Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Медитација
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 300097" data-attributes="member: 1867"><p>Незнам да одговорам точно, јас сама се учев да медитирам, без инструкции. Само на почетокот кога почувствував дека ми е потребна медитација се придрзував до тие неколку основни правила на седење, дишење... често се гушев, ме болеше телото во тие положбите... подоцна сватив дека медитацијата е состојба на умот (или духот), а не на телото. За да нема човек последици (а незнам точно на какви последици мислење лена) најдобро е да се заземе телесна положба која е удобна, за умот да не биде деконцентриран од болка, трнење или било која друга непријатност. Потоа да се мисли на дишењето, мора да се дише правилно, да нема силни и нагли звуци од страна за да може да се ослободи умот...</p><p>Не е потребно да се напрегате и да мислите дали правилно го правите тоа, бидејки наместо опуштање на тој начин доживувате стрес.</p><p>Инаку медитација со визуелизација можете да практикувате секогаш и во секоја положба (нормално се зависи од тоа колку можете да се сконцентрирате на сликите кои ги замислувате во тие моменти) јас така медитирам кога мијам садови, кога купувам во маркет, кога готвам... Трчањето е исто така добар начин да се медитира. Го усогласувате ритамот со дишењето... </p><p>Поентата ми е дека без разлика на тоа каков вид на медитација практикувате, многу е важно да ви биде удобно и пријатно. Сметам дека нема да има негативни последици доколку се водите според своето внатрешно чувство. А положбите и движењата сами ке ви дојдат во глава, едноставно ке знаете дека треба така да се поставите... тоа доаѓа спонтано ако го отворите умот.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 300097, member: 1867"] Незнам да одговорам точно, јас сама се учев да медитирам, без инструкции. Само на почетокот кога почувствував дека ми е потребна медитација се придрзував до тие неколку основни правила на седење, дишење... често се гушев, ме болеше телото во тие положбите... подоцна сватив дека медитацијата е состојба на умот (или духот), а не на телото. За да нема човек последици (а незнам точно на какви последици мислење лена) најдобро е да се заземе телесна положба која е удобна, за умот да не биде деконцентриран од болка, трнење или било која друга непријатност. Потоа да се мисли на дишењето, мора да се дише правилно, да нема силни и нагли звуци од страна за да може да се ослободи умот... Не е потребно да се напрегате и да мислите дали правилно го правите тоа, бидејки наместо опуштање на тој начин доживувате стрес. Инаку медитација со визуелизација можете да практикувате секогаш и во секоја положба (нормално се зависи од тоа колку можете да се сконцентрирате на сликите кои ги замислувате во тие моменти) јас така медитирам кога мијам садови, кога купувам во маркет, кога готвам... Трчањето е исто така добар начин да се медитира. Го усогласувате ритамот со дишењето... Поентата ми е дека без разлика на тоа каков вид на медитација практикувате, многу е важно да ви биде удобно и пријатно. Сметам дека нема да има негативни последици доколку се водите според своето внатрешно чувство. А положбите и движењата сами ке ви дојдат во глава, едноставно ке знаете дека треба така да се поставите... тоа доаѓа спонтано ако го отворите умот. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Медитација
На врв
Bottom