Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Кој кого создаде?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Electra" data-source="post: 99361" data-attributes="member: 229"><p>Јас имам сретнато луѓе кои според паметот и однесувањето се и мајмуни, и дрва, и шупелки, без разлика дали се или не се поданици на некоја религија. Никаква виша сила не може да подари мозок, логика и да те направи човек, и сметам дека нема потреба да си ги кршите заповедите со непромислености. Freedom of speech.</p><p>Никогаш нема да тврдам дека нема енергија што го управува универзумот. Ајде еве, нека се вика таа енергија Бог, во ред е.</p><p>Ама, ќе почнам да создавам слики и да си ја претставувам таа енергија во форма на Светци оној момент кога и многубоштвото ќе почне да ви изгледа логично.</p><p>Зошто да не? Порано си верувале дека тие Богови постојат, дури и жртви им принесувале, па сега сето тоа се само историски приказни завиени во митска форма и никого не гледам наоколу да се клања на Зевс.</p><p>Никој не ни гарантира дека за некое време и овие религии нема да дојдат на исто ниво со многубоштвото.</p><p>Религијата се ствара на основа на претставите за надприродното на една група народ со слични верувања.</p><p>Порано ако се правела драма околу запален оган и тоа се припишувало на виши сили, денеска логиката ни е многу повеќе вклучена за да знаеме дека постојат мал милион природни и човечки фактори кои може да го предизвикаат.</p><p>Сега некој да рече „Еј знаеш, мене од кал ме направија, а жена ми од моето ребро.“ сигурна сум дека сите ќе го избегнуваат и набрзо ќе заврши во соба со многу јастучиња, во бела фенси кошулка.</p><p>Ама затоа, тоа било многу логично пред илјадници години и ден денес не смее да се побие.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Electra, post: 99361, member: 229"] Јас имам сретнато луѓе кои според паметот и однесувањето се и мајмуни, и дрва, и шупелки, без разлика дали се или не се поданици на некоја религија. Никаква виша сила не може да подари мозок, логика и да те направи човек, и сметам дека нема потреба да си ги кршите заповедите со непромислености. Freedom of speech. Никогаш нема да тврдам дека нема енергија што го управува универзумот. Ајде еве, нека се вика таа енергија Бог, во ред е. Ама, ќе почнам да создавам слики и да си ја претставувам таа енергија во форма на Светци оној момент кога и многубоштвото ќе почне да ви изгледа логично. Зошто да не? Порано си верувале дека тие Богови постојат, дури и жртви им принесувале, па сега сето тоа се само историски приказни завиени во митска форма и никого не гледам наоколу да се клања на Зевс. Никој не ни гарантира дека за некое време и овие религии нема да дојдат на исто ниво со многубоштвото. Религијата се ствара на основа на претставите за надприродното на една група народ со слични верувања. Порано ако се правела драма околу запален оган и тоа се припишувало на виши сили, денеска логиката ни е многу повеќе вклучена за да знаеме дека постојат мал милион природни и човечки фактори кои може да го предизвикаат. Сега некој да рече „Еј знаеш, мене од кал ме направија, а жена ми од моето ребро.“ сигурна сум дека сите ќе го избегнуваат и набрзо ќе заврши во соба со многу јастучиња, во бела фенси кошулка. Ама затоа, тоа било многу логично пред илјадници години и ден денес не смее да се побие. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Кој кого создаде?
На врв
Bottom