Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Иронија и сарказам
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Electra" data-source="post: 252553" data-attributes="member: 229"><p>Иронија и сарказам ко стилски изразни средства или иронија и сарказам ко наводно бојни оружја на форумов?</p><p>Огромна разлика.</p><p></p><p>Иронија - фино, прикриено потсмевање на одреден/а предмет или личност; спротивен исказ од она што вистински го мислиме.</p><p>За сарказам се смета она што ги надминува границите на финото и прикриеното, и станува апла навредливо т.е. преминува во цинизам.</p><p>Според дефиницииве и нашите кратки фитили поради кои не трпиме директни „напади“ т.е. цитирања, ние овде само со сарказам и цинизам се служиме значи. </p><p></p><p>Што користам...што знам. Јас најчесто кога се препрочитувам, приметувам дози цинизам во многу постови и тоа не ми се допаѓа. Нит сум несреќна, нит ми фали вокабулар, ниту пак мислам дека сум над или под другите, едноставно таков ми е стилот на изразување врз кој влијаеле многу фактори.</p><p>И да, тоа со богатиот речник е баш спротивно, сметам дека една личност треба апла богат речник да има за успешно да прикрие исмевање, што е и целата уметност на овие два поими за кои се дискутира.</p><p></p><p>На форумов сарказмот и иронијата речиси и да не постојат убаво склопени.</p><p>Едно е да прочиташ убав пост каде на хумористичен, лесен и прикриен начин се доловени некои негативности, друго е апла да се истураш на маса со подбив. Ние второто сме и директива на гротеска <span style="font-size: 9px"><span style="color: #888888">(информативно, доколку некој не знае - преголемо нагласување на работите кои ги исмеваме)</span></span> преминуваме. Дури и ако е некој само искрен и директен, многумина добиваат впечаток дека се потсмева. Зошто, не знам, ама детекторите за сарказам и иронија се прилично слаби на форумов, та секое поднагласено несогласување е етикетирано ко саркастично/иронично.</p><p>Не ќе е лошо малку учебниците по македонски да се отворат пак.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Electra, post: 252553, member: 229"] Иронија и сарказам ко стилски изразни средства или иронија и сарказам ко наводно бојни оружја на форумов? Огромна разлика. Иронија - фино, прикриено потсмевање на одреден/а предмет или личност; спротивен исказ од она што вистински го мислиме. За сарказам се смета она што ги надминува границите на финото и прикриеното, и станува апла навредливо т.е. преминува во цинизам. Според дефиницииве и нашите кратки фитили поради кои не трпиме директни „напади“ т.е. цитирања, ние овде само со сарказам и цинизам се служиме значи. Што користам...што знам. Јас најчесто кога се препрочитувам, приметувам дози цинизам во многу постови и тоа не ми се допаѓа. Нит сум несреќна, нит ми фали вокабулар, ниту пак мислам дека сум над или под другите, едноставно таков ми е стилот на изразување врз кој влијаеле многу фактори. И да, тоа со богатиот речник е баш спротивно, сметам дека една личност треба апла богат речник да има за успешно да прикрие исмевање, што е и целата уметност на овие два поими за кои се дискутира. На форумов сарказмот и иронијата речиси и да не постојат убаво склопени. Едно е да прочиташ убав пост каде на хумористичен, лесен и прикриен начин се доловени некои негативности, друго е апла да се истураш на маса со подбив. Ние второто сме и директива на гротеска [SIZE=1][COLOR=#888888](информативно, доколку некој не знае - преголемо нагласување на работите кои ги исмеваме)[/COLOR][/SIZE] преминуваме. Дури и ако е некој само искрен и директен, многумина добиваат впечаток дека се потсмева. Зошто, не знам, ама детекторите за сарказам и иронија се прилично слаби на форумов, та секое поднагласено несогласување е етикетирано ко саркастично/иронично. Не ќе е лошо малку учебниците по македонски да се отворат пак. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Иронија и сарказам
На врв
Bottom