Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Образование
Кој влијае при изборот на факултетот?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Аркантос" data-source="post: 253239" data-attributes="member: 1768"><p>Јасно ми е. Тоа е ситуација која ја имало и во минатото ја има и сега и ќе ја има секогаш. Често на факултет се запишуваат оние кои што немаат капацитет да го завршат. Затоа постои терминот „вечен студент“ затоа постојат оние што се откажуваат после прв семестар, или после прво предавање. Ги има секакви.</p><p>Тука ја гледам утката во ова наше општество ама затоа што е забранета политика на форумов не сакав да спомнам, но ќе морам. </p><p>Сакајќи да се намали процентот на невработеност се направија хипер кампањи, се затру народот дека секој мора да биде со факултет, и затоа се случува ова што се случува. </p><p>А како што кажа Лејди Блу, не е дека со средно не можеш да имаш пристоен живот. На крај на краиштата во општеството се потребни и таквите. Треба некој да биде чистач. Треба некој да работи во комуналец и да ги чисти улиците. Некој треба да работи во маркет да реди производи и слични работи за кои не се потребни факултети.</p><p>Затоа е голема грешка што се тераат сите матуранти да скокнат веднаш на факултет.</p><p>Е сега... за тоа што ти го болдирав. Овој процент на деца од 18 години што знаат сигурно на кој факултет треба да се запишат е баш тој процент на деца што треба воопшто да се осудат да бидат академски граѓани. Барем според мене. Ама бидејќи времето се смени, општеството и тоа како исто се смени... овие дечиња што си одлучиле да бидат нешто друго а не градежници, итн итн се најчесто угнетувани и уценувани.</p><p>Јас знам пример на девојче што сакаше да оди на Политички науки па доби ултиматум или ќе оди на Архитектура или нема да добива пари за да оди на факултет. Денес е назад дома, работи во кладилница, затоа што приемниот го помина, ама положи само два испити во три години на факултет. - епа ајде кажете ми каде е тука праведната одлука на родителот. - за таквите влијанија зборував од прееска. </p><p></p><p></p><p>Дадов пример погоре како можеш цврсто убедено дете да го натераш да оди на друг факултет.</p><p>Јасно е дека ако твоите методи на убедување се со зборување и ако детето сепак има право на избор, ако нештото навистина го сака ќе рече Е НЕ! А сама си свесна дека постојат и поинакви родители...</p><p>За ова што може да прават децата без да се запишат на некаков факултет кажав погоре...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Аркантос, post: 253239, member: 1768"] Јасно ми е. Тоа е ситуација која ја имало и во минатото ја има и сега и ќе ја има секогаш. Често на факултет се запишуваат оние кои што немаат капацитет да го завршат. Затоа постои терминот „вечен студент“ затоа постојат оние што се откажуваат после прв семестар, или после прво предавање. Ги има секакви. Тука ја гледам утката во ова наше општество ама затоа што е забранета политика на форумов не сакав да спомнам, но ќе морам. Сакајќи да се намали процентот на невработеност се направија хипер кампањи, се затру народот дека секој мора да биде со факултет, и затоа се случува ова што се случува. А како што кажа Лејди Блу, не е дека со средно не можеш да имаш пристоен живот. На крај на краиштата во општеството се потребни и таквите. Треба некој да биде чистач. Треба некој да работи во комуналец и да ги чисти улиците. Некој треба да работи во маркет да реди производи и слични работи за кои не се потребни факултети. Затоа е голема грешка што се тераат сите матуранти да скокнат веднаш на факултет. Е сега... за тоа што ти го болдирав. Овој процент на деца од 18 години што знаат сигурно на кој факултет треба да се запишат е баш тој процент на деца што треба воопшто да се осудат да бидат академски граѓани. Барем според мене. Ама бидејќи времето се смени, општеството и тоа како исто се смени... овие дечиња што си одлучиле да бидат нешто друго а не градежници, итн итн се најчесто угнетувани и уценувани. Јас знам пример на девојче што сакаше да оди на Политички науки па доби ултиматум или ќе оди на Архитектура или нема да добива пари за да оди на факултет. Денес е назад дома, работи во кладилница, затоа што приемниот го помина, ама положи само два испити во три години на факултет. - епа ајде кажете ми каде е тука праведната одлука на родителот. - за таквите влијанија зборував од прееска. Дадов пример погоре како можеш цврсто убедено дете да го натераш да оди на друг факултет. Јасно е дека ако твоите методи на убедување се со зборување и ако детето сепак има право на избор, ако нештото навистина го сака ќе рече Е НЕ! А сама си свесна дека постојат и поинакви родители... За ова што може да прават децата без да се запишат на некаков факултет кажав погоре... [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Образование
Кој влијае при изборот на факултетот?
На врв
Bottom