Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Моментално читам...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Saladin" data-source="post: 328674" data-attributes="member: 272"><p>Не знам зошто толку го величат Хесе, слична измачителна сторија као кај тебе имав со Степскиот волк... Досадно досадно, до немај каде. </p><p>Во никој случај не го препорачувам бидејќи ми мириса на тешка претенциозност или некоја езотерија и мистицизам што мене ми е непознат. </p><p></p><p>Како и да е...</p><p>Во моментот се дружам со Умберто Еко и неговата “Тајниот пламен на кралицата Лоана“ издание на Бегемот. Имам многу мали замерки на малку слаб превод, но горе-доле е ок. Сторијата повеќе ми е присна, се работи за еден човек кој по преживеаниот мозочен удар го губи памтењето на сите негови психички состојби во кои дотогаш бил. Значи неговата меморија не е целосно изгубена, тој ги памти сите (научни) факти со кои се стекнал, прочитани книги, дури и способноста да вози автомобил/велосипед. Но тој не знае кој е, дали е женет, има деца. Со желба да се пронајде кој е, тој ја започнува потрагата уште од неговото будење во болница па откако веднаш ја дознава својата професија како книжар-продавач на антиквитети, тој се обидува да се нурне што подлабоко во својот изминат живот, читајќи ги дневниците, гледајќи ги фотографиите, слушајќи ги плочите на својата младост... Така наеднаш ни` ја отсликува неговата животна приказна како графичка новела - конгломерат на сето горе наведено. </p><p>Еко како и секогаш тоа многу убаво и деталистички знае да го прикаже. Се` уште сум на почетокот, но се` мислам дека книгава ќе ја исчитам во еден здив и покрај нејзината масивност.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Saladin, post: 328674, member: 272"] Не знам зошто толку го величат Хесе, слична измачителна сторија као кај тебе имав со Степскиот волк... Досадно досадно, до немај каде. Во никој случај не го препорачувам бидејќи ми мириса на тешка претенциозност или некоја езотерија и мистицизам што мене ми е непознат. Како и да е... Во моментот се дружам со Умберто Еко и неговата “Тајниот пламен на кралицата Лоана“ издание на Бегемот. Имам многу мали замерки на малку слаб превод, но горе-доле е ок. Сторијата повеќе ми е присна, се работи за еден човек кој по преживеаниот мозочен удар го губи памтењето на сите негови психички состојби во кои дотогаш бил. Значи неговата меморија не е целосно изгубена, тој ги памти сите (научни) факти со кои се стекнал, прочитани книги, дури и способноста да вози автомобил/велосипед. Но тој не знае кој е, дали е женет, има деца. Со желба да се пронајде кој е, тој ја започнува потрагата уште од неговото будење во болница па откако веднаш ја дознава својата професија како книжар-продавач на антиквитети, тој се обидува да се нурне што подлабоко во својот изминат живот, читајќи ги дневниците, гледајќи ги фотографиите, слушајќи ги плочите на својата младост... Така наеднаш ни` ја отсликува неговата животна приказна како графичка новела - конгломерат на сето горе наведено. Еко како и секогаш тоа многу убаво и деталистички знае да го прикаже. Се` уште сум на почетокот, но се` мислам дека книгава ќе ја исчитам во еден здив и покрај нејзината масивност. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Моментално читам...
На врв
Bottom