Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Извадоци од книги
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Saladin" data-source="post: 347960" data-attributes="member: 272"><p>„Често се прашувам зошто чувам книги кои можат само во далечна иднина да ми послужат, наслови толку далечни од моите вообичаени интереси, оние кои само еднаш сум ги прочитал и кои долги години нема да ги отворат своите страници, ако воопшто и некогаш! Но, како да ја фрлам, на пример, „Повикот на дивината“, без да избришам една цигла од темелот на моето детство, или „Гркот Зорба, која со плач ја запечати мојата адолесценција, „Дваесет и петиот час“ и сите други томови ставени настрана, на највисоките полици, недопрени и неми, во таа света лојалност што си ја присвојуваме. Многу е потешко да се ослободиш од книги отколку да ги изнајдеш. Се лепат за нас во тој сојуз меѓу потребата и заборавот што со нив го склучуваме, како сведоци на дел од нашиот живот на кој не можеме да се вратиме. Но, додека се тие таму, се дел од нас. </p><p>Сум забележал дека многу луѓе прават забелешки на денот, месецот или годината кога ја имаат прочитано книгата;тие градат своевиден календар. Други пак, пред да ја позајмат, си го запишуваат името на првата страница, со забелешка кому ја позајмиле во адресарот и го додаваат датумот. Имам видено книги врз кои е ставен печат, како во јавните библиотеки, или со вметната картичка меѓу страниците. Никој не сака да затури книга. Претпочитаме да загубиме прстен, рачен часовник, чадор, отколку книга чии страници нема никогаш повторно да ги прочитаме, но која задржува, во звучноста на својот наслов, некоја стара и можеби одамна загубена емоција. “</p><p>Куќа од хартија - Карлос Марија Домингез</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Saladin, post: 347960, member: 272"] „Често се прашувам зошто чувам книги кои можат само во далечна иднина да ми послужат, наслови толку далечни од моите вообичаени интереси, оние кои само еднаш сум ги прочитал и кои долги години нема да ги отворат своите страници, ако воопшто и некогаш! Но, како да ја фрлам, на пример, „Повикот на дивината“, без да избришам една цигла од темелот на моето детство, или „Гркот Зорба, која со плач ја запечати мојата адолесценција, „Дваесет и петиот час“ и сите други томови ставени настрана, на највисоките полици, недопрени и неми, во таа света лојалност што си ја присвојуваме. Многу е потешко да се ослободиш од книги отколку да ги изнајдеш. Се лепат за нас во тој сојуз меѓу потребата и заборавот што со нив го склучуваме, како сведоци на дел од нашиот живот на кој не можеме да се вратиме. Но, додека се тие таму, се дел од нас. Сум забележал дека многу луѓе прават забелешки на денот, месецот или годината кога ја имаат прочитано книгата;тие градат своевиден календар. Други пак, пред да ја позајмат, си го запишуваат името на првата страница, со забелешка кому ја позајмиле во адресарот и го додаваат датумот. Имам видено книги врз кои е ставен печат, како во јавните библиотеки, или со вметната картичка меѓу страниците. Никој не сака да затури книга. Претпочитаме да загубиме прстен, рачен часовник, чадор, отколку книга чии страници нема никогаш повторно да ги прочитаме, но која задржува, во звучноста на својот наслов, некоја стара и можеби одамна загубена емоција. “ Куќа од хартија - Карлос Марија Домингез [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Извадоци од книги
На врв
Bottom