги прават сите среќни? - Исто како предходното прашање, по дефиниција сме различни, сите имаме различна прецепција за среќата. Што е тоа што не си го направил, а навистина сакаш да го направиш? - Да работам во книжара. Дали се држиш за нешто од кое што треба да се тргнеш? - Да. Ако мораш да се преселиш во друга држава, каде би се преселил и зошто? - Англија, Шпанија или Холандија. Зошто го притискаш копчето за повикување на лифтот повеќе од два пати? Дали навистина веруваш дека така лифтот ќе пристигне побрзо? - Само еднаш го притискам. Зошто си ти, ти? - Затоа што сум јас, поинаква и не знам да бидам. Дали си таков пријател, како што сакаш да имаш пријатели? - Во повеќето случаи да. Што е полошо, кога добар пријател оди да живее некаде далеку и изгубиш контакт, или кога изгубиш контакт со добар пријател кој живее блиску до вас? - Кога ќе изгубам контакот со тој што живее блиску до мене, тоа значи дека по своја волја сме се одалечиле. За што си најмногу благодарен? - За животот, семејството и пријателите. Дали би ги изгубил сите стари споемни, за да можеш да направиш нови? - Не. Без старите спомени нема да бидам она што сум денес, ама би сакала да ја имам можноста да создадам нови. Дали ви се е некогаш исполнил/случил вашиот најголем страв? - Да. Се сеќавате на тој момент, пред пет години, кога навистина беше разочаран? Дали е сега важен? - Не, всушност е небитен. Која ти е најсреќната меморија од детството? Што ја прави толку посебна? - Цетото детство ми е најсречниот период во животот, барем досега. А посебно го прави безгрижноста. Кога последен пат во животот се почуствува страствен и жив? - Вчера. Ако не сега, тогаш кога? - Пак сега, во овој момент. Ако сеуште не си го постигнал тоа што сакаш да го постигнеш, што имаш да загубиш? - Здравјето. Дали си некогаш бил со некој,не сте кажале ништо, а потоа си почуствувал како да сте го имале најдобриот разговор? - Не. Зошто религиите што ја поддржуваат љубовта, направиле толку многу војни? - Зошто човекот ги интерпретира религијата и љубовта како него му одговара. Умешно ги извртува. Дали е можно да се знаеш што е добро, а што лошо? - Да. Ако добиеш милион долари, дали ќе ја напуштиш работата? - Ауууу да да и да. Не би размислила два пати и не би се огледувала назад. Без размислување, одма, во истиот момент. Дали сакаш да имаш помалку работа, или повеќе работа, но работа во која што уживаш? - Повеќе работа, ама работа во која што ќе уживам. Дали се осеќаш како да си го преживеал овој ден стопати претходно? - Да, и се чудам како сеуште на некои минорни работи им придавам значење. Кога последен влезе во мракот со само една мала светлина на идеа во која цврсто веруваш? - Последниве неколку дена, секој ден. Ако знаеш дека сите ќе починат утре, кого ќе посетиш денеска? - Семејството, и внуките. Дали би го скратил вашиот живот за десет години за да станеш богат и славен? - Не. Што е разликата помеѓу живеењето и вистинското живеењето на животот? - Овој живот што јас го живеам, би рекла дека ми треба уште многу за да можам да го наречам вистински. Кога ќе престанеш да сметаш дали е опасно и дали добиваш нешто од тоа, и да отидеш да го направиш тоа што е правилно? - Знам да постапам импулсивно, бидејќи колку повеќе пресметуваш толку пати резултатот е различен. Ако учиме од нашите грешки, тогаш зошто се толку плашиме да направиме грешка? - Зошто се плашиме од болка и разочарување. Што би направил поинаку, ако знаеш дека никој нема да те осудува? - Ништо. Кога последен пат го забележа звукот на сопственото дишење? - Секоја вечер, кога се гушам од цигарите. По пет години од денес, дали ќе се сеќаваш што си направил вчера? Денот пред тоа? - Се надевам не. Би сакала не. Одлуки се прават сега во моментот. Прашањето е: Дали ги правиш за себе, или дозволуваш другите да ги донесуваат одлуките за тебе? - Би сакала да мислам дека ги правам за себе, ама пак ќе кажам многу надворешни работи ни влијаат врз донесувањето на самата одлука, колку и да не сакаме. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Отвори го умот
На врв
Bottom