Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Омнивори vs. Хербивори
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Selene" data-source="post: 342808" data-attributes="member: 1176"><p>[SPOILER][/SPOILER]</p><p></p><p>Овој твој одговор е сосема поразличен од оној претходниот каде што не нарече мртви, мршојадци, болни во умот и што ли уште не. Ама пошто убаво си се објасни сега, еве и јас да ти кажам зошто не можат сите да бидат вегани. </p><p>Прво, храната која што ја наброи. Јас искрено не познавам човек кој оди на работа со полно работно време, на работа од која што се бара доста активност а да може да преживее на коприва, глуварче и детелина. Како што кажа, ти не го сакаш тоа (што е сосем океј), али не можеш да очекуваш од еден градежник кој цел ден треба да оди на терен и да пресметува градбени конструкции, или од еден доктор кој треба да издржи 8 часовна операција, или од шофер кој треба да извози стотици километри да издржи на детелина. Едноставно не може. </p><p>Болдот од спојлерот: велиш дека не си амбициозна, јас од друга страна знам дека тоа е мојата најголема карактеристика, некогаш дури и до лудило се носам од тоа колку сум воркахолик. Ми се случувало да спијам само по 4-5 часа, а остатокот од денот активно да го поминам. Велиш дека не ти се императив титули и епитети, мене афирмацијата ми е ultimate goal во животов. На сето тоа, доколку не се нахранам онолку колку што ми се јаде, мислам дека ќе колабрирам во секој момент и ќе завршам на инфузии. Сум пробала да јадам здрави салати, превкусни се, меѓутоа тоа мене ме држи 3-4 часа максимум. Затоа си комбинирам. Џанк фуд ниту јас не сакам. И јас немам време цел ден да уживам во 5-6 оброци. 2, евентуално 3 преку сила. Не дека јас се прејадувам, пак ќе повторам, си имам најнормална тежина.</p><p>Плус тоа, нашиот живот на Планетата е еден круг каде што секој си има свое место. Гасениците се храна на жабите. Жабите на змиите. Змиите на орлите. Таква е природата, секој некого го јаде и е јаден од некој друг. Еволутивно и самите луѓе сме градени за да бидеме сештојади. Затоа метаболизмот ти дозволува да ги јадеш животинските продукти, за разлика од некои други материи кои што дигестивниот систем не ни ги процесира. Напротив, црвеното месо е потребно за да не се развие пернициозна анемија. Имаме посебни ензими кои што го ситнат месото до најситни делчиња. Имаме заби кои се доволно силни за да го џвакаат месото. Забите се уништуваат ако се јаде само мека храна. </p><p>А за тоа колку е здрав веганскиот живот допрва ќе се разгледува, затоа што е релативно млад и треба време да се воочи како ќе влијае на човековиот род. Мутациите и адаптациите бараат време.</p><p>И пак ќе се навратам на оргиналниот муабет, дека секој има право на избор. Ама покажување со прст кон некој што не сака да е веган според мене е многу rude and obnoxious.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Selene, post: 342808, member: 1176"] [SPOILER][/SPOILER] Овој твој одговор е сосема поразличен од оној претходниот каде што не нарече мртви, мршојадци, болни во умот и што ли уште не. Ама пошто убаво си се објасни сега, еве и јас да ти кажам зошто не можат сите да бидат вегани. Прво, храната која што ја наброи. Јас искрено не познавам човек кој оди на работа со полно работно време, на работа од која што се бара доста активност а да може да преживее на коприва, глуварче и детелина. Како што кажа, ти не го сакаш тоа (што е сосем океј), али не можеш да очекуваш од еден градежник кој цел ден треба да оди на терен и да пресметува градбени конструкции, или од еден доктор кој треба да издржи 8 часовна операција, или од шофер кој треба да извози стотици километри да издржи на детелина. Едноставно не може. Болдот од спојлерот: велиш дека не си амбициозна, јас од друга страна знам дека тоа е мојата најголема карактеристика, некогаш дури и до лудило се носам од тоа колку сум воркахолик. Ми се случувало да спијам само по 4-5 часа, а остатокот од денот активно да го поминам. Велиш дека не ти се императив титули и епитети, мене афирмацијата ми е ultimate goal во животов. На сето тоа, доколку не се нахранам онолку колку што ми се јаде, мислам дека ќе колабрирам во секој момент и ќе завршам на инфузии. Сум пробала да јадам здрави салати, превкусни се, меѓутоа тоа мене ме држи 3-4 часа максимум. Затоа си комбинирам. Џанк фуд ниту јас не сакам. И јас немам време цел ден да уживам во 5-6 оброци. 2, евентуално 3 преку сила. Не дека јас се прејадувам, пак ќе повторам, си имам најнормална тежина. Плус тоа, нашиот живот на Планетата е еден круг каде што секој си има свое место. Гасениците се храна на жабите. Жабите на змиите. Змиите на орлите. Таква е природата, секој некого го јаде и е јаден од некој друг. Еволутивно и самите луѓе сме градени за да бидеме сештојади. Затоа метаболизмот ти дозволува да ги јадеш животинските продукти, за разлика од некои други материи кои што дигестивниот систем не ни ги процесира. Напротив, црвеното месо е потребно за да не се развие пернициозна анемија. Имаме посебни ензими кои што го ситнат месото до најситни делчиња. Имаме заби кои се доволно силни за да го џвакаат месото. Забите се уништуваат ако се јаде само мека храна. А за тоа колку е здрав веганскиот живот допрва ќе се разгледува, затоа што е релативно млад и треба време да се воочи како ќе влијае на човековиот род. Мутациите и адаптациите бараат време. И пак ќе се навратам на оргиналниот муабет, дека секој има право на избор. Ама покажување со прст кон некој што не сака да е веган според мене е многу rude and obnoxious. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Омнивори vs. Хербивори
На врв
Bottom