Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Најчудна фраза или збор на некој Македонски дијалект?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Mystique" data-source="post: 107263" data-attributes="member: 1302"><p>Најдов писмо на тетовски дијалект па реков да го споделам со вас. Ова е прав тетовски, ние вака не го зборуваме, дури и за мене некои зборови се непознати. Интересно во секој случај.</p><p></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Нејќем да те сакалдисуем, ама срцево ми Ќипе од муќе и сеќирације. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Ја когај слушам што ми кажуa за тебе!</span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Прееска го сретнав у "Чапчоо Сокаче" Петрета-Кандило од Коутук и ми кажуеше како те видеу на корзо у Скопје со некоа караконџула, што на образите и бузете турила по поу ока белило и црвило.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Ти бар знаеш како сум наорлена на тебе, па тогај зошто ме тураш у гајле? </span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Зашто ми праеш таквија збрќе. Ја сум ти рекла: Нејќем да се влечем по тебе ка партаука и нејќем да ме пуцаш ка јојо. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Тија дејќе скопсќи, срчка да ги изеде, сараџа да ги отреби и рофија да ѓи дамлоса, што не остајле ни петеу у чаршија раат, а камоли тебе сурат мој напишан. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Кандило ми вика да не берем многу гајле и ич да не се сакаудисуем, зошто тија биле како короконџуле и оцерени ка будалинќе. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Ако е ова вистина - арно, ама ако са оплакнати еден дн ќе дојдем од апансас и когај ќе ѓи фатим, влакно на глава нема да им остаем, ќе ѓи искубем ка чафќе, и ќе ѓи напраем ка папајце.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Ама ми се чини и ти си за утепуење, зошто когај доаѓаш у Тетоо и когај ќе ти брбнем за ниф, ка очите да сум ти ѓи извајла. Ќе почнеш да ѓи цпуеш боштум абер немаш за ниф... Ќе ми речеш дека мораш да идеш на "Два Бреста" на фурна да наручаш за утрента пастрмајлије, иако ти убоо знаеш дека пастрмајлијете ги прае Драго Топалот. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Ме мафташ ка будаљинка на мртво, а и ладен си станау у последно време према мене и ич не ме сајдисуеш. Сигурно зашто не носим најлонќе ка скопјанќете. Ако је за тоа ќе идем у Вратница и ќе купим и тоа америчќи па тогај ќе видимо чиви ноѓе и чиви бутќе са пубаај.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Имам многу да ти кажуем ама нејќем више преку писмо. Па те молим да дојдеш што побргу, жити мене, зашто више немоем да издржим појќе, сум станала ка коу лозјарски.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">За поздрав ти праќам по Славета "Цунибаба" малу орае, коштање, раќија џенарикојца, винце поткомиње и една кошница јабуќе.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a">Сега на крај те цунуе шиесе и шес пута твоата осантерисана</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Segoe UI'"><span style="color: #2a2a2a"> М Е Н Ч А</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mystique, post: 107263, member: 1302"] Најдов писмо на тетовски дијалект па реков да го споделам со вас. Ова е прав тетовски, ние вака не го зборуваме, дури и за мене некои зборови се непознати. Интересно во секој случај. [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Нејќем да те сакалдисуем, ама срцево ми Ќипе од муќе и сеќирације. [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Ја когај слушам што ми кажуa за тебе![/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Прееска го сретнав у "Чапчоо Сокаче" Петрета-Кандило од Коутук и ми кажуеше како те видеу на корзо у Скопје со некоа караконџула, што на образите и бузете турила по поу ока белило и црвило.[/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Ти бар знаеш како сум наорлена на тебе, па тогај зошто ме тураш у гајле? [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Зашто ми праеш таквија збрќе. Ја сум ти рекла: Нејќем да се влечем по тебе ка партаука и нејќем да ме пуцаш ка јојо. [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Тија дејќе скопсќи, срчка да ги изеде, сараџа да ги отреби и рофија да ѓи дамлоса, што не остајле ни петеу у чаршија раат, а камоли тебе сурат мој напишан. [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Кандило ми вика да не берем многу гајле и ич да не се сакаудисуем, зошто тија биле како короконџуле и оцерени ка будалинќе. [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Ако е ова вистина - арно, ама ако са оплакнати еден дн ќе дојдем од апансас и когај ќе ѓи фатим, влакно на глава нема да им остаем, ќе ѓи искубем ка чафќе, и ќе ѓи напраем ка папајце.[/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Ама ми се чини и ти си за утепуење, зошто когај доаѓаш у Тетоо и когај ќе ти брбнем за ниф, ка очите да сум ти ѓи извајла. Ќе почнеш да ѓи цпуеш боштум абер немаш за ниф... Ќе ми речеш дека мораш да идеш на "Два Бреста" на фурна да наручаш за утрента пастрмајлије, иако ти убоо знаеш дека пастрмајлијете ги прае Драго Топалот. [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Ме мафташ ка будаљинка на мртво, а и ладен си станау у последно време према мене и ич не ме сајдисуеш. Сигурно зашто не носим најлонќе ка скопјанќете. Ако је за тоа ќе идем у Вратница и ќе купим и тоа америчќи па тогај ќе видимо чиви ноѓе и чиви бутќе са пубаај.[/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Имам многу да ти кажуем ама нејќем више преку писмо. Па те молим да дојдеш што побргу, жити мене, зашто више немоем да издржим појќе, сум станала ка коу лозјарски.[/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]За поздрав ти праќам по Славета "Цунибаба" малу орае, коштање, раќија џенарикојца, винце поткомиње и една кошница јабуќе.[/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a]Сега на крај те цунуе шиесе и шес пута твоата осантерисана[/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a] [/COLOR][/FONT] [FONT=Segoe UI][COLOR=#2a2a2a] М Е Н Ч А[/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Најчудна фраза или збор на некој Македонски дијалект?
На врв
Bottom