Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Издавачките куќи и нивната понуда на квалитет
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="LadyInPink" data-source="post: 73755" data-attributes="member: 153"><p>Ќе почнам прво од Матица. Имаат релативно добра понуда на наслови, но ужасен превод. Имаат избор, но тој избор едноставно не ти се чита зашто не можеш да го сфатиш квази преводот. Иако многу книги сум купила од Матица, многу сум позајмила од библиотека и прочитала сепак стојам на тоа дека се издавачка куќа со најлоши преводи.</p><p>По неа следи Ѓурѓа. Само што кај нив и понудата на наслови е послаба. Преводот не е ништо подобро од овој на Матица, а делата кои ги нудат се малку... Ретко читам, но бидејки сум човек кој книгите не ги бира по издавачката куќа нормално дека се нашла некоја книга и од Ѓурѓа. Кога веќе имаат слаб избор, барем нека понудат квалитетен превод.</p><p>Три е издавачка куќа која нема којзнае колкав избор на наслови, но барем има добар превод. Тоа што го нудат е добро преведено и можам да кажам дека Три е една од малкуте куќи со добар превод и интересен избор на наслови. </p><p>Од овие три издавачки куќи кои ги набројав сум читала книги и дела по слободен избор, значи не некоја стручна литература.</p><p>За стручна литература, ќе се согласам со Саладин погоре, најдобар избор имаат Табернакул. </p><p>Од другите издавачки куќи сум прочитала помалку дела, па и не би коментирала врз база на два-три преводи. Тоа што сум го прочитала било добро, но сепак, не би генерализирала за нивните понуди се уште.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="LadyInPink, post: 73755, member: 153"] Ќе почнам прво од Матица. Имаат релативно добра понуда на наслови, но ужасен превод. Имаат избор, но тој избор едноставно не ти се чита зашто не можеш да го сфатиш квази преводот. Иако многу книги сум купила од Матица, многу сум позајмила од библиотека и прочитала сепак стојам на тоа дека се издавачка куќа со најлоши преводи. По неа следи Ѓурѓа. Само што кај нив и понудата на наслови е послаба. Преводот не е ништо подобро од овој на Матица, а делата кои ги нудат се малку... Ретко читам, но бидејки сум човек кој книгите не ги бира по издавачката куќа нормално дека се нашла некоја книга и од Ѓурѓа. Кога веќе имаат слаб избор, барем нека понудат квалитетен превод. Три е издавачка куќа која нема којзнае колкав избор на наслови, но барем има добар превод. Тоа што го нудат е добро преведено и можам да кажам дека Три е една од малкуте куќи со добар превод и интересен избор на наслови. Од овие три издавачки куќи кои ги набројав сум читала книги и дела по слободен избор, значи не некоја стручна литература. За стручна литература, ќе се согласам со Саладин погоре, најдобар избор имаат Табернакул. Од другите издавачки куќи сум прочитала помалку дела, па и не би коментирала врз база на два-три преводи. Тоа што сум го прочитала било добро, но сепак, не би генерализирала за нивните понуди се уште. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Издавачките куќи и нивната понуда на квалитет
На врв
Bottom