Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Колумни
Колумна: Слушај си го срцето...да да, секако
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Аргеад" data-source="post: 151478" data-attributes="member: 1946"><p>Ми се допаѓа твојата теорија за улогата на срцето од биолошки аспект но многу често духовноста е носител на постоењето ... Поврзаноста на срцето со емотивната состојба кај луѓето (јас би говорел за љубовта) е можеби хипотетичко гледиште но сепак постои и влијание на физиолошката состојба кај луѓето. Ако ги прашаме кардиолозите како најстручни за срцето, би рекле дека темната чоколада, црното вино и љубовта се многу корисни за срцето. Оставајќи ги на страна чоколадите, виното и слично, држи вода дека среќно вљубените луѓе живеат поздрав живот во однос на пример, на самците. Секако дека вљубените се изложени на пониско ниво на стрес и нервоза во секојдневниот живот, барем така би требало да биде, ако се изземе немаштијата нели, бидејќи некој би рекол: без пари нема љубот. До некаде ќе се согласам и со тие “Утописти“ ако направиме анализа дека најчесто видени фотографии (без оглед дали се на билборди, списанија, реклами или при прошетка) се од вљубени луѓе кои се релативно ок ситуирани. Впрочем, барем јас досега немам видено вљубен пар питачи кои се држат за рака а од нивните очи и насмевки зрачи љубов. Е сега, околу онаа поврзаност на срцето со љубовта би рекол дека е тоа нож со две острици. Се согласувате ли дека кај луѓето кои се во среќна љубовна врска која од некоја причина ќе заврши можат да доживеат неуро промени кои негативно ќе вллијаат на организмот, вклучувајќи го и кардиоваскуларниот систем, односно СРЦЕТО ? Како и ти што напомена, оној што бил заљубен знае како е срцето да трепери и почувствувал нешто топло во себе,бил сакан и сакал. Јас лично, сметам дека срцето е она место од каде што љубовта извира, а не мозокот. Тоа е оној момент кога го слушаме срцето (а не мозокот) бидејќи тоа владее со сите чувства. Се согласувам дека мозокот владее со чувствата кои ги контролираат сетилата, како на пример доколку допреме нешто топло мозокот во содејство со сетилата ќе ни каже да ја тргнеме раката бидејќи ќе се изгориме, но нели во тој момент и срцето ни затреперува. Дали според тебе мозокот му кажува да чука побрзо и ако е така што е целта на брзото чукање на срцето во овој случај? Дали дека тоа мало нешто ни дава живот и страхува дека во тој момент животот ни е загрозен? Сепак сметам дека “срцето ни збори“ користејќи свој говор. Говор кој го разбираме само ние. За жал, не секогаш секој од нас ќе разбере се што срцето ќе му каже, но секако дека последователно ќе има последица од тоа. Без оглед на се, битно е да се вратиме на оној момент на говор и научиме што било тоа што требало да го чуеме. Медицината објаснува дека мозокот му дава наредба на срцето да пумпа крв во нашите вени но нели тој импулс се дава и при вештачко дишење кога се дава масажа на срцето за да продолжи да пумпа. Епа јас досега не сум видел некој да дава масажа на глава кога срцето ќе престане да чука ... Со исклучок на атеистите, многу од нас веруваат дека телото е само елемент кој го користи душата за време на функционирањето, но душата без срцето неможе да опстои. Тоа е единствениот орган поврзан со чувствата кај човекот (оние како љубов, среќа, тага и сл.). Тоа во душата е највредно. Само тоа може да сака. Затоа и треба да биде негувано, толку многу за да не биде рането. Знам дека темата беше повеќе околу “говорот на срцето“ и малку забегав но да не тупам многу ќе завршам со изразот на вљубените еден кон друг: СРЦЕ МОЕ !!![ATTACH=full]11476[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Аргеад, post: 151478, member: 1946"] Ми се допаѓа твојата теорија за улогата на срцето од биолошки аспект но многу често духовноста е носител на постоењето ... Поврзаноста на срцето со емотивната состојба кај луѓето (јас би говорел за љубовта) е можеби хипотетичко гледиште но сепак постои и влијание на физиолошката состојба кај луѓето. Ако ги прашаме кардиолозите како најстручни за срцето, би рекле дека темната чоколада, црното вино и љубовта се многу корисни за срцето. Оставајќи ги на страна чоколадите, виното и слично, држи вода дека среќно вљубените луѓе живеат поздрав живот во однос на пример, на самците. Секако дека вљубените се изложени на пониско ниво на стрес и нервоза во секојдневниот живот, барем така би требало да биде, ако се изземе немаштијата нели, бидејќи некој би рекол: без пари нема љубот. До некаде ќе се согласам и со тие “Утописти“ ако направиме анализа дека најчесто видени фотографии (без оглед дали се на билборди, списанија, реклами или при прошетка) се од вљубени луѓе кои се релативно ок ситуирани. Впрочем, барем јас досега немам видено вљубен пар питачи кои се држат за рака а од нивните очи и насмевки зрачи љубов. Е сега, околу онаа поврзаност на срцето со љубовта би рекол дека е тоа нож со две острици. Се согласувате ли дека кај луѓето кои се во среќна љубовна врска која од некоја причина ќе заврши можат да доживеат неуро промени кои негативно ќе вллијаат на организмот, вклучувајќи го и кардиоваскуларниот систем, односно СРЦЕТО ? Како и ти што напомена, оној што бил заљубен знае како е срцето да трепери и почувствувал нешто топло во себе,бил сакан и сакал. Јас лично, сметам дека срцето е она место од каде што љубовта извира, а не мозокот. Тоа е оној момент кога го слушаме срцето (а не мозокот) бидејќи тоа владее со сите чувства. Се согласувам дека мозокот владее со чувствата кои ги контролираат сетилата, како на пример доколку допреме нешто топло мозокот во содејство со сетилата ќе ни каже да ја тргнеме раката бидејќи ќе се изгориме, но нели во тој момент и срцето ни затреперува. Дали според тебе мозокот му кажува да чука побрзо и ако е така што е целта на брзото чукање на срцето во овој случај? Дали дека тоа мало нешто ни дава живот и страхува дека во тој момент животот ни е загрозен? Сепак сметам дека “срцето ни збори“ користејќи свој говор. Говор кој го разбираме само ние. За жал, не секогаш секој од нас ќе разбере се што срцето ќе му каже, но секако дека последователно ќе има последица од тоа. Без оглед на се, битно е да се вратиме на оној момент на говор и научиме што било тоа што требало да го чуеме. Медицината објаснува дека мозокот му дава наредба на срцето да пумпа крв во нашите вени но нели тој импулс се дава и при вештачко дишење кога се дава масажа на срцето за да продолжи да пумпа. Епа јас досега не сум видел некој да дава масажа на глава кога срцето ќе престане да чука ... Со исклучок на атеистите, многу од нас веруваат дека телото е само елемент кој го користи душата за време на функционирањето, но душата без срцето неможе да опстои. Тоа е единствениот орган поврзан со чувствата кај човекот (оние како љубов, среќа, тага и сл.). Тоа во душата е највредно. Само тоа може да сака. Затоа и треба да биде негувано, толку многу за да не биде рането. Знам дека темата беше повеќе околу “говорот на срцето“ и малку забегав но да не тупам многу ќе завршам со изразот на вљубените еден кон друг: СРЦЕ МОЕ !!![ATTACH=full]11476[/ATTACH] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Колумни
Колумна: Слушај си го срцето...да да, секако
На врв
Bottom