Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Образование
Кој влијае при изборот на факултетот?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 253218" data-attributes="member: 621"><p><a href="http://forum.crnobelo.com/members/arkantos.1768/">Arkantos</a></p><p></p><p>Ќе навлезам малку политика. Намалени цените за партиципација, само за државна квота и барање невозможни работи само да се падне на испит и да се даваат пари пријави, да се презапишуваат предмети и сл. Така се отплаќаат намалените партиципации. Пример ќе ти кажам кај мене лани се случи еден предмет 3 сесии никој да не положи. Колку и да е тежок испитот не е сигурно дотолку од 50 души никој да не се најде цела година да научи барем за пролазна.</p><p></p><p>Околу одлуките...јас друго ти зборам. Повеќето од бруцошите избираат погрешен факултет затоа што имаат преголеми очекувања за себе и својата иднина. Не знам за другите факултети, но мојата генерација бевме околу 800 бруцоши за после прв семестар да си отидат речиси половина, а после прва година уште пола од останатите. Реално гледано повеќето не се ни за на факултет, ама им се наметнува пропаганда која вели „Учи за својата иднина“ и успат се даваат „успешни“ ликови како зборат за своето образование. Тоа води до многу голема дисторзија на реалноста. Јас не ги гледам родителите како криви освен во случаи каде што 18-годишник навистина знае што сака да биде и знае што го очекува. Родителите не сакаат да им ускратат можност за студирање, но не сакаат и децата да им останат со урамена диплома за украс па затоа сакаат да пробаат она што моментално е најбарано на пазарот на труд. Оттаму и деца кои сакаат психологија студираат електро, градежен, машински и сл.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 253218, member: 621"] [URL='http://forum.crnobelo.com/members/arkantos.1768/']Arkantos[/URL] Ќе навлезам малку политика. Намалени цените за партиципација, само за државна квота и барање невозможни работи само да се падне на испит и да се даваат пари пријави, да се презапишуваат предмети и сл. Така се отплаќаат намалените партиципации. Пример ќе ти кажам кај мене лани се случи еден предмет 3 сесии никој да не положи. Колку и да е тежок испитот не е сигурно дотолку од 50 души никој да не се најде цела година да научи барем за пролазна. Околу одлуките...јас друго ти зборам. Повеќето од бруцошите избираат погрешен факултет затоа што имаат преголеми очекувања за себе и својата иднина. Не знам за другите факултети, но мојата генерација бевме околу 800 бруцоши за после прв семестар да си отидат речиси половина, а после прва година уште пола од останатите. Реално гледано повеќето не се ни за на факултет, ама им се наметнува пропаганда која вели „Учи за својата иднина“ и успат се даваат „успешни“ ликови како зборат за своето образование. Тоа води до многу голема дисторзија на реалноста. Јас не ги гледам родителите како криви освен во случаи каде што 18-годишник навистина знае што сака да биде и знае што го очекува. Родителите не сакаат да им ускратат можност за студирање, но не сакаат и децата да им останат со урамена диплома за украс па затоа сакаат да пробаат она што моментално е најбарано на пазарот на труд. Оттаму и деца кои сакаат психологија студираат електро, градежен, машински и сл. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Образование
Кој влијае при изборот на факултетот?
На врв
Bottom