Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Машко - женски теми
Љубов и секс
Од какви мажи/жени бегате?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Prashina" data-source="post: 356690" data-attributes="member: 3001"><p>Ubavo kazano od edna makedonska poetesa, go pozajmiv bez da prasham.</p><p>Од исто јаболко две полојни да бидите</p><p>ANA BUNTESKA·THURSDAY, 6 OCTOBER 2016</p><p>Господ да те чува од маж кој маж не е </p><p>И жена која не знај жена да биди </p><p>Оти таму од љубовта нит семка ќе се фати </p><p>Нит дрво со плодој ќе изникни </p><p>Таму кај шо мажот не е за почит </p><p>А жената за сакање не е </p><p>Таму секнува животот ко пресушено корито </p><p>Ко убав фустан насила скинат </p><p>Та секогаш поработ ќе се познава </p><p>И окото таму ќе ти бега </p><p>Чупе, слушај ваму </p><p>Таму кај шо в куќи љубов нема </p><p>И двајцата ко поулавени се </p><p>Та и во иста соба да бидат </p><p>Ко да не знаат и познаваат </p><p>Се одбегнуваат да не се сретнат </p><p>И пупупу случајно да не се допрат </p><p>Ко чума да имаат </p><p>Чума од нељубов да шират </p><p>Таму кај шо мажот силен не е </p><p>За маж в куќа да биди </p><p>Жената аздис фаќа </p><p>И престанва со светнати очи да го пули </p><p>А онаму кај шо жената мудра и нежна не е </p><p>За од тој до неа создај сила врз која ќе се крепи </p><p>Мажот глата ја врти </p><p>И појќе ко жена за себе не ја гледа </p><p>Таму кај шо мажот и жената </p><p>Од исто јаболко две полојни не се </p><p>Таму љубов не бива, ниту пак нив ги бива </p><p>И се познаваат по очите </p><p>Еве, заврти се околу </p><p>Загледај им се на луѓето во ѕрцалата </p><p>Одма ќе видиш кој со убост и слога в куќа живеј </p><p>И кој дома си бега оти нема кај да преспие </p><p>Греој </p><p>Греој еден кон друг и сами за себе </p><p>Со омраза и гнев </p><p>Или скраја да е, без желба за живот </p><p>Ко од свежи гробој изваени </p><p>Не беше така порано пиле </p><p>Така ич во мое време не беше </p><p>И не џабе се рекло оти мажот глата во куќата мора да е </p><p>Ама жената вратот за да знај кај да заврти </p><p>Оти глаа без врат не ја бива </p><p>А врат без глаа чуму ти е </p><p>Ама се’ наопаку стана </p><p>Живеете без сакање и почит </p><p>Не зборвате или само врескате </p><p>Еден на друг сол на глаите си триете </p><p>И инаети еден со друг терате </p><p>А животот врви </p><p>Си тера тој молкум и без да сетите </p><p>И ете гледај! староста дошла, на врата тропнала </p><p>А вие уште по љубов трчате и на неа се надевате </p><p>Ко да е таа гостин кој неканет треба в куќа да влези </p><p>Без да имате храброст да ја побарате </p><p>Да ја живејте, да ја имате и чувате </p><p>Ко шо мажот треба таа до него да ја чува </p><p>Абе ко вода на дланка и ко бисер во школка да ја пули </p><p>Ко шо жената мажот треба да го пази </p><p>Ко љубовник и другар со сето срце да го љуби </p><p>Ех, пиле </p><p>Ум да бериш и со срце и ум да одбериш </p><p>Маж, ама и ти жена покрај него да бидиш </p><p>За да денот и животот ви свети </p><p>Ко јас и дедо ти шо бевме </p><p>Со љубов шо корени имаше до центарот на земјава </p><p>Ко лешникон стар, ко нас...ко ние шо бевме</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Prashina, post: 356690, member: 3001"] Ubavo kazano od edna makedonska poetesa, go pozajmiv bez da prasham. Од исто јаболко две полојни да бидите ANA BUNTESKA·THURSDAY, 6 OCTOBER 2016 Господ да те чува од маж кој маж не е И жена која не знај жена да биди Оти таму од љубовта нит семка ќе се фати Нит дрво со плодој ќе изникни Таму кај шо мажот не е за почит А жената за сакање не е Таму секнува животот ко пресушено корито Ко убав фустан насила скинат Та секогаш поработ ќе се познава И окото таму ќе ти бега Чупе, слушај ваму Таму кај шо в куќи љубов нема И двајцата ко поулавени се Та и во иста соба да бидат Ко да не знаат и познаваат Се одбегнуваат да не се сретнат И пупупу случајно да не се допрат Ко чума да имаат Чума од нељубов да шират Таму кај шо мажот силен не е За маж в куќа да биди Жената аздис фаќа И престанва со светнати очи да го пули А онаму кај шо жената мудра и нежна не е За од тој до неа создај сила врз која ќе се крепи Мажот глата ја врти И појќе ко жена за себе не ја гледа Таму кај шо мажот и жената Од исто јаболко две полојни не се Таму љубов не бива, ниту пак нив ги бива И се познаваат по очите Еве, заврти се околу Загледај им се на луѓето во ѕрцалата Одма ќе видиш кој со убост и слога в куќа живеј И кој дома си бега оти нема кај да преспие Греој Греој еден кон друг и сами за себе Со омраза и гнев Или скраја да е, без желба за живот Ко од свежи гробој изваени Не беше така порано пиле Така ич во мое време не беше И не џабе се рекло оти мажот глата во куќата мора да е Ама жената вратот за да знај кај да заврти Оти глаа без врат не ја бива А врат без глаа чуму ти е Ама се’ наопаку стана Живеете без сакање и почит Не зборвате или само врескате Еден на друг сол на глаите си триете И инаети еден со друг терате А животот врви Си тера тој молкум и без да сетите И ете гледај! староста дошла, на врата тропнала А вие уште по љубов трчате и на неа се надевате Ко да е таа гостин кој неканет треба в куќа да влези Без да имате храброст да ја побарате Да ја живејте, да ја имате и чувате Ко шо мажот треба таа до него да ја чува Абе ко вода на дланка и ко бисер во школка да ја пули Ко шо жената мажот треба да го пази Ко љубовник и другар со сето срце да го љуби Ех, пиле Ум да бериш и со срце и ум да одбериш Маж, ама и ти жена покрај него да бидиш За да денот и животот ви свети Ко јас и дедо ти шо бевме Со љубов шо корени имаше до центарот на земјава Ко лешникон стар, ко нас...ко ние шо бевме [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Машко - женски теми
Љубов и секс
Од какви мажи/жени бегате?
На врв
Bottom