Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Образование
Кој влијае при изборот на факултетот?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Аркантос" data-source="post: 253213" data-attributes="member: 1768"><p>Не сакам многу да ти противречам оти сепак имаш повеќе стаж од мене на оваа тема родителство. Ама сепак... збориме за девојче малечко и збориме за 18/19 годишно...дете. Ако веќе одлучило да оди на факултет...значи знае дека тоа е она што го сака, и дека она е таа вистинската професија со која сака да заработува за живот.</p><p>Независно дали е тоа, психолог, доктор, цариник, полицаец... што и да е. Значи тој размислил и увидел дека тоа е она што го сака. И сметам дека нема потреба на 18/19 годишен човек да му се влијае врз таква одлука.</p><p>Да се навратам на примерот со ќеркичката. Според мене тоа момент кога ти како родител треба да го насочиш детето, за во иднина кога ќе дојде момент да се одлучува каде понатаму на факс, да може таа сама да резонира. </p><p></p><p>Во однос на болдираното. Тоа е правилно. Да седнеш да кажеш свое мислење, да разговараш кој му се плановите. И тоа не го оспорив јас.</p><p>Оспорив ситуација од следнава:</p><p>Некое икс дете обожава социологија. Секој ден чита нешто на интернет за социологијата, зема книги поврзани со тоа. Буквално до гуша е затрупано од тие информации. </p><p>Доаѓа четврта година и искажува „Мамо, тато, јас одлучив да одам на Филозофски факултет - Социологија“</p><p>Доаѓа таткото и вика: „Како да не. Дали си ти нормален? Што ќе правиш ти со Социологија во животот? Што не одиш на медицина, што не одиш на електро. Во иднина треба да гледаш деца. Што ќе ги гледаш со социологија? Што можеш да работиш со тоа?“</p><p>И детето ќе се исплаши... ќе се стреси. И ќе се запише на медицина. И или ќе кракира од старт или ќе заврши и секогаш ќе има огорченост во него.</p><p>И што сме создале? Жив мртовец...</p><p>Алал им вера на родителите.</p><p>А да не зборам ич колкави се шансите за вработување тука во Македонија... па уште ако после тие 6 години учење за диплома не успее да се снајде... сме свршиле работа што сме го туркале детето кај што воопшто не сакало да оди.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Аркантос, post: 253213, member: 1768"] Не сакам многу да ти противречам оти сепак имаш повеќе стаж од мене на оваа тема родителство. Ама сепак... збориме за девојче малечко и збориме за 18/19 годишно...дете. Ако веќе одлучило да оди на факултет...значи знае дека тоа е она што го сака, и дека она е таа вистинската професија со која сака да заработува за живот. Независно дали е тоа, психолог, доктор, цариник, полицаец... што и да е. Значи тој размислил и увидел дека тоа е она што го сака. И сметам дека нема потреба на 18/19 годишен човек да му се влијае врз таква одлука. Да се навратам на примерот со ќеркичката. Според мене тоа момент кога ти како родител треба да го насочиш детето, за во иднина кога ќе дојде момент да се одлучува каде понатаму на факс, да може таа сама да резонира. Во однос на болдираното. Тоа е правилно. Да седнеш да кажеш свое мислење, да разговараш кој му се плановите. И тоа не го оспорив јас. Оспорив ситуација од следнава: Некое икс дете обожава социологија. Секој ден чита нешто на интернет за социологијата, зема книги поврзани со тоа. Буквално до гуша е затрупано од тие информации. Доаѓа четврта година и искажува „Мамо, тато, јас одлучив да одам на Филозофски факултет - Социологија“ Доаѓа таткото и вика: „Како да не. Дали си ти нормален? Што ќе правиш ти со Социологија во животот? Што не одиш на медицина, што не одиш на електро. Во иднина треба да гледаш деца. Што ќе ги гледаш со социологија? Што можеш да работиш со тоа?“ И детето ќе се исплаши... ќе се стреси. И ќе се запише на медицина. И или ќе кракира од старт или ќе заврши и секогаш ќе има огорченост во него. И што сме создале? Жив мртовец... Алал им вера на родителите. А да не зборам ич колкави се шансите за вработување тука во Македонија... па уште ако после тие 6 години учење за диплома не успее да се снајде... сме свршиле работа што сме го туркале детето кај што воопшто не сакало да оди. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Образование
Кој влијае при изборот на факултетот?
На врв
Bottom