Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Омнивори vs. Хербивори
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 342818" data-attributes="member: 1867"><p>Да објаснам уште еднаш, немам ништо против луѓето што јадат месо, секој си има свој избор и го почитувам тоа, сликата и постот во кој луѓето ги нарекувам мршојади беа упатени само кон еден член, не со намера да навредам, туку едноставно со него на тој начин се препуцаваме веќе подолго време, тој вели дека е вонземјанин, јас му птаќам слика каде што вонземјаните се вегани - што има тука сериозно во овој муабет? Така да не го земајте тој пост здраво за готово, бидејки пак ке кажам, немам ништо против омниворите.</p><p></p><p>...Ниту пак сакам сите да бидат вегани иако имав и такви периоди кога замислував дека светот ке подобар ако сите го прават тоа што јас го правам, но тоа се детски фантазии кои што се надраснуваат, така да ... не ме интересоира што прави остатокот од светот, мене ме интересира јас што правам.</p><p>Секој си е креатор на сопствената реалност и сосема разбирливо е дека не може секој да се посвети на готвење, спремање, цедење сокови и сл., разбирливо е тоа дека човек си одредува приоритети и дека поради нив понекогаш мора да жртвува нешто...</p><p>Се согласувам со се во твојот пост освен со тоа дека храната која ја јадам не заситува.</p><p>Тоа е една од најголемите заблуди и кога некој прв пат ке слушне за мпојот начин на исхрана прво што ме прашуваат е како се заситувам, колку марули или јаболки треба да изедам за да имам енергија бидејки и јас не седам по цел ден, имам деца, со нив сум во постојано движење, пешачам секој ден околу два часа дневно, трчам, возам велосипед, правам вежби за зголемување на мускулна маса и зацвствување на телото. Работата ми е со седење но е доста исцрпувачка, понекогаш бара работа со чекани, клешти, преси, бор машини, граверки и сл. за сето тоа една жена треба богами да се помачи... Храната која ја јадам е нутритивно многу богата и можеби не го полни стомакот, но директно ги храни ллетките бидејки претежно ја конзумирам жива, сама се разградува во организмот со помош на сопствените ензими и лесно се апсорбира.</p><p>Во еден ден јадам околу една шака јатки, две-три шаки семки, многу зеленило, колку што можам да си дозволам, овошје колку што чувствувам потреба, не се форсирам да го јадам кога не чувствувам потреба, но обично пијам 2-3 сока дневно и еднаш или два пати двевно пијам нешто што си го нарекувам кафе, а е направено од јатки, семки и какао. Житарици јадам за ручек, најчесто просо, јачмен, овес, рж, мешунките исто така ми се застапени секој ден во голема мера.</p><p>Сето ова кога ке се подели по оброци не е многу количински, но е голема нутритивна вредност и од оваа храна може да се добие многу енергија, па дури работник на скеле би можел совршено да функционира. Всушност постојат многу успешни спортисти, светски прваци од најразлични области во спортот кои се хранат на овој или на сличен начин, постојат и луѓе кои работат колку тебе и пак вака се хранат. Било кое овошје можеш да го понесеш со себе во ташна, сок, па дури и салата и целосен оброк можеш да носиш во кутија за храна, луѓето за се наоѓаат начин. Во Скопје има и неколку места каде што меже таква храна да се купи, ја доставуваат на работно место или дома... Возможно е, се е возможно, само треба да се сака, а кога се сака се може.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 342818, member: 1867"] Да објаснам уште еднаш, немам ништо против луѓето што јадат месо, секој си има свој избор и го почитувам тоа, сликата и постот во кој луѓето ги нарекувам мршојади беа упатени само кон еден член, не со намера да навредам, туку едноставно со него на тој начин се препуцаваме веќе подолго време, тој вели дека е вонземјанин, јас му птаќам слика каде што вонземјаните се вегани - што има тука сериозно во овој муабет? Така да не го земајте тој пост здраво за готово, бидејки пак ке кажам, немам ништо против омниворите. ...Ниту пак сакам сите да бидат вегани иако имав и такви периоди кога замислував дека светот ке подобар ако сите го прават тоа што јас го правам, но тоа се детски фантазии кои што се надраснуваат, така да ... не ме интересоира што прави остатокот од светот, мене ме интересира јас што правам. Секој си е креатор на сопствената реалност и сосема разбирливо е дека не може секој да се посвети на готвење, спремање, цедење сокови и сл., разбирливо е тоа дека човек си одредува приоритети и дека поради нив понекогаш мора да жртвува нешто... Се согласувам со се во твојот пост освен со тоа дека храната која ја јадам не заситува. Тоа е една од најголемите заблуди и кога некој прв пат ке слушне за мпојот начин на исхрана прво што ме прашуваат е како се заситувам, колку марули или јаболки треба да изедам за да имам енергија бидејки и јас не седам по цел ден, имам деца, со нив сум во постојано движење, пешачам секој ден околу два часа дневно, трчам, возам велосипед, правам вежби за зголемување на мускулна маса и зацвствување на телото. Работата ми е со седење но е доста исцрпувачка, понекогаш бара работа со чекани, клешти, преси, бор машини, граверки и сл. за сето тоа една жена треба богами да се помачи... Храната која ја јадам е нутритивно многу богата и можеби не го полни стомакот, но директно ги храни ллетките бидејки претежно ја конзумирам жива, сама се разградува во организмот со помош на сопствените ензими и лесно се апсорбира. Во еден ден јадам околу една шака јатки, две-три шаки семки, многу зеленило, колку што можам да си дозволам, овошје колку што чувствувам потреба, не се форсирам да го јадам кога не чувствувам потреба, но обично пијам 2-3 сока дневно и еднаш или два пати двевно пијам нешто што си го нарекувам кафе, а е направено од јатки, семки и какао. Житарици јадам за ручек, најчесто просо, јачмен, овес, рж, мешунките исто така ми се застапени секој ден во голема мера. Сето ова кога ке се подели по оброци не е многу количински, но е голема нутритивна вредност и од оваа храна може да се добие многу енергија, па дури работник на скеле би можел совршено да функционира. Всушност постојат многу успешни спортисти, светски прваци од најразлични области во спортот кои се хранат на овој или на сличен начин, постојат и луѓе кои работат колку тебе и пак вака се хранат. Било кое овошје можеш да го понесеш со себе во ташна, сок, па дури и салата и целосен оброк можеш да носиш во кутија за храна, луѓето за се наоѓаат начин. Во Скопје има и неколку места каде што меже таква храна да се купи, ја доставуваат на работно место или дома... Возможно е, се е возможно, само треба да се сака, а кога се сака се може. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Омнивори vs. Хербивори
На врв
Bottom